Leporolták az ősrégi receptet: ez az étel ma is mindenkit meghódít

Leporolták az ősrégi receptet: ez az étel ma is mindenkit meghódít

agrarszektor.hu
A magyar gasztrotörténet egyik kiemelkedő alakja, Zilahy Ágnes életútját és munkásságát mutatja be a Pénzcentrum. A cikk kitér a szerző nagysikerű szakácskönyvére, valamint kipróbálták egyik híres receptjét, a tepertős vakarcsot.

Rangos Agrárdíjak az Agrárszektor 2025 konferencián!

Jelentkezzen vagy jelölje kollégáját, barátját, ismerősét a Portfolio Agrárdíjaira!

A decemberi Agrárszektor konferencián immár 11. alkalommal adjuk át 10 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen Ön is szeptember 15-ig!

Zilahy (Kis) Ágnes 1848-ban született Zilahon, egy vagyonos ügyvéd gyermekeként. Élete nem volt könnyű: tizennyolc éves korára elvesztette szüleit és nyolc bátyját, majd két sikertelen házasság és vagyonának elvesztése után kesztyűvarrásból, később nyilvános étkező működtetéséből tartotta fenn magát.

Én gazdag földbirtokos családból származtam, gazdaasszonyságom alapját hazulról szereztem. Később mint katonatisztné bejártam az ország majd minden vidékét; mindenütt megtanultam a mi jót és takarékosat csak észlelhettem

- vallotta magáról a szerző, aki bár iskolába nem járt, bátyjai tanították meg írni és olvasni. Szakmai pályafutásának csúcspontjaként 1897-ben ő lett az első budapesti egyetemi menza vezetője. Írói munkássága is jelentős: szakácskönyve mellett befőtteskönyvet, álmoskönyvet és tárcaleveleket is publikált. Híres szakácskönyvének születése Teleky Sándor honvédezredessel való találkozásához köthető, aki 1891-ben biztatta a könyv megírására. A mű két hónap alatt elkészült, de nyolc évig nem talált kiadót.

"Rendkívül változatos élettapasztalat után írtam le e szakács-könyvet, kizárólag a saját emlékezetemből összeszedve. Nincsen e könyvben egyetlen étel sem, melyet magam - legalább párszor - el ne készítettem volna" - írta könyve előszavában Zilahy, aki különösen részletes fejezetet szentelt a tésztaféléknek.

A kelt tésztából készülő, tepertővel gazdagított sütemény a magyar konyha hagyományos fogása, amely ma is népszerű lehet egyszerű elkészítési módja és laktató jellege miatt. A recept és az étel fotói megtalálhatók a Pénzcentrum oldalán.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Majd a mázsa megmondja! (x)

KWS repcehibridek: piacvezető stabilitás, modern genetika és kiemelkedő terméseredmények 2025-ben is.

EZT OLVASTAD MÁR?