Figyelmeztetik a magyar lakosságot: ezt soha ne csináld a kertedben

Figyelmeztetik a magyar lakosságot: ezt soha ne csináld a kertedben

agrarszektor.hu
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) felhívja a lakosság és az önkormányzatok figyelmét arra, hogy az éjszakai életmódot folytató, védett keleti sün előszeretettel választja telelő-, majd nappali búvóhelyül a kertekben, parkokban felhalmozott lomb- és rőzserakásokat. A nőstények itt is ellenek, ezért az óvatlanul végzett kertrendezés könnyen teljes családok pusztulását is okozhatja - derült ki az MME közleményéből.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az MME arra hívta fel a lakosság és az önkormányzatok idejét, hogy a tavaszi időszakban is fokozottan oda kell figyelni a sündisznók védelmére. Ezek az állatok ugyanis ebben az időszakban is előszeretettel választják a kertekben, parkokban található lomb- és rőzserakásokat. Ha valakinek ilyen növényihulladék-rakással kell dolgoznia - akár nyáron, akár télen -, az esetleg ide húzódó állatok védelme és a saját lelkiismerete megnyugtatása érdekében érdemes az alábbi néhány egyszerű óvintézkedést betartani:

  • Első lépésben, fentről lefelé haladva előbb a vasvilla nyelével, majd kesztyűs kézzel kell átforgatni a halmot, így győződve meg arról, hogy nincs-e alatta sün.
  • Ez az óvatosság különösen ajánlott a május-júniusi sünellési időszakban, amikor a menedékekben a hetekig vak és szinte magatehetetlen kölykök is ott lehetnek.
  • Lehetőség szerint soha, az év egyik hónapjában sem szabad felgyújtani ott helyben az ilyen rakásokat (ez amúgy is tilos), mert a lángok elől a felnőtt sünök sem fognak tudni elmenekülni, hiszen védekezési stratégiájuk az összegömbölyödésre épül, így szó szerint megsülnek.
  • Ha a gallyrakás megbontásakor az ember sünfészket talál, nem kell pánikba esni, és ha csak lehet, semmiképpen sem szabad összeszedni a kölyköket, és elkezdeni felnevelni őket! Ehelyett elég visszapakolni kellő vastagságú rétegben ágakat és leveleket a fészekre, és a nőstényre hagyni a továbbiakat.
  • A háztartásokban keletkező gallyrakás megszüntetése többnyire halasztható, amivel érdemes legalább addig (négy-öt hetet) várni, amíg a kölykök annyira megerősödnek, hogy éjszakánként követik anyjukat a vadászatra, de ha egy mód van rá, az ember a közelben alakítson ki alternatív búvóhelyet a gallyakból vagy különleges süngarázzsal.
  • Amennyiben a lomb- és rőzserakások elbontása nem elodázható (többnyire kertgondozással foglalkozó települési szervek munkaköre kapcsán), a rendszeresen ilyen munkát végző munkatársakat érdemes ellátni mesterséges süngarázzsal, amibe mind a magányosan pihenő felnőtt állat, mind a nőstény a kölykeivel áttelepíthető.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?