Hogyan védekezzünk a krumplibogár ellen? Hasznos tanácsok krumplibogár ellen permetszer használatával, krumplibogár ellen házilag

Hogyan védekezzünk a krumplibogár ellen? Hasznos tanácsok krumplibogár ellen permetszer használatával, krumplibogár ellen házilag

agrarszektor.hu
Burgonyabogár: Hogyan védekezzünk krumplibogár ellen? Krumplibogár ellen vegyszer, krumplibogár ellen permetszer használatával (Chorus permetszer), krumplibogár ellen házilag.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Borzalmas érzés a kertésznek, amikor hetek, hónapok munkája veszik kárba egyetlen, ám annál veszélyesebb, aprócska kártevőfaj miatt, amelyek egy pillanat alatt ellephetik a zöldséget, gyümölcsöt, sőt, a fákat is. Cikkünkben a számtalan kerti kártevő közül a burgonyabogár, más néven krumplibogár okozta problémákkal foglalkozunk.

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Eláruljuk, hogyan kerül a krumplibogár a kertünkbe, miért ennyire káros a burgonyabogár jelenléte és hogyan védekezzünk a krumplibogár ellen házilag, illetve vegyszeres megoldással. Használ a krumplibogár ellen szodabikarbona és más egyszerű környezetkímélő szerek, vagy krumplibogár ellen permetszer nélkül nincs esélyünk? Krumplibogár ellen vegyszeres védekezés gyanánt mit javasolnak a tapasztalt kertészek?

A krumplibogár világszintű elterjedése

Krumplibogár, burgonyabogár, kolorádóbogár - nevezhetjük bármelyik nevén, mindannyiunknak egyből eszünkbe jut ez az aprócska, igazán jellegzetes kerti kártevő, a burgonya legnagyobb ellensége. Érdekesség, hogy a krumplibogár eredendően nem a burgonya kártevője volt, sőt, természetes környezetében még csak nem is találkozott ezzel a növénnyel. Akkor hogyan hódította meg a krumplibogár majdhogynem az egész világot?

A krumplibogár eredendően Mexikó, Új-Mexikó térségében volt őshonos rovarfaj (a későbbiekben tévesen úgy gondolták, hogy Coloradoból származik), eredeti tápnövényei a szikár, szárazságtűrő csucsorfélék voltak, amelyek egyszerű gyomnövények. Mivel ezeken a területeken igen kevés a csapadék, magas volt a rovarok halandósága is, éppen ezért a burgonyabogár egyáltalán nem számított gyakori rovarfajnak.

A burgonya, a krumplibogár későbbi gazdanövénye néhány ezer kilométerrel délebbről származik: Dél-Amerikában, az Andok-hegység vonulata mentén volt őshonos növényfaj, azonban az amerikai hódítások és a nagyobb volumenű kereskedelem beindulása miatt hamarosan megjelent az északi területeken is, ahol a mexikói telepesek mezőgazdasági munkájának köszönhetően végül találkozott a burgonya és a burgonyabogár.

Ahogy a krumplibogár új gazdanövényre talált, robbanásszerű ütemben kezdett el szaporodni, a későbbiekben pedig szinte teljesen egybeforrt a burgonya-termesztéssel és a burgonya-kereskedelemmel - éppen ezért hamarosan gyűlölt kártevővé vált. A krumplibogár, mint kártevő tömeges megjelenését először a Sziklás-hegységben dokumentálták, az 1860-as években, azonban hamarosan, röpke tíz év elteltével már Európában is megjelent, az Atlanti-óceánon zajló egyre élénkebb világkereskedelem miatt.

A krumplibogár legelőször Németországban ütötte fel a fejét nagyobb mennyiségben, majd szórványosan egyre több helyen is megjelent. A kártevő rovart Európában kétszer sikerült teljes mértékben kiirtani, egészen 1922-ig, amikor a franciaországi Bordeaux környékén meg nem jelent egy olyan kiterjedésű krumplibogár-góc, amivel már a mezőgazdászok sem tudtak megbirkózni. A krumplibogár azóta az egész világon mindenütt megtalálható, ahol a burgonyát termesztik, beleértve Észak-Amerika, Európa és Ázsia mérsékelt övi részeit, illetve a Földközi-tenger és Közép-Amerika mediterrán vidékeit.

Hogyan védekezzünk a krumplibogár ellen? Hasznos tanácsok krumplibogár ellen permetszer használatával, krumplibogár ellen házilag

A burgonyabogár gazdanövényei

A krumplibogár elterjedése teljes mértékben összeforrt a burgonyával, azonban más növényeken is megtelepszik. A krumplibogár kedvelt gazdanövényei a padlizsán és a csucsor, az imágók azonban szórványosan előfordulhatnak a paprika, a paradicsom vagy az ördögcérna levelein, de megtelepszenek a nadragulyán vagy a beléndeken is. Az imágók számára táplálékot nyújthat még a csattanó maszlag. Egyes növényfajok, például a zsidócseresznye, a petúnia vagy a dohány azonban teljesen immunisak a krumplibogár kártételére, így érdemes gondolnunk rájuk növénytársításos védekezés esetén.

A krumplibogár megjelenése

A burgonyabogár egy igen jellegzetes megjelenésű rovarfaj, ami a levélbogarak családjába tartozik. Egy kifejlett krumplibogár 9-12 mm hosszúságúra nő, szélessége 4-7 mm, alakja ovális, domború. A krumplibogár rendelkezik repülésre alkalmas szárnyakkal, amelyeket kemény kitinpáncél takar - ezen a páncélon mindkét oldalon 5-5 fekete csík található, amiről igen könnyű felismerni. A krumplibogár feje és potroha élénk sárgásbarna színű, lábai végei sötétebbek.

A krumplibogár életciklusa

A burgonyabogár azért ennyire káros, mert nem csak lárvaállapotban, hanem imágóként is pusztítja a gazdanövényt, életciklusa teljesen egybeforrt vele. Áttelelni csak az imágó, vagyis a kifejlett, ivarérett rovar képes, ami a telet a földbe ásva tölti. A krumplibogár a föld alól tavasszal bújik elő, ekkor már el is kezd táplálkozni a zsenge, növényi részekkel és egész nyáron aktív marad. Összesen 1-2 éven keresztül él.

A krumplibogár szaporodása a táplálkozást követően meg is indul: a nőstény egyed a gazdanövény leveleinek fonákjára helyezi a petéit, átlagosan 20-80 petéből álló csomókban. A lárvák csoportosan fejlődnek tovább a száras, leveles növényi részeken, így pusztításukat is csapatban végzik, ezzel szemben az imágók egyedül folytatják útjukat. A krumplibogár lárvái, amikor elérik legnagyobb, akár 15 mm-es méretüket, bebábozódnak, majd kifejlett bogárként bújnak elő.

A krumplibogárral fertőzött vidék éghajlatától függ, hogy hány ilyen nemzedék fejlődik ki a gazdanövényeken. Magyarországon a mérsékelt övi éghajlat általában két nemzedéknek kedvez, de a mediterrán vidékeken, ahol a burgonyabogár kifejezetten jól érzi magát, három krumplibogár nemzedék is felnőhet, brutális pusztítást végezve. Hidegebb, északabbi területeken többnyire csak egy nemzedék fejlődik ki, ám a burgonyabogár hatása ezeken a területeken is szemmel látható kárt okoz.

A frissen kifejlődött imágó hathetes korában válik ivaréretté, a párzási időszak tavasztól egészen nyár végéig tart. A párzás után lerakott krumplibogár peték 10-14 nap alatt fejlődnek ki pirosas-rózsaszínes, fekete pöttyökkel borított lárvákká, amelyek növekedésük során, a bebábozódáshoz közeledve sárga színűre változnak. Egy nőstény krumplibogár élete során akár 2500 petét is lerakhat, így ha az időjárás is kedvező, a krumplibogár igen gyorsan el tud szaporodni.

Habár a legtöbb rovarnál a lárva fejlődéséhez szükséges táplálkozás okozza az igazi károkat az ültetvényben, a krumplibogár esetében ez éppen fordítva van: a kifejlett krumplibogár az érési táplálkozása alatt akár 2-3-szor több növényi részt is elfogyaszthat, így minden életfázisában kiemelt fontosságú védekezni ellene.

Hogyan védekezzünk a krumplibogár ellen? Hasznos tanácsok krumplibogár ellen permetszer használatával, krumplibogár ellen házilag

Burgonyabogár ellen természetes ellenségekkel

Mivel a krumplibogár egy invazív rovarfaj, csak kevés természetes ellenséggel rendelkezik. A Magyarországon őshonos madarak, hüllők és emlősállatok közül némelyik fogyasztja a rovart, azonban ezek legjobb esetben is csak gyérítik az állományt, nem szorítják vissza azt tűrhető mennyiségűre - éppen ezért a kutatók számos praktikát próbálnak bevetni a krumplibogár ellen, több-kevesebb sikerrel (például parazitoidok rovarok és gombák, ragadozók).

Hogyan védekezzünk a krumplibogár ellen?

A téma kapcsán a legfontosabb kérdés az, hogy hogyan védekezzünk a krumplibogár ellen termelőként, kertészként, hiszen ezek az apró kártevők valós anyagi kárt képesek okozni bárki számára. A kisebb kertekben mindenképpen érdemes kipróbálni a krumplibogár elleni tippeket, hiszen néhány sor krumpli esetében kevésbé bonyolult felvenni a harcot a krumplibogár ellen, mint több hektáron. Nagyobb léptékű mezőgazdasági burgonyatermelés esetében a krumplibogár ellen permetszer a javallot védekezési módszer, más technikával, vegyszermentesen sajnos nem fogjuk tudni megvédeni a krumplit.

Krumplibogár ellen házilag

Számos módszert kipróbálhatunk a krumplibogár ellen, ha mindenképpen vegyszermentesen akarjuk megszüntetni a problémát. Általánosan elterjedt növényvédő technika a növénytársítás, amellyel, ha helyesen alkalmazzuk, krumplibogár taszító növények segítségével természetes módon elriaszthatjuk a rovarokat. A növénytársítás fordítva is működik: el is csalhatjuk a krumplibogarakat más “finom" növényekkel, például padlizsánnal vagy frissen kikelt mákkal.

Krumplibogár ellen nem mindig hatásosak a réz alapú anyagok, és más permetszerekkel sem tudunk mindig hatékonyan védekezni, ugyanis ezek a kártevők kifejezetten ellenállóak és gyorsan alkalmazkodnak a változáshoz. Érdekesség, hogy saját fajtájuk szétlapított, bomló tetemeit nem tudják elviselni, így érdemes ellenük a saját szagukkal védekezni. Még tavasszal, a krumplibogár előbújása idején szedjük őket össze, nyomjuk szét, majd készítsünk riasztó oldatot belőlük. A krumplibogár permetszerrel kezelt növényi részeken néhány napig biztosan nem fognak megjelenni az imágók. Ugyanilyen oldatot készíthetünk fahamuból vagy erős paprikából is, ám az ilyen védekezést rendszeresen ismételnünk kell.

Ha nem undorodunk a rovaroktól túlzottan, egyszerűen össze is szedhetjük őket kézzel, vagy lesöpörhetjük a lárvákat tollseprűvel. A lárva a gazdanövény nélkül, étlen-szomjan nehezen marad életben, sokszor előfordul, hogy hamarabb kimerül, mint vissza tudna mászni a helyére. Kipróbálhatjuk a szódabikarbónás módszert is, ám az nem nyújt megoldást a krumplibogár ellen.

A krumplibogár és más kártevők ellen hatékony védekezés a vetésváltás is, amellyel a következő évi fertőzést előzhetjük meg, hiszen a kártevők a talaj felső rétegeiben kialakított kamrácskáikban telelnek át. A burgonyabogár beásódása ellen védekezhetünk talajtakarással, például mulcstakaróval, ami szintén megnehezíti a rovarok dolgát.

Hogyan védekezzünk a krumplibogár ellen? Hasznos tanácsok krumplibogár ellen permetszer használatával, krumplibogár ellen házilag

Krumplibogár ellen vegyszer használatával

Egy kisebb kertben mindenképpen érdemes kipróbálni a fenti technikákat, azonban, ha nem szeretnénk bíbelődni vele és nem zavarnak a növényvédő szerek, a krumplibogár ellen permetszer használatával is védekezhetünk, ami elpusztítja a krumplibogár lárváit és az imágókat egyaránt.

A fiatalabb korú krumplibogár lárvák ellen régen megfelelő védelmet nyújtott a Novodor FC készítmény, azonban ökológiai gazdálkodásban ez a szer már nem engedélyezett. A Laser nevű védőszert egy idényben maximum kétszer használjuk, ugyanis a burgonyabogár rezisztenssé válhat rá. A legnépszerűbb készítmények az Actara, a Mospilan, a Spilan, az Apacs, a Warrant, a Kohinor és a Coragen vagy a Spinosad, amelyeket kombinálva is alkalmazhatunk a krumplibogár ellen.

A bugronya egyéb kártevői

Habár a krumplibogár egy nagyon jellegzetes kártevő, érdemes a bokrokat megvizsgálnunk más kártevőkre is, hiszen könnyen lehet, hogy több faj is károsít kertünkben. A burgonya kártevői közé tartoznak a különféle levéltetvek, a gumórontó fonálféreg és a közönséges fonálféreg is.

A burgonyára nem csak a rovarok, hanem a növénybetegségek és a gombák is veszélyesek lehetnek, így mindenképpen a kombinált védekezést javasoljuk. A burgonyabogár elleni védekezést egészítsük ki más növényvédő szerekkel is, mint például a Chorus permetszer, ami számos növényfajt megvéd a gombás fertőzésektől.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13