Falánk állatok fosztogatnak a magyar kertekben: mindent megesznek, amit látnak

Falánk állatok fosztogatnak a magyar kertekben: mindent megesznek, amit látnak

agrarszektor.hu
A kertek és házak körül előfordulnak olykor vadon élő állatok: betévednek az avar közé sünök, nyulak és - sajnos - van olyan is, hogy rókák, vaddisznók okoznak károkat. Sok gazda orra alá törnek borsot azzal, hogy megdézsmálják a termést vagy elcsennek néhány haszonállatot, de ez még nem azt jelenti, hogy ki kell irtani őket. Van néhány barátságosabb módszer is, amivel érdemes megpróbálkozni, amivel meg lehet előzni az állatbetöréseket.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Egyre gyakoribb, hogy már nem csak az erdőkben, hanem mezőgazdasági és lakott területeken is megvetik a lábukat az erdei vadállatok, ugyanis a természetes élőhelyeikről folyamatosan kiszorulnak, ezért mindenkinek fontos megtennie a szükséges óvintézkedéseket. A legtöbb vadon élő állat életmódja és táplálkozása nagyon könnyen alkalmazkodik az emberi környezethez - olvasható a HelloVidék oldalán. A kutyáknak és macskáknak kitett eledelre, valamint a nem megfelelően tárolt háztartási hulladékra is rá tudnak szokni, mivel ezek könnyebb táplálékforrásnak bizonyulnak, mint a vadászat. Olykor pedig az is előfordul, hogy a ház környékén található haszonállatokra is szemet vetnek, és megritkítják a háznál tartott állatállományt.

Nem csoda, hiszen az állattenyésztésben található állatok egészségesebbek, mint a vadon élő társaik, ezért rendkívül vonzóak a ragadozók számára. Ha pedig egyszer elkezdik a kerti vadászatot, nehezen állnak le, ezért a megelőző intézkedések bizonyulhatnak a legjobb megoldásnak. A HelloVidék ezért összegyűjtött néhány hasznos tippet, hogy hogyan lehet a ragadozókat távol tartani az otthonoktól és a jószágoktól.

Megelőzés és törődés

Mielőtt az ember belemerülne a nagyobb átalakításokba, első lépésként érdemes kihasználni azokat az alapvető gyakorlatokat, amelyek a modern mezőgazdasági termelő napi rutinjába tartoznak. Az intenzív rotációs legeltetés, a szabadon tartott állatok éjszakára való bezárása és a futtató létrehozása tartozik ide. Összességében elmondható, hogy minél intenzívebben foglalkozik valaki az állatai körülményeivel, annál kevesebb esélye van a ragadozóknak beférkőznie hozzájuk.

Ideje kipucolni a kertet

Az a legjobb, ha az ember teljesen eltávolítja a szemetet a kertjéből, de a lezárt, összecsomózott kukás zsákba és zárt gyűjtőbe helyezett szemét is eredményes lehet. Fontos, hogy a kutya- és macskaeledelt semmiképp se hagyja kint senki éjszakára, ezen kívül pedig mindent el kell távolítani a kertből, ami odavonzhatja a vadállatokat. A komposzt is problémás lehet, ezért ajánlott egy zárható tetejű ládát beszerezni neki.

A villanypásztor nagy segítség lehet

Bár a nagyobb legelők számára rendkívül költséges lehet egy villanypásztor, a kistermelőknek megéri beruházni egyre a szabadon tartott állatok védelme érdekében. Minél magasabb a kerítés, annál jobb, mert úgy esélyük sincs a vadaknak átugrani rajta.

Reflektorfény: egyszerű, de hatásos

Ha kisebb területet, mondjuk egy tyúkólt vagy nyúlketrecet szeretne valaki biztosítani, akkor a mozgásérzékelő lámpa lehet a legegyszerűbb. A mozgásérzékelő felvillanása elrettentő hatású a vadállatok számára, és legalább a gazda is tudja ellenőrizni, hogy ólálkodik-e valaki/valami az állatok körül. A napelemes lámpák egész évben jól szolgálnak, de létezik külön "Foxlights" elnevezésű lámpa is, ami hosszabb ideig villódzik különféle színekkel és mintázatokkal, így hatékonyabban űzi el a betolakodókat, így például a rókákat.

Ezek a módszerek segítenek elűzni a vadállatokat a kertből. De mit lehet még tenni a nyugodtabb éjszakai alvásért?

Kijavítani a kerítést

A kert vagy a kerítés megfelelő ragadozóbiztosítása először extra erőfeszítéseket és komolyabb ráfordítást igényelhet, de biztosítja, hogy más állatok, még véletlenül se keveredjenek oda, ahol semmi keresnivalójuk. Aki vakondot, sünt sem szeretne látni a kertben, annak érdemes lehet megfontolni a beton alapot a kerítésállítás előtt. Ezzel megelőzhető az, hogy a vadállatok alagutat ásva jussanak be az udvarra és zsákmányul ejtsék a házi- és/vagy haszonállatokat.

Megemelni az ágyásokat

Az egyik nagyszerű módszer, ha az ember emelt ágyásokat használ a kertjében a zöldségek ültetéséhez, de virágokat is bátran lehet ültethetni az ilyen ládákba. A megemelt ágyak segítenek távol tartani a rovarokat, például a csigákat. De megvédik a növényeket a hidegtől is. További előnyük, hogy megakadályozzák, hogy a betévedő nyulak megrágcsálják a zöldségek levelét, mivel nem szívesen nyújtóznak, emelkednek el a földtől.

Természetes riasztószereket használni

Hasznos tudnivaló, hogy bizonyos virágok és gyógynövény is elriasztják a vadakat . Ha valaki hagymát, metélőhagymát, fokhagymát, körömvirágot, rozmaringot, borsmentát és levendulát ültet és a zöldségfoltok köré, az segíthet távol tartani az olyan fajokat, mint a szarvasok, nyulak, egerek és mókusok, miközben vonzza a jótékony rovarok, például méheket és a pillangókat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?