A demencia kialakulásának kockázata nagymértékben befolyásolható életmódbeli döntésekkel. Kutatások szerint az esetek akár 45 százaléka megelőzhető lenne megfelelő életmódváltással, amelyben a táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik. Az Alzheimer's and Dementia folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány szerint létezik egy élelmiszer, amely a "legfontosabb táplálkozási tényező a kognitív károsodás kockázatának csökkentésében". A kutatás a mediterrán étrend követését javasolja a kognitív hanyatlás elleni védekezésként, különös hangsúlyt fektetve egy bizonyos összetevőre.
A mediterrán étrend gazdag teljes értékű élelmiszerekben, mint friss zöldségek, gyümölcsök, hüvelyesek, diófélék, babfélék, gabonafélék, omega-3 zsírsavakban gazdag tengeri ételek és egészséges zsírok, például olívaolaj. Emellett minimalizálja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztását. Ez az étrend nemcsak az agyi egészséget javítja, hanem csökkenti számos súlyos betegség kockázatát is.
Egy közel tíz éven át tartó, több mint 7750 résztvevőt követő vizsgálat kimutatta, hogy ez az étrend képes megelőzni a kognitív hanyatlást. A kutatók részletes táplálkozási felméréseket és telefonos kognitív teszteket használtak annak meghatározására, mely élelmiszerek lassítják a korral járó kognitív hanyatlást.
A mediterrán étrendet követők kevésbé voltak hajlamosak kognitív hanyatlásra, nagyrészt a halfogyasztás hangsúlyozása miatt, amely "magasabb kognitív funkcióval" jár együtt.
Érdekes módon a kutatás azt is megállapította, hogy bár a mediterrán étrend megelőzheti a kognitív hanyatlást, úgy tűnik, nem befolyásolja a hanyatlás sebességét, ha az már elkezdődött.
A Harvard Health szakértői kiemelték a hal fontosságát a mediterrán étrendben a kognitív hanyatlás megelőzésében, ezt nevezve a "legfontosabb táplálkozási tényezőnek" a kognitív károsodás kockázatának csökkentésében.