Filléres trükkök a gyomok ellen: így garantáltan elpusztul minden gaz a kertben

Filléres trükkök a gyomok ellen: így garantáltan elpusztul minden gaz a kertben

agrarszektor.hu
A legtöbb kertész vagy kerttulajdonos számára a gyomok elleni küzdelem nem éppen a legkedveltebb feladat. Ez bizony végtelen (és talán vesztes) csatának is tűnhet akkor, amikor igazán burjánzani kezdenek a gazok, azonban megéri a fáradozás akkor, ha szép, rendezett és tiszta kertet szeretnénk az udvarunkon látni. Ez természetesen nemcsak esztétikailag fontos feladat, hanem a növényeink számára is jelentős, mivel a gyomok elveszik a vizet, oxigént és különböző ásványi anyagokat, illetve tápanyagot. Ezért is kiemelten fontos az, hogy felvegyük a harcot a gazok ellen, az alábbi praktikák segítségével pedig garantáltan sikeres lehet a gyomlálás.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Bár valóban nem mindig könnyű szembeszállni a gyomok és a gazok ellen, egy gyommentes kert pedig szinte lehetetlennek tűnik. Ám, mint mondani szokás, a látszat néha csal. Nem egy megoldás létezik, melyek segítségével megszabadulhatunk a nemkívánatos növényektől - írja a bhg.com. Sokszor csak egy kis odafigyelésre van szükség a siker érdekében, sőt, még különböző vegyszerekhez sem kell nyúlnunk, így még a környezetünket is óvhatjuk. Itt hát az idő felhúzni a kesztyűt és belevetni magunkat a gyomirtásba!

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Ismerjük fel az "ellenséget"

A kertben található gyomok azonosítása segíthet megtalálni a legjobb stratégiát a védekezésre. Ha képesek vagyunk azonosítani az adott gyomnövényeket, akkor bővebb információkhoz juthatunk velük kapcsolatban. Fontos tudni, hogy egynyári vagy sem, évelő vagy nem, mik az igényei, és persze az, hogy hogyan szabadulhatunk meg tőlük. Arról is képet kaphatunk, hogy miként és milyen gyorsan szaporodnak, valamint mikor csíráznak. Ha ezeket tudjuk, akkor sokkal könnyebb dolgunk lesz a védekezésben.

2. Rejtett magok

Sok gyom terjed magon keresztül, amik aztán sok-sok időn keresztül maradhatnak a talajban, és csak egy kis fényre, nedvességnek várnak, hogy növekedni kezdhessenek. Ezért gyomláláskor ezt tartsuk szem előtt, és a lehető legkevésbé bolygassuk meg a talajt. Jó tipp lehet, ha a gyomokat még vetés előtt távolítjuk el a talajból. Ha gyomirtót szeretnénk használni a csírázó magok ellen, akkor nagyon óvatosan bánjunk vele, hiszen könnyen elpusztíthatjuk a növényeinket is vele.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Óvatosan a gyomirtó szerekkel!

Soha ne permetezzünk semmit szeles időben vagy tűző napsütésben - ez pedig különösen igaz a gyomirtó szerekre! Mindig tartsuk be a használati útmutatóban található utasításokat, és használjunk védőruhát, például kesztyűt, szemüveget, maszkot és hosszú ujjú ruhákat. A lehető legjobb az, ha természetesen úton, természetes anyagokkal próbálunk megszabadulni a gazoktól. Ha bolti verziót használunk, előtte győződjünk meg arról, biztosan a nekünk megfelelőt választottuk-e. Címkézzük fel a permetezőt, hogy tudjuk, mire használtuk, nehogy a haszonnövényeinket is kiirtsuk vele.

4. Nem a megfelelő eszközt használjuk

Bár néha az tűnik a legjobb megoldásnak, ha nekiesünk különböző eszközökkel az irtásnak, nem minden esetben teszünk jót. Ha például ásóval vagy kapával kezdjük el a gyomlálást, akkor könnyen kárt tehetünk a többi növényben, vagy éppen széthordjuk a magokat, esetleg gyökereket. Sok esetben elég, ha egyszerűen csak a tövénél fogva levágjuk a gazokat. Ha van valamilyen kisebb kézi szerszámunk, például kislapát, akkor azzal óvatosan ugyan, de érdemesebb lehet tevékenykedni - főleg szűkebb helyeken - mint a nagyobb társaival.

EZ IS ÉRDEKELHET

5. Ne felejtsük el a kesztyűt!

Fontos, hogy minden esetben vegyünk fel kesztyűt, ha gyomlálni kezdünk, hiszen a növények szúrhatnak, befoghatják a kezünket! Különböző bogarak, kártevők is lehetnek rajtuk, valamint könnyen lehet, hogy éppen allergiásak vagyunk arra, amit éppen ki szeretnénk húzni a földből. Arról pedig nem is beszélve, hogy így nem lesz koszos sem a kezünk, és kisebb eséllyel visszük be az otthonunkba a kórokozókat. Ezért egy jó minőségű kesztyű beszerzése mindenképpen ajánlott.

6. Nem gyomlálunk időben

Minél jobban hagyjuk megnőni a gyomokat, annál jobban terjednek és annál nehezebb dolgunk lesz a megfékezésükben. Amint észrevesszük őket, ne tétovázzunk, távolítsuk el őket. Minél tovább nőnek a gyomok, annál jobban terjednek, és a kisebb gyomokat sokkal könnyebb eltávolítani, mint a nagyokat. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?