Pofonegyszerű: ezekkel a trükkökkel biztosan virágozni fognak a növények a kertben

Pofonegyszerű: ezekkel a trükkökkel biztosan virágozni fognak a növények a kertben

agrarszektor.hu
Egy virágoskert vagy erkély ámulatba ejtő látványt nyújthat bárki számára, az illatokról, színekről és a formákról pedig nem is beszélve. Ám nem mindig mehet minden könnyedén, és bizony könnyen előfordulhat, hogy a szép kis növényeink egyáltalán nem hoznak virágot, vagy ha igen, akkor keveset. Ebben az esetben nem szabad kétségbe esnünk, hiszen számos praktika létezik, amelyek segítségével ismételten burjánzó virágoskertünk lehet. Ezekből a trükkökből gyűjtöttünk össze néhányat.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Több oka is lehet annak, hogy nem hoznak virágokat a növényeink, lehetnek problémák a talajjal, a locsolással, az időjárással, kártevőkkel és ezeknek a kombinációival is. Ha szeretnénk, hogy újból virágba boruljon a kertünk, mindenekelőtt ki kell derítenünk azt, hogy mi okozhatja a problémát, hiszen a találgatással csak az időnket pazaroljuk - írja a balconygardenweb. A legjobb, amit tehetünk, hogy jó előre áttanulmányozzuk a vetőmagok tasakján található információkat, amikből aztán ki fog derülni, mikor számíthatunk az adott fajta virágzására. Ha pedig az alábbi tippek követjük, akkor újból élvezhetjük a virágba borult kertünk látványát:

EZ IS ÉRDEKELHET

1. A napfény hiánya

Az első számú ok, amiért elmaradhat a virágzás, az bizony nem más, mint a napfény hiánya. A közhiedelemmel ellentétben hiába gondolják azt az emberek, hogy a 2-3 órás napfény több mint elegendő lehet, mivel ezeknek a növényeknek valójában minden nap több mint 5 óra napsütésre van szükségük ahhoz, hogy bőségesen virágozzanak. Éppen ezért, ellenőrizzük, hogy a növényünk megkapja-e a szükség fénymennyiséget.

2. Nem jól választjuk ki a növényünk helyét

Minden növény más, így természetesen az igényeik sem egyformák. Vannak napfénytűrő és kedvelő virágok, ám bőven akadnak olyanok is, amelyek már nincsenek jó barátságban a túlzott napfénnyel. Ez pedig elmondható a vízigényre és az árnyékra is. Persze a hideg és meleg időjárást sem tűrik egyformán, ezért tájékozódjunk alaposan a növényünk igényeiről, mielőtt elültetjük őket, hiszen sok esetben ez lehet az oka annak, hogy nem virágoznak.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Túlzott trágyázás

Bár sokan gondolják úgy, hogy a folyamatos, néha már túlzó műtrágyázás segíti a növények táplálását, növekedését és egyben virágzását is, ez azért nincsen teljesen így, sőt. Ha túl sokat használunk belőle, akkor éppen az ellenkezőjét fogjuk vele elérni, és ez nemcsak a virágzást állíthatja meg, hanem bizony akár meg is ölheti a növényünket. Éppen ezért vizsgáljuk meg és mérjük fel a talaj állapotát, és tegyük meg a megfelelő intézkedéseket azért, hogy elegendő tápanyagot juttassunk a talajba, de ügyeljünk rá, hogy ne vigyük tehát túlzásba a trágyázást. Az alábbi cikkünkben egy csokorba gyűjtöttük, hogy milyen fajtát célszerű használni és hogyan, így már felkészülten vághatunk neki a gondozásnak:

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Lehet, hogy beteg a növényünk

Ha nem virágzik a növényünk, akkor akár betegségek és kártevők is állhatnak a háttérben. Ennek elkerülése érdekében időnként ellenőrizzük alaposabban a növényeket, hogy észlelünk-e rajtuk például száradásokat, foltokat, elszíneződést. Ha igen, felmerülhet a gyanú, hogy betegség vagy kártevő áll a háttérben, ami miatt a virágzás is alább hagyhat. Érdemes házi, természetbarát növényvédő szereket használni, melyek a betegségek és a kártevők ellen egyaránt megvédik a virágainkat, így már nem kell tartanunk attól, hogy bajuk lesz.

5. Rossz metszés

Ha helytelenül metszünk, akkor ez is okozhatja a virágzás elmaradását. Növényenként eltér, hogy mikor és hogyan kell metszeni, ezért alaposan tájékozódjunk erről még azelőtt, mielőtt elültetnénk őket. Így könnyen kiküszöbölhetjük a metszés általi problémákat.

6. Téli károk

Talán nem meglepő, hogy számos növény nem bírja a hideget, az erős és zord tél és a szél pedig meg is ölheti a rügyeket. Számos szuper praktika létezik, hogy hogyan óvhatjuk a virágainkat a téli időjárás ellen, ebben a cikkünkben ezeket gyűjtöttük össze:

EZ IS ÉRDEKELHET

Ha pedig az erkélyünkön vannak a növények, akkor könnyedén be tudjuk őket vinni egy védett helyre.

7. Túl nagy a cserép

Ez elsőre furcsának tűnhet, de igenis sokat számít a méret ebben az esetben, hiszen ha túl nagy a cserép, amibe a növényt ültettük, akkor az kevesebb virágzást eredményezhet. Ideális esetben a cserépnek mindig egy mérettel nagyobbnak kell lennie, mint a növény gyökérgömbje, ezért erre mindenképpen figyeljünk oda, ha nem a szabadföldbe ültetjük őket.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?