Erre a legtöbb kertész nem figyel ősszel: így súlyos károkat is okozhatnak

Erre a legtöbb kertész nem figyel ősszel: így súlyos károkat is okozhatnak

agrarszektor.hu
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) az őszi lombhullás kapcsán a téli álomra húzódó sünök védelmére hívja fel a figyelmet. A kertek, parkok rendezése során összegereblyézett, ideiglenes levél- és rőzsehalmok ugyanis ideális búvóhelyet jelentenek a telelésre készülő sünök számára (téli álmuk akkor kezdődik, amikor a hőmérséklet tartósan 8 fok alá csökken). Fontos, hogy ezeknek a növényi halmoknak az elszállítása az esetleg alájuk költöző sünökre gondolva történjen meg. Persze nem csak a sünök, más vadállat is megfordulhat a kertünkben, megdézsmálva az őszi csemegéket a kertünkben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Első lépésben lehetőleg ne vasvillával kezdjünk neki a munkának, hanem szerszámnyéllel, hosszabb erős bottal, az alapi részen még óvatosabban, akár kézzel forgassuk át a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta valamilyen állat - írja a HelloVidék. Az is segít, ha a halmot átlátható rétegenként, fentről lefelé haladva bonjuk el. A zaj hatására összegömbölyödő sün tüskéire szúródó levéltörmelék szinte láthatatlanná teszi az állatot, ezért a halom alapi részéhez jutva nagyon figyeljünk a gömbölyded formákra (az összegömbölyödve megemelt állat gyakran szó szerint kigurul a gallyak és levelek közül).

Soha se gyújtsuk fel helyben az ilyen rakásokat (2021. január 1-től az önkormányzatok már nem engedélyezhetik helyi rendeletben az avarégetést, így ennek törvényi tilalma általános az egész országban), mert a lángok elől a sünök nem fognak, tudnak elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, ezért megégnek. Ha a lombhalom megbontásakor telelő sünt találunk, akkor lehetőség szerint tegyünk vissza rá kellő vastagságú rétegben leveleket és ágakat, vagy a közelben, bokrok takarásában készítsünk egy ilyen növényi halmot, és ez alá tegyük vissza a sünt.

Mivel találkozhatunk még a kertekben?

Sok galibát okoznak a ravaszdi rókák

A róka életmódja és táplálkozása nagyon könnyen alkalmazkodik az emberi környezethez. A kutyáknak és macskáknak kitett eledelre, valamint a nem megfelelően tárolt háztartási hulladékra is rámennek, mivel könnyebb táplálékforrásnak bizonyulnak, mint a vadászat. Olykor pedig az is előfordul, hogy a ház környékén található haszonállatokra is szemet vetnek, és megritkítják a háznál tartott állatállományt. Nem csoda, hiszen az állattenyésztésben található állatok egészségesebbek, mint a vadon élő társaik, ezért rendkívül vonzóak a ragadozók számára. Ha pedig egyszer elkezdik a kerti vadászatot, nehezen állnak le, ezért a megelőző intézkedések bizonyulhatnak a legjobb megoldásnak.

A vaddisznók semmitől nem riadnak meg

Egyre több a vaddisznó a Balaton környékén is, ez alól Balatonalmádi sem kivétel. Nemrég le is videózták, ahogy a város északi részén rohangált egy példány. Éppen ezért a város polgármestere vaddisznócsapdát állíttatott fel, mely segített befogni a jószágot. Nem csoda, hiszen az anyakocák akár veszélyt is jelenthetnek az emberre, főként, ha nem érzik biztonságban a kicsinyeiket. Egy másik eset során egészen egy családi ház udvaráig mereszkedett egy bátor malac. Tűzoltók mentették meg a medencében rekedt vaddisznót Budakeszin. A vad próbált megkapaszkodni, kínjában összevissza rágta a medence szélét. A család hiába próbált segíteni a disznónak, végül szakemberek segítségét kérték.

Az őzek, szarvasok megközelítik a lakott területeket

Nem meglepő már az sem, ha egy őz, vagy szarvascsorda bukkan fel az utakon, kertek közelében. Tavaly a siófoki tűzoltók mentettek meg egy őzbakot. Az állat egy építési területen szorult be a kerítésbe az Ezüstparton a hét közepén. Nem tudni, pontosan hogy került a jószág a kelepcébe, feltételezhetően valami vagy valaki megijesztette, de a kapu zárva volt, így el lett vágva előtte a menekülési útvonal. Riadalmában belegabalyodott a vaskerítésbe.

Idén ismét kerítés ejtett fogságba egy állatot: fém kerítésbe szorult egy őz Pásztón, a Fő utcán. Ahogy a Katasztrófavédelem írta: a helyi hivatásos tűzoltók feszítővágó segítségével kiszabadították az állatot, majd visszaállították a kerítést eredeti helyzetébe. Az eset során az őz nem szenvedett sérülést, kiszabadítását követően elszaladt a helyszínről.

Aranyos apróságok is betévednek a kertbe

Ha nyáron nem is, ősszel mindenképp megfordulnak a kertünkben olyan apró, vadon élő állatok, mint a mókusok, sünök vagy az itthon telelő madarak. Ha nem bánjuk, hogy nálunk húzzák meg magukat, akkor elég néhány kisebb figyelmesség és máris otthonosabbá tehetjük számukra környezetet. Mire érdemes figyelni?

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?