Az öszi-téli hónapokban sem kell lemondanunk a friss fűszerek, aromanövények vagy gyógynövények termesztéséről, ha van egy kis helyünk a lakásban. Amikor már odakint az időjárás miatt nem tudjuk ezeket a növényeket megtermelni, akkor akár beköltöztethetjük ablakpárkányainkra, vagy más, napfényes helyre őket. Összességében elmondható ezekről a növényekről, hogy fényigényük magas, de vannak olyan fűszer- és gyógynövények, melyek kevesebb fénnyel is beérik.
Amennyiben fűszer-, aroma- vagy gyógynövényt szeretnénk beltéren termeszteni, az alábbi praktikákat érdemes betartani általánosan
Az ablakok közelsége fontos a fűszernövények számára, mivel a természetes fény elengedhetetlen a fotoszintézishez. Olyan ablakot igyekezzünk választani, ahol a növények naponta legalább 6-8 órán át napfényt kapnak. Az északi vagy keleti fekvésű ablakok különösen ideálisak, de ügyeljünk arra, hogy a növények ne kapjanak közvetlen napfényt, ami megégetheti a leveleket. Amennyiben az ablakok nem nyújtanak elegendő fényt, érdemes mesterséges világítással kiegészíteni a fényellátást. Többféle beltéri növénylámpa áll rendelkezésre, például LED vagy kompakt fénycsövek, melyek ideális spektrumot biztosítanak a növények számára.
A megfelelő talaj és a megfelelő méretű cserép kiválasztása fontos elsödleges fontosságú. Olyan könnyű, jó minőségű talajt válasszunk, amely biztosítja a jó vízelvezetést. A cserepek mérete legyen megfelelő, hogy a növények gyökérrendszere zavartalanul fejlődhessen. Kissebb lakásokban, ahol korlátozott a hely, érdemes kreatív megoldásokat keresni az ültetőedények terén, mint például fali kaspók, függő kaspók, vagy akár fűszernövényeket tartalmazó falakat is építhetünk, amelyek nem csak praktikusak, de dekoratívak is. Kerüljük a nagyon kis méretű kaspókat, ezekből ugyanis nagyon gyorsan el tudja használni a növény a tápanyagot.
Általában a szobahőmérséklet megfelelő ezen növények számára, és egészen jól képesek alkalmazkodni a különböző hőmérsékleti körülményekhez, arra azonban figyelni kell, hogy nagy hőingadozásnak ne legyenek kitéve. A 18 Celsius-fok feletti hőmérséklet ideális számukra, az ennél alacsonyabbak nem, hiszen általában ezek a fűszernövények mediterrán térségekből származnak.
- A hőmérséklet és a talaj jó minősége mellet fontos a megfelelő öntözés gyakorisága és intenzitása. Ne hagyjuk, hogy a növények földje teljesen kiszáradjon, de arra is ügyeljünk hogy ne álljon alattuk víz. A pangó víz ugyanis rothadáshoz vezethet.
Íme néhány fűszer-, aroma- és gyógynövény, melyeket télen beltéren sikeresen megtermelhetünk
Petrezselyem
A petrezselyem egy közkedvelt fűszernövény hazánkban is, rengeteg étel alap hozzávalója. Ha van a kertünkben, ássunk ki egy kisebb tövet és egyszerűen vigyük be télire, vagy akár kertészetekben is megvásárolhatjuk a fiatal növényeket. Kétfélét is választhatunk, létezik fodros levelű és sima levelű változatban is. Az általános leírt termesztési feltételek megfelelőek számára. A petrezselymet nem csak fűszerként, hanem gyógynövényként is alkalmazhatjuk. A petrezselyem gazdag A-, B-, C-, E-, és K-vitaminokban, ásványi anyagokban (például vas, kalcium, foszfor) és flavonoidokban. Támogatja a vesék működését, segít eltávolítani a felgyülemlett vizet, vizelethajtóként csökkenti a fertőzések, vesekő kialakulását. Enyhíti a gyomorpanaszokat, elősegíti az emésztést, tisztítja a májat és klorofilltartalmával baktérium- és gombaellenes hatású. Segít a vérnyomás szabályozásában, védi az érfalakat és csökkenti az ízületi gyulladások, illetve a megfázás tüneteit. Egyes források szerint tumorellenes hatással is rendelkezik.
Bazsalikom
A bazsalikom ideális beltéri termesztésre télen is; beszerezhető palánta, cserépben nevelt növény vagy mag formájában is. Ez a könnyen gondozható fűszernövény nemcsak az olasz ételek alapja, hanem tökéletes választás a lakásokba, akár díszítő értéke miatt is. Szereti a napfényt és a meleget, ezért helyezzük el napfényes ablakpárkányon, lehetőleg déli tájolású ablakban, hogy minél több fényt kapjon. Mérsékelt, de rendszeres öntözést igényel; vigyázz a kiszáradásra és a túlöntözésre is. Friss, zöld levelei intenzív aromájukkal feldobják a tésztákat, pizzákat és paradicsomos ételeket, de emellett a növény cseranyagai és illóolajai enyhítik a puffadás és a gyomorrontás tüneteit. Hatóanyagai idegerősítő, étvágyjavító, szélhajtó, köhögéscsillapító és vizelethajtó hatásúak. A bazsalikom segíthet csökkentheti a vérnyomást és jó hatással lehet a stressz megelőzésére is. A leveléből nyert lé bőrgyulladásokra és rovarcsípésekre is jól alkalmazható, antibakteriális hatása miatt pedig toroköblítőként, valamint kenőcsökben nehezen gyógyuló sebek kezelésére is alkalmazható.
Oregánó
Az olasz konyha kedvelői örülhetnek, mert az oregánó is tökéletesen termeszthető télen beltéren. Az oregánónak is hasonló igényei vannak mint a bazsalikomnak, szereti a meleget és a napsütést is. Válasszunk megfelelő méretű cserepet számára, friss leveleit igény szerint szüretelhetjük. Felhasználhatjuk a friss leveleket is, de meg is száríthatjuk őket, így tovább eltarthatóak lesznek. Remek ételízesítő tulajdonsága mellett gyógynövényként is alkalmazható, antioxidáns és vitamintartalma kiemelkedő. Káliumot, cinket, magnéziumot és kalciumot is tartalmaz. Timol és karvakol tartalma gomba és baktériumellenes.
Menta
A menta nagyon kedvelt a nyári időszakban, de télen sem érdemes és nem is szükséges megfeledkeznünk róla, jól termeszthető beltéren is. A mentát fűszerként is alkalmazhatjuk, de a téli hónapokban a mentával ízesített tea is kiváló választás lehet. Sokféle fajta létezik a növényből, például borsmenta, fodormenta, gyömbér menta vagy zöld menta. Ezeket megvásárolhatjuk kertészetekben. Összességében elmondható, hogy szeretik a jó vízelvezető-képességű, tápanyagban dús talajokat. Fényigénye magas, de a félárnyékos helyen is jól megél. Sűrűn növő növény, friss zöld levelei pedig rendkívül aromásak. Legmegfelelőbb számára, ha nem hagyjuk kiszáradni, érdemes arra figyelni, hogy a földje mindig nedves maradjon, de ne álljon a vízben. A menta sokoldalú gyógynövény, amely görcsoldó és antibakteriális tulajdonságainak köszönhetően hatékony emésztési problémák, puffadás, valamint az epehólyag és epevezeték gyulladásos betegségeinek kezelésében. Külsőleg alkalmazva illóolaja enyhíti a megfázás és köhögés tüneteit. Egy csésze mentatea pedig nemcsak a fent említett gyógyhatásokkal bír, hanem frissít, élénkít, segít legyőzni az álmosságot és fáradtságot, miközben serkenti az agyműködést és a gondolkodást is.
Rozmaring
A rozmaring népszerű fűszer- és gyógynövény, amelyet hazánkban is szívesen használnak a konyhában. A rozmaring könnyen gyökerezik és szépen fejlődik akkor is, ha egy érett növény ágaiból hajtásokat gyökereztetünk, de ezt a növényt is megvásárolhatjuk cserépben a kertészetekben.Jól érzi magát egy napos, déli fekvésű ablakban, ahol bőségesen kap napfényt. Szinten a jó minőségű és jó vízelvezető talajokat kedveli, vízigénye közepesnek mondható, érdemes talaját nedvesen tartani és óvni a kiszáradástól. A rozmaringot is régóta használják a gyógyászatban, főbb hatóanyagai az illóolaj, szaponin, cseranyag, rozmaringsav, kávésav, flavonoidok, triterpének, melyek serkentik a máj működését, javítják az emésztést, elősegítik az epe működését és görcsoldó hatású. Külsőleg reuma és ízületi gyulladás kezelésére alkalmazható teája lemosóként, illóolaja és kenőcse pedig bedörzsölésre.
Metélőhagyma
A lilás-rózsaszín virágú metélőhagyma igazi dísze lehet beltéri fűszerkertünknek. Ügyeljünk arra, hogy ne helyezzük túl szoros közelségbe más növényekkel. A meszesebb, tápanyagban gazdag talajokat kedveli és nincs nem magas a fényigénye, rendszeres öntözést igényel, ne hagyjuk földjét kiszáradni. Ha egész évben fogyasztjuk a talaj felett levágott leveleket, fontos, hogy folyamatos tápanyagpótlásról is gondoskodjunk a hagymatő számára. Idővel a tövek túl sűrűvé válhatnak, így tavasszal ajánlott tőosztással szétválasztani őket. A metélőhagymát a nép orvoslásban szinten régóta alkalmazzák. Levelei vitaminban gazdagok (különösen C-vitaminban), de ásványi anyagokban, nyomelemekben és illóolajokban is bővelkedik. Immunerősítő, étvágygerjesztő és gyomorerősítő hatása serkenti az emésztést, ezért gyomorproblémák esetén ajánlott a fogyasztása. Emellett kutatások szerint segíthet a vérnyomás és a koleszterinszint csökkentésében.
Kakukkfű
A kakukkfű egy viszonylag lassan növő, évelő növény, szára elfásodik. Ez a fűszernövény szereti a közép kötött, jó vízelvezetésű, meszes talajokat. A télen bent tartott növényt nyáron kiültethetjük. Érdemes gyakran metszegetni, hogy minél több friss hajtást hozzon. Érzékeny a túlöntözésre, legjobb, ha hagyjuk kiszáradni földjét két öntözés között. Fényigénye magas, ezért télen is igyekezzünk olyan helyre tenni, ahol naponta legalább 8 óra napfényt kaphat. A kakukkfűből készített teát régóta alkalmazzák torokfájás és köhögés és felső légúti megbetegedések esetén, emellett étvágyjavító hatása van és serkenti az emésztést.