Sokan veszik ezeket a speciális termékeket a Covid óta: ezt nem tudják róluk

Sokan veszik ezeket a speciális termékeket a Covid óta: ezt nem tudják róluk

agrarszektor.hu
Az idei évben is képviselte magát a gyógynövény ágazat (Spices and Herbs Global Expo) a Rimini-ben megrendezett Macfrut zöldség- és gyümölcs Expo keretein belül. A szakmai vásáron számos olasz gyógynövényszövetkezet mutatkozott be, illetve a kiállítással párhuzamosan zajlott a MESMAP szakmai konferencia. Emellett a gép- illetve berendezésgyártók is jelen voltak, akik - alkalmazkodva az olasz gyógynövény szövetkezetek jellemző méretéhez - a kis- és középméretű üzemek számára kiválóan használható berendezéseket (például desztilláló, maceráló, daráló, növényprés) mutattak be - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A külföldi standok között kiállítóként megjelentek olyan nagyobb európai szereplők (HERBAS, SCORPION) is, akik a nagyobb volumenű feldolgozáshoz és üzemmérethez kapcsolódva segíthetik a gyógynövény termelő és feldolgozó vállalkozásokat speciális gépeikkel. A kiállítók között a hazai Gyógynövénykutató Intézet Kft. is jelen volt és a klasszikus termékeit, illetve aktuális kutatási projektjeit mutatta be. A szakmai vásáron számos gyógynövény termelői szervezet is bemutatkozott az olasz gyógynövénytermesztők országos szövetsége (FIPPO) ernyőszervezettel közös standon.

Gyógynövénytermesztők országos szövetsége (FIPPO): Az 1995-ben alapított szövetség mára több, mint 300 gazdálkodót tömörít, beleértve kapcsolt vállalatokat, társaságokat és szövetkezeteket, ami az olaszországi gyógynövénytermelők körülbelül felét teszi ki. A FIPPO tagjai több, mint 1700 hektáron gazdálkodnak, ami a becslések szerint Olaszország gyógynövénytermesztő területének 70-80%-a. Ezen területek több, mint 80%-át biogazdálkodással kezelik.

Asso Erbe szövetség: Az 1981-ben alapított ASSO ERBE (Gyógy-, illat- és aromanövények feldolgozóinak, importőreinek, exportőreinek, nagykereskedőinek, külföldi házak képviselőinek olasz szövetsége) az egyetlen olyan kereskedői szövetség, amely a gyógy- és wellness-termékekben felhasználható növényi anyagokat és származékaikat gyártók, feldolgozók és kereskedők szegmensét képviseli.

Erbe Aromatiche Pancalieri szövetkezet: 1985-ben alapították azzal a céllal, hogy összefogják a helyi vállalatokat, koncentrálják a kínálatot, valamint javítsák a munkakörülményeket és a jövedelmezőséget. A szövetkezet mára a legnagyobb gyógyszeripari, szeszipari, élelmiszeripari és kozmetikai vállalatok partnere. Jelenleg összesen 204 hektáron koordinálja 23 termelő munkáját, összesen 25 fajt termesztenek, saját illóolaj lepárlóval és szárítóval rendelkeznek.

Asso integratori: Nonprofit szervezet, amely kifejezetten a gyógyszeripar és az élelmiszeripar képviselői számára nyújt szolgáltatást. Jelenleg 70 taggal rendelkezik, akik számára információs és kommunikációs hálózatot működtet a termékekre vonatkozó szabályozással, piaci információkkal kapcsolatban, illetve figyelemmel kíséri a legújabb tudományos eredményeket és piaci tendenciákat.

Az olasz kiállítók jól reprezentálták az olasz gyógynövényalapanyag előállítás működését és azt, hogy összefogással hogyan tudnak alkalmazkodni a nemzetközi piac jellegzetes kihívásaihoz a termelők. Az olasz termelők, akik jellemzően kis területen termelnek és gyakran feldolgozó kapacitásaik is hiányosak, felismerve az összefogásban rejlő lehetőséget, kisebb-nagyobb szövetkezetekbe tömörülve végzik termelői, feldolgozói és értékesítési tevékenységüket. Az olasz gyógynövényágazatban működő szervezettség a hazai termelők számára és akár más ágazatokban is követendő példa lehet a jövőben a kisebb termelők piaci helyzetének javítására.

Átalakuló piaci trendek és kereslet

A Macfrut Expo keretein belül rendezték meg a háromnapos MESMAP gyógynövénykonferenciát, melynek központi témái a mediterrán gyógynövények termesztése, piaca, illetve minőségi és beltartalmi jellemzőik voltak. A geopolitikai és társadalmi-szociális változások hatására az exporttal szemben előtérbe került a helyi önellátás, illetve összességében a saját termelés erősítése és a stratégiai készletfelhalmozás. A technológia és az MI egyre nagyobb térnyerése a tömegtermékek előállításának kedvez. Ennek következtében a kézműves termékek előállítása egyre drágább lesz, így ezek egyre nagyobb mértékben lesznek réspiaci termékek. A klímaváltozásból adódóan megváltozó környezeti tényezők a hagyományos termelési területek áthelyeződését, illetve az alkalmazott technológiák megváltozását fogja magával hozni. A biotechnológiai eljárások térnyerésével a jövőben egyre inkább elmosódik a határ a természetes, természetazonos és a szintetikus alapanyagok között.

Mindezeknek elsősorban a növényi alapú gyógyszerek termékcsoportra lesznek hatással olyan értelemben, hogy míg várhatóan a jövőben is a növények lesznek a kiindulópontjai és inspirációi a klinikailag igazolt hatású, egy komponensű termékeknek, addig a nagy mennyiségben előállított „tömegtermékek” alapanyagi a jövőben feltehetően szintetikus eredetűek lesznek, illetve komplex növényi kivonatok helyett csak egy -két összetevőt fognak tartalmazni. Az egész növényeket vagy komplex kivonatokat tartalmazó hagyományos növényi készítmények esetében jelentős árnövekedés várható, így azok elsősorban a felsőbb fogyasztási rétegek számára lesznek elérhetők.

A gyógynövények iránti kereslet dinamikusan változik, a felhasználás új tudományos eredmények, illetve média hírek hatására akár teljes mértékben irányt válthat. Ennek megfelelően azonosítani lehet az elmúlt időszakban eltűnőfélben lévő, illetve ezzel veszélyeztetett termékeket, így pl.: teafa, macskagyökér, orbáncfű, kava kava. Ezzel szemben az utóbbi években jelentősen megnőtt a kereslet a kender, a kurkuma, a bodza és a cékla iránt, az utóbbi teljesen átlagos zöldségből „vedlett át” szuperélelmiszerré igen rövid időn belül.

Minőségbiztosítás a növényi eredetű termékek piacán

A covid járványt hátrahagyva is folyamatosan nő a gyógynövények és a gyógytermékek iránti kereslet, az alapanyagellátás azonban egyre nehezebb. Mindezekből következnek az egyre súlyosabb minőségi problémák. Ennek megfelelően az olasz gyógynövénytermesztők országos szövetsége (FIPPO), illetve az Asso Erbe szövetség elnökei kiemelték a minőségellenőrzés és minőségbiztosítás fontosságát. Szemléltették a minőségi problémákat, a legújabb, erre irányuló összehasonlító vizsgálatok szerint a növényi alapú kivonatok csaknem fele nem elfogadható minőségű.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A napraforgó helyzet (x)

A hűvös tavasz miatt a napraforgó fejlettsége nem az ideális viszont a gyomok már olyan nagyok lehetnek, hogy nem lehet várni a gyomirtással.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
EZT OLVASTAD MÁR?