Megtalálták a kutatók a megoldást? Így kerülhetjük el a rettegett betegséget

Megtalálták a kutatók a megoldást? Így kerülhetjük el a rettegett betegséget

agrarszektor.hu
A mediterrán étrend, különösen a halfogyasztás jelentősen csökkentheti a demencia kockázatát, derül ki egy átfogó kutatásból - jelentette a Mirror.

Tombola és értékes nyeremények az Agrárszektor 2025 konferencián!

Tombolával és értékes nyereményekkel várjuk az Agrárszektor konferencia résztvevőit az esemény 2. napjának végén! FŐNYEREMÉNY: Az AXIÁL Kft. felajánlásából a szerencsés nyertes egy Fűnyírótraktor Portland Hawk H9212RD-rel lesz gazdagabb!

Csoportos kedvezmények már 2 főtől: 2 fő jelnetkezése esetén, 10%, 3 fő estén 15%, 4 vagy több fő jelentkezése esetén 20% kedvezmény! A kistermelők és fiatal gazdák pedig most 64.900 Ft + áfa összegért vehetnek részt az év egyik legnagyobb és legrangosabb agráreseményén! 

A demencia kialakulásának kockázata nagymértékben befolyásolható életmódbeli döntésekkel. Kutatások szerint az esetek akár 45 százaléka megelőzhető lenne megfelelő életmódváltással, amelyben a táplálkozás kulcsfontosságú szerepet játszik. Az Alzheimer's and Dementia folyóiratban 2020-ban megjelent tanulmány szerint létezik egy élelmiszer, amely a "legfontosabb táplálkozási tényező a kognitív károsodás kockázatának csökkentésében". A kutatás a mediterrán étrend követését javasolja a kognitív hanyatlás elleni védekezésként, különös hangsúlyt fektetve egy bizonyos összetevőre.

Egy közel tíz éven át tartó, több mint 7750 résztvevőt követő vizsgálat kimutatta, hogy ez az étrend képes megelőzni a kognitív hanyatlást. A kutatók részletes táplálkozási felméréseket és telefonos kognitív teszteket használtak annak meghatározására, mely élelmiszerek lassítják a korral járó kognitív hanyatlást.

Érdekes módon a kutatás azt is megállapította, hogy bár a mediterrán étrend megelőzheti a kognitív hanyatlást, úgy tűnik, nem befolyásolja a hanyatlás sebességét, ha az már elkezdődött.

A Harvard Health szakértői kiemelték a hal fontosságát a mediterrán étrendben a kognitív hanyatlás megelőzésében, ezt nevezve a "legfontosabb táplálkozási tényezőnek" a kognitív károsodás kockázatának csökkentésében.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
EZT OLVASTAD MÁR?