Ha ilyen növényt találsz a kertedben, azonnal irtsd ki: halálos mérgezést okozhat

Ha ilyen növényt találsz a kertedben, azonnal irtsd ki: halálos mérgezést okozhat

agrarszektor.hu
Azoknak a kertészeknek, kertbarátoknak, akiknek gyermekeik vannak, nagyon fontos szempont lehet, hogy véletlenül se legyenek olyan növények a kertben, amelyek mérgezőek. Kósa Dániel kertészmérnök ezért összeállított egy listát, amelyben sorra vette azokat a növényeket, amelyektől óvakodni kell, amikor az ember új növényeket szeretne a kertjébe.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A kertben található növények némelyike súlyos egészségkárosodást okozhat: vannak olyanok, amelyek elfogyasztva okoznak mérgezéses tüneteket, míg mások bőrrel érintkezve produkálnak égési sérüléseket - olvasható a HelloVidék oldalán. A kerti növényekben található mérgező hatóanyagok közé tartoznak az ún. glikozidok, alkaloidok és szaponinok. Ezek a vegyületek hatással vannak az idegrendszerre, a szív- és érrendszerre, a légzőrendszerre és a gyomorra - amint az az NNK tájékoztatójából is kiderült.

De mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

A legegyszerűbb megoldás természetesen az lenne, ha a kisgyermekes családok nem tartanának a lakásban és a kertben mérgező díszcserjéket és dísznövényeket. Éppen ezért érdemes lehet a kertet, lakást körbejárni, beazonosítani a mérgező növényeket, valamint nem árt megtudni ezek pontos tudományos nevét sem. Ha a növény a kertből nem távolítható el, megoldás lehet, ha az ember az elérhető magasságban található tetszetős bogyókat leszedi, vagy a növényt ideiglenesen elkeríti.

Ha mérgező dísznövényekről van szó, akkor mindenki a tiszafára, rododendronokra, leanderekre, gyöngyvirágra, angyaltormbitákra gondol. Ezeken kívül sok más olyan zöldet ültethetünk a kertünkben, amelyek vagy enyhébben, vagy súlyosabban mérgezőek

- közölte Kósa Dániel.

A szakember elmondta, hogy az enyhén mérgező növények közé sorolandó, a teljesség igénye nélkül, a babérmeggy, a begónia, a boróka, a varjúháj, az iszalag, a babérsom, a madárbirs és - bármilyen meglepő -, de a vadszőlők is. Mérgező fajok például a boglárkák, az aranyvessző (Forsythia sp.), a pajzsikák, a borostyánok, a gyöngyikék, a kutyatejek, a lilaakác, a tuják, és tűztövisek valamint a zanótok. Halálos növények sorában az aranyesők (Laburnum sp.), a hunyorok, az ördögcérna, a sisakvirágok és a gyűszűvirágok tartoznak.

Ám ahogy a kertészmérnök, Kósa Dániel a HelloVidéknek elmondta, ez természetesen nem azt jelenti, hogy minden ilyen növényt mellőznie kellene a kertbarátoknak, ugyanis sok közülük ékes dísze lehet egy szép kertnek. Ellenben oda kell rá figyelni, hogyha a trombitafa piros virágokat ont, akkor azzal ne játszanak, ne vegyék szájukba a gyermekek, ugyanis hallucinogén anyagokat tartalmaz. Egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek ezek a balesetek.

Mire kell odafigyelni, mik lehetnek a mérgezés tünetei?

A mérgező növények lenyelése vagy bőrrel való érintkezése súlyos tüneteket okozhat, például hányást, hasmenést, szédülést, fejfájást, bőrkiütéseket és légzési nehézségeket. A növényi mérgezések tünetei nagyon széleskörűek lehetnek.

Mit kell, és mit nem szabad tenni mérgezés gyanúja esetén?

Ha a gyermek valamilyen növényi részt, termést evett, fontos, hogy azonnal ki kell venni szájából a maradványokat, valamint késedelem nélkül ki kell mosni a száját és le kell mosni a bőrét (arcán, kezén) az esetleges irritáló hatás miatt. Ezután meg kell próbálni kideríteni, hogy a növényből mikor és mennyit fogyasztott. Mérgezést okozó dózis vagy bizonytalan mennyiség bejutása esetén a méreganyag megkötésére aktív szén adható. Növényi mérgezés esetén tej adása viszont nem javasolt, mert a tejfehérje a toxikus anyagok kioldódásának és/vagy felszívódásának elősegítésével előre nem látható módon erősítheti a méreghatást. Kisgyermekek esetében a hánytatás is ellenjavallt az esetleges komplikációk miatt. Kórházi ellátásban többnyire a gyomormosás az elsődlegesen alkalmazott eljárás, ezt követően pedig tüneti kezelés.

Kit kell felhívni, ha valaki mérgező anyaggal érintkezett?

Súlyos mérgezés esetén mindenképpen mentőt kell hívni a 112-es telefonszámon. Egyéb esetben, vagy amíg a mentő megérkezik, célszerű felhívni a Mérgezés SOS zöld számát a 06-80-20-1199-es telefonszámon. Ez egy ingyenesen hívható sürgősségi információs vonal, ami a nap 24 órájában rendelkezésre áll. Itt egy ügyeletes akut mérgezésekkel kapcsolatban ad információt a várható tünetekről, teendőkről és segít annak megítélésében, hogy az érintettnek szüksége van-e kórházi ellátásra. A szolgálat segítséget nyújt szándékos, véletlen vagy munkahelyen történt mérgezés, valamint állatok mérgezése esetén is.

Magyarországon több kerti növény is lehet részben, vagy egészen mérgező. Ezek közül a leggyakoribbak:

  • Tiszafa (Taxus baccata),
  • Májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis),
  • Borostyán (Hedera helix),
  • Csattanó maszlag (Datura stramonium),
  • Amerikai alkörmös (Phytolacca americana),
  • Ricinus (Ricinus communis),
  • Fagyal (Ligustrum vulgare),
  • Csíkos kecskerágó (Euonymus europeus),
  • Fehér fagyöngy (Viscum album),
  • Magyal (Ilex aquifolium),
  • Farkaskutyatej (Euphorbia cyparissias).
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?