Figyelmeztetik a magyar lakosságot: ezt soha ne csináld a kertedben

Figyelmeztetik a magyar lakosságot: ezt soha ne csináld a kertedben

agrarszektor.hu
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a lakosság és az önkormányzatok figyelmét arra, hogy az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő-, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja - derült ki az MME közleményéből.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az MME arra hívta fel a lakosság és az önkormányzatok idejét, hogy a tavaszi időszakban is fokozottan oda kell figyelni a sündisznók védelmére. Ezek az állatok ugyanis ebben az időszakban is előszeretettel választják a kertekben, parkokban található lomb- és rőzserakásokat. Ha valakinek ilyen növényihulladék-rakással kell dolgoznia - akár nyáron, akár télen -, az esetleg ide húzódó állatok védelme és a saját lelkiismerete megnyugtatása érdekében érdemes az alábbi néhány egyszerű óvintézkedést betartani:

  • Első lépésben, fentről lefelé haladva előbb a vasvilla nyelével, majd kesztyűs kézzel kell átforgatni a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün.
  • Ez az óvatosság különösen ajánlott a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek.
  • Lehetőség szerint soha, az év egyik hónapjában sem szabad felgyújtani ott helyben az ilyen rakásokat (ez amúgy is tilos), mert a lángok elől a felnőtt sünök sem fognak tudni elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, így szó szerint megsülnek.
  • Ha a gallyrakás megbontásakor az ember sünfészket talál, nem kell pánikba esni, és ha csak lehet, semmiképpen sem szabad összeszedni a kölyköket, és elkezdeni felnevelni őket! Ehelyett elég visszapakolni kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, és a nőstényre hagyni a továbbiakat.
  • A háztartásokban keletkező gallyrakás megszüntetése többnyire halasztható, amivel érdemes legalább addig (négy-öt hetet) várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra, de ha egy mód van rá, az ember a közelben alakítson ki alternatív búvóhelyet a gallyakból vagy különleges süngarázzsal.
  • Amennyiben a lomb- és rőzserakások elbontása nem elodázható (többnyire kertgondozással foglalkozó települési szervek munkaköre kapcsán), a rendszeresen ilyen munkát végző munkatársakat érdemes ellátni mesterséges süngarázzsal, amibe mind a magányosan pihenő felnőtt állat, mind a nőstény a kölykeivel áttelepíthető.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?