2023. október 5. csütörtök Aurél
Mérgező növények lehetnek a magyar kertekben: senki sincs biztonságban tőlük

Mérgező növények lehetnek a magyar kertekben: senki sincs biztonságban tőlük

agrarszektor.hu
Sokan nem is gondolnák, hogy gyakran még a kertben is bele lehet futni egy-egy mérgező növénybe, virágba. Némelyiknek csak egyes részei okozhatnak károsodást, vannak azonban olyan fajok/fajták, amelyeknél az egész növény súlyosan mérgező. Nem árt tehát résen lenni a kertben, összegyűjtöttük, melyek azok a kertekben is előforduló növények, amelyekkel érdemes vigyázni, mert azon kívül, hogy szépek, komoly gondokat okozhatnak a szeretteink, a saját, de akár a háziállatok egészségében is.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A legtöbben nem is tudják, de bizony könnyen előfordulhat, hogy olyan növényt, virágot ültetünk a kertbe, amely mérgező. Vannak olyanok, amelyeknek csak egyes részei, de akadnak olyan dísznövények is, amelyek teljes egészében súlyosan mérgezők. Összegyűjtöttük, a magyar kertekben leggyakrabban előfordulható, és akár komoly károsodást is okozó növényeket - írja a balconygardenweb.com

1. Nadragulya

A nadragulya bogyója és lombja egyaránt mérgező, akár már az érintése is okozhat károkat a testen, főleg ha sebek is vannak rajta. Ezért tehát a növényhez csak kesztyűben ajánlott hozzáérni. A nadragulya levele általában a virágzás idején tartalmazza a legtöbb méreganyagot, de a bogyója a legmérgezőbb. A mérge hányást, hallucinációt, szapora szívverést, tág pupillákat és akár halált is okozhat.

2. Gyöngyvirág

Sokak egyik kedvenc dísznövénye a gyöngyvirág, azt azonban nem mindenki tudja róla, hogy nagy mennyiségben tartalmaz mérgező anyagokat, és könnyen okozhatja állatok és emberek halálát is. Mindezek mellett komoly problémát okoz az is, hogy egy erősen invazív növényről van szó. A gyöngyvirágnak minden része mérgező, így a gyökerei, a virágai, a leveli és a bogyói is. Elfogyasztásuk súlyos bőrgyulladást és akár szívleállást is okozhat. 

3. Leander

A leander nemcsak a kertekben, de utak mentén is megtalálható, sokan nem tudják azonban róla, hogy erősen mérgező. Már az égetése során keletkezett füst belégzése is okozhat károsodást. A leander bármely részének elfogyasztása még kis adagban is végzetes lehet, különösen a gyerekek számára, tartsuk tehát távol őket a növénytől. A leandernek tehát minden része mérgező, és akár egyetlen levél lenyelése is halálhoz vezethet. 

4. Kaukázusi medvetalp

Habár a kaukázusi medvetalp nagyon jól néz ki, nem mindenki tudja róla, hogy a nedve erősen mérgező, és évente sokan halnak meg emiatt a növény miatt. A medvetalp olyan méreganyagokat tartalmaz, amelyek a bőrre kerülve komoly irritációt, hólyagosodást okozhatnak, szembe kerülve pedig akár vaksághoz is vezethetnek. Ha pedig a vérrendszerbe kerül a méreg, akkor az fájdalmas és gyors halálhoz vezethet. 

5. Gilisztaűző varádics

A gilisztaűzö varádics valamikor egy nagyon értékes gyógynövény volt, ma már azonban inkább csak dísznövényként ültetik. Az állattenyésztők többsége azonban tart ettől a növénytől, mert a benne lévő méreganyagok károsak az állatokra és az emberekre egyaránt. A gilisztaűző varádics ha valamilyen formában bekerül a szervezetbe, akkor súlyos tüneteket okozhat úgy, mint gyengeség, letargia, sárgaság, láz, gyomor- és bélrendszeri rendellenességek, legrosszabb esetben pedig akár halálos is lehet az elfogyasztása. 

6. Angyaltrombita

Az angyaltrombita csengőre emlékeztető virágai csodás díszítői lehetnek bármelyik kertnek, sokan ültetik is emiatt. Nem mindenki tudja azonban, hogy ez a növény mérgező, olyannyira, hogy elfogyasztása akár halálos is lehet, emberekre és állatokra nézve egyaránt. Az angyaltrombita bármely részének lenyelése bénulást, hallucinációkat, memóriavesztést, a legsúlyosabb esetben pedig halált is okozhat.

7. Ricinus

A ricinus babra hasonlító magja rengeteg méreganyagot tartalmaz, elfogyasztása néhány perc alatt halálhoz vezethet. Mivel nagyon szép dísznövény, a ricinus rengeteg parkban, nyílt területen és kertben megtalálható. A "ricinusbab" lenyelése lázat, köhögést, hasmenést, hányingert, légzési rendellenességet, erős izzadást, végső esetben pedig halált okozhat.  

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?