Az Egészségügyi és Szociális Ellátási Minisztérium (DHSC) által bejelentett "egészséges élelmiszer-szabvány" kötelező egészségügyi célokat ír elő a kiskereskedőknek és gyártóknak, miközben rugalmasságot biztosít a megvalósításban.
A vállalatok többféle módon teljesíthetik a követelményeket: receptek módosításával, egészségesebb termékek akciózásával vagy az üzletek elrendezésének átalakításával.
A szabványt eredetileg a Nesta innovációs ügynökség dolgozta ki. A terv szerint a szupermarketeknek jelenteniük kell eladási adataikat, és pénzbüntetéssel sújthatók, ha nem érik el a kitűzött célokat. A Nesta 36 millió szupermarketi tranzakciót elemezve megállapította, hogy egy átlagos bevásárlókosár egészségügyi pontszáma 100-ból 67, és célul tűzték ki ennek 69-re emelését.
A modellezés szerint már ez a kétpontos növekedés is három év alatt körülbelül ötödével csökkentené az elhízást, segítve több mint hárommillió embernek egészségesebb testsúly elérésében. Wes Streeting egészségügyi miniszter szerint: "Ha minden túlsúlyos ember napi 200 kalóriával – egy üveg szénsavas ital energiatartalmával – csökkentené a bevitelét, az elhízás mértéke a felére csökkenne."
A kormány 2029-ig, a jelenlegi parlamenti ciklus végéig tervezi bevezetni a kötelező jelentéstételt, a szabvány teljesítését pedig a következő ciklusra ütemezik. A nagy élelmiszerláncok vezetői, köztük a Tesco és a Sainsbury's vezérigazgatói üdvözölték a bejelentést, és pozitív lépésnek nevezték az egészségesebb táplálkozás elősegítése felé.
Az Obesity Health Alliance igazgatója, Katharine Jenner szerint ez "méltányos és bizonyítékokon alapuló megoldás a jobb egészségért". Anna Taylor, a Food Foundation ügyvezető igazgatója pedig "game-changernek" nevezte a nagy élelmiszeripari vállalatok, köztük az elviteles éttermek kötelező jelentéstételének bevezetését. Sonia Pombo, az Action on Salt szervezet kutatási vezetője hozzátette, hogy ez segít áthelyezni a felelősséget az egyénekről egy olyan élelmiszerrendszerre, amely valóban támogatja az egészségesebb választásokat.