Ezek a legfontosabb júniusi teendők a kertben: itt a 8 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb júniusi teendők a kertben: itt a 8 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
Az idei tavasz bőven tartogatott meglepetéseket. Ugyanakkor a meteorológusok szerint a következő napokban már nem lesz okunk panaszra: remek kora nyári, kertészkedős, palántázós és fűnyírós napokra van kilátás. Júniusban is számtalan feladat akad, amelyet el lehet, sőt, gyakran kell is végezni a kertben, íme a 8 legfontosabb, amikre most mindenképpen ajánlatos időt fordítani.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt hetek hűvösebb és csapadékosabb időjárása miatt igazán csak most kezdjük élvezni, lassan de biztosan közeledik a nyár - írja a HelloVidék. Kezd beérni az eper, virágzik a bodza és a rózsa, kiskertünkben is megkezdődhet az első termények betakarítása. Ha szerencsénk van, és nem garázdálkodnak a házas étik vagy a meztelen csigák, már virítanak a tavasszal kiültetett egynyári virágok is. A növények intenzív növekedése még egy ideig nem fog alábbhagyni, ezért a következő hónapokban is akad bőven teendőnk. Íme a legfontosabb kerti feladatok, amikre most júniusban mindenképpen ajánlatos időt fordítanunk.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

1. Fűnyírás

Első és legfontosabb júniusi kerti teendőnk a fűnyírás. A megfelelően elvégzett fűnyírás egészségesebbé teszi a füvet, ritkítja a gyomokat, sőt, trágyázza a pázsit talaját. (Úgyhogy, ha tehetitek, ne gereblyézzétek össze a levágott füvet, hagyjátok csak ott, ingyen tápanyag a földünknek!) Figyeljünk viszont arra, hogy a fűnyíró pengéi mindig legyenek jól kiélezve. Az éles pengék tiszta vágást ejtenek, míg az életlenek csak tépik, roncsolják a fűszálakat, fogékonyabbá téve őket a betegségekre. Ne sajnáljunk időt szakítani a fűnyíró tisztítására használata után.

2. Gyomirtás, gereblyézés

Nagyobb esők után vagy, ha többet locsolunk természetesen a gazok, gyomok is hamarabb nőnek ki a kertben, amikert érdemes rendszeresen kihúzni, hogy ne szaporodjanak el. A gyomláláson kívül a gereblyézést se felejtsük le, amivel felfrissíthetjük a talajt.

3. Még ültethetünk és palántázhatunk is!

A következő növényeket még hó elején bátran elvethetjük, ha nyár végén szeretnénk még szüretelni: csemegekukorica, bab, retek, cékla. Érdemes arra gondolni, hogy egy kis területű kert is képes szép mennyiségű termést hozni, csak oda kell figyelni a benne lévő növények gondozására. Kiszórhatjuk a spenót, sárgarépa, fehérrépa, kelkáposzta vagy saláta magjait, ha ősszel friss, saját nevelésű zöldséget szeretnénk szüretelni. Bár magról szinte bármilyen zöldség termeszthető, a lassabban növekedőket azért mindenképpen érdemes palántaként elindítani. Ha magunk nem bíbelődtünk a palántázással, vásároljunk és ültessük ki még a hónap elején: a káposztaféléket, a paradicsomot, a paprikát, karfiolt, brokkolit, a dinnyét és a padlizsánt. Még mindig, ha eddig nem tettük volna, érdemes benépesíteni velük is a kertünk!

4. Egyre több a kártevő

Júniusban, főként, ha ennyire csapadékos marad az idő, a növényvédelemre is érdemes nagyobb hangsúlyt fektetnünk. Fontos például, hogy júniustól kezdi az almamoly a petéi lerakását. Ha feromoncsapdát helyezünk el az almafák egyikén, ezzel jelentősen csökkenthetjük a peterakást. Az elbujt lárvákat ilyenkor elcsíphetjük. Általában elmondhatjuk, hogy a legjobb védekezés itt is a megelőzés. Erre alkalmazzuk a már jól bevált módszereinket, ha már vannak korábban sikeresen alkalmazott praktikáink. Ha meg akarjuk előzni a kártevők elszaporodását, akkor ezekre a dolgokra kell odafigyelnünk:

  • Válasszunk ellenálló fajtákat.
  • Tartsuk tisztán a konyhakertet: szellős ültetés, összezsúfolás elkerülése, lehullott levelek, elszáradt növényi részek eltávolítása.
  • Ugyanaz a faj lehetőség szerint három évnél hamarabb ne kerüljön ugyanarra a helyre.
  • Használjunk vegyszermentes permetleveket.
  • Ültessünk segítő, védő növényeket.
  • Ügyeljünk az öntözésre!

5. Kezdődhet a rendszeres öntözés

Júniusban szárazabb időszakok is előfordulhatnak, amikor kiemelten kell ügyelnünk a megfelelő, rendszeres öntözésre. Erre az éjszaka vagy a kora reggeli órák a legalkalmasabbak, mert ekkor párologtatnak a növények a legkevesebbet. A szárazabb időszakokon kívül fel kell készülnünk a nagyobb esőzésekre is, amik kedveznek a gombás megbetegedéseknek. Ezek ellen kiválóan védekezhetünk kertészetekben kapható speciális bio-növénykondicionálóval. A palántákat, cserepes, ablakládába ültetett növényeket, valamint a virágágyban pompázó egynyáriakat rendszeresen öntözzük, hiszen a júniusi melegben hamar kiszáradhatnak, kiéghetnek. Természetesen ügyeljünk a különböző növények igényeire.

6. Ápolás

Bálint gazda szerint a cserepes növényeket és az ablakládák növényzetét kéthetente tápoldattal kell megöntözni ahhoz, hogy szépen fejlődjenek. Érdemes azonban figyelnünk a fejlett növények levelét is, mivel tápanyaghiányukat itt jelzik a legjobban, illetve azért sem árt átvizsgálni őket, mert ilyenkor már javában megjelennek a kártevők. Megmenthetjük növényeinket, ha időben észleljük a problémát. Vizsgáljuk meg a növények leveleinek mind a két oldalát, mert sokszor a zöld levelek fonákán jelennek meg a lárvák és peték. Az egynyári virágokról mindig csípjük le az elnyílott virágokat ahhoz, hogy őszig díszíthessék a kertünket. A gazdag virágzáshoz fontos, hogy figyeljünk erre mivel, így nem a terméseik és magjaik beérlelésére, hanem újabb virágok nyitására használják fel a rendelkezésükre álló, vízben oldott tápanyagokat a növények.

7. A hónap legnagyobb öröme: a betakarítás

Az előző hónapok munkája végre megtérülhet, lassan beérik saját kertünkben is a szamóca és a cseresznye. Figyeljünk rá, hogy a friss, érett példányokon kívül mindig távolítsuk el a lehullott gyümölcsöket is a növény közeléből. Erre azért van szükség, mert így elkerülhetjük, hogy a növény valamilyen gombás betegséget kapjon el. A szakemberek tanácsa alapján, júniusban mulcsozzuk a fák törzse körül a talajt. Ez azt jelenti, hogy akár a kertünkben levágott fűvel körbeterítjük a fa alatti területet, hogy az jobban tárolja a nedvességet.

8. UV: védjük kertünket és védjük magunkat!

Nagyon fontos, hogy ügyeljünk a növények fényigényére és mivel ilyenkor nagyon erős lehet a napsugárzás jó, ha az ablakban vagy a teraszon, erkélyen tartott növények nem érintkeznek közvetlenül a déli órákban napfénnyel, hanem félárnyékos helyre tudjuk őket tenni. Amire érdemes még figyelni, hogy locsoláskor ne közvetlenül a növényre öntsük a vizet, hanem a cserép alá helyezett tálkába.

A kertben töltött idő remek hatással van az emberre, ám a nyári erős UV sugárzástól jobb, ha mi is óvjuk magunkat. Fűnyíráshoz húzzunk szalmakalapot, és használjunk naptejet! Állítsunk napernyőt, napvitorlát és árnyékoljuk a kert pihenésre szánt térségeit részeit.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33