Ilyen könnyű a krumplibogarak elleni védekezés: ezek a trükkök működnek

Ilyen könnyű a krumplibogarak elleni védekezés: ezek a trükkök működnek

agrarszektor.hu
Óriási károkat képesek okozni a krumplibogarak a kertekben, aki valaha is termesztett már burgonyát, biztosan találkozott már a pusztítót kártevővel. Komoly nehézséget okoz a burgonyabogárral vívott harcban, hogy nehéz ellene védekezni, természetes ellensége ugyanis Magyarországon nem igazán van, van azonban jó néhány trükk, amit bevethetünk ellene. Összegyűjtöttünk pár természetes, illetve pár vegyszeres és biológiai módszert is, amellyel távol tarthatjuk a krumplibogarakat a kertünktől, valamint a növényeinktől, mutatjuk, melyek ezek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hogyan terjedt el a világon a burgonyabogár, másnéven krumplibogár?

A burgonyabogár a XIX. század közepén a Sziklás-hegység mentén északabbra vonuló mexikói telepesek közvetítésével terjedt el az Amerikai Egyesült Államok északabbi részein. Első európai előfordulását 1877-ben regisztrálták németországi burgonyatáblákon, majd a XX. század első éveitől kezdve szórványosan már más európai országokban is felbukkant. Végleges megtelepedése az európai földrészen 1922-ben történt, ma már a faj a világon mindenütt előfordul, ahol gazdanövényeit - főként a krumplit - termesztik. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Mivel és hogyan táplálkozik a krumplibogár?

A burgonyabogár legkedveltebb tápnövénye a burgonya, de előszeretettel fogyasztja más burgonyafélék levelét is. Teljes értékű tápnövénye még a padlizsán, de az imágók kártétele előfordulhat a paradicsomon is. A burgonyabogár egész nyáron aktív, télire beássa magát a földbe, átaludva ezt az évszakot, majd miután tavasszal a felszínre jött, először a fiatal növényeken kezd táplálkozni, majd ezutána indul meg a peterakás időszaka. A nőstények petéiket a tápnövény leveleinek fonákára helyezik, átlagosan 20-30 darabból álló petecsomókban. A kikelő lárvák többnyire csoportosan rágnak, míg a kifejlett bogarak többnyire magányosan élnek - írja a balconygardenweb.com.

Hogyan védekezzünk a krumplibogár ellen?

A krumplibogarak nagyon rövid idő alatt komoly anyagi károkat tudnak okozni nemcsak a nagyobb, de a kisebb kertészetekben is. A házikertekben mindenképpen érdemes kipróbálni a krumplibogár elleni házilag alkalmazható természetes módszereket, hiszen néhány sor krumpli esetében kevésbé bonyolult és nehéz felvenni a harcot a kártevő ellen, mint több hektáron. Ugyanakkor a nagyobb léptékű mezőgazdasági burgonyatermelés esetében a krumplibogár ellen hatékonyabban lehet permetszerrel védekezni.

Természetes módszerek a krumplibogár ellen

1. Tartsd tisztán a kertet és környékét

Ahhoz, hogy kisebb valószínűséggel jelenjenek meg a krumplibogarak a kertünkben, fontos, hogy tisztán tartsuk a portát és az udvart. Mentes legyen a telkünk/területünk a törmelékektől, a levágott fűtől, illetve a különböző levágott növényi részektől is igyekezzünk minél hamarabb megszabadulni, emellett figyeljünk arra, hogy a tűzifát ne közvetlenül a földön tároljuk, hanem legalább 5 centiméter felette, egy erre kialakított külön kis részen. 

2. Növénytársítás

Számos módszert kipróbálhatunk a krumplibogár ellen, ha mindenképpen vegyszermentesen akarjuk megszüntetni a problémát. Általánosan elterjedt növényvédő technika a növénytársítás, amelyet, ha helyesen alkalmazunk, és megfelelő, úgynevezett burgonyabogár-taszító növényeket ültetünk egymás mellé, akkor könnyedén elriaszhatjuk a kártevőt a kertünktől. Ezek jellemzően olyan növények, amelyek vagy a rovar számára erős szagot bocsátanak ki, vagy pusztán csak mérgezőek számára. Ültessünk körömvirágot, bazsalikomot, kaprot és krizantémot, ha szeretnénk távol tartani a krumplibogarakat a növényeinktől.

3. Kevésbé sikeres módszer: természetes ellenségek

Mivel a krumplibogár egy invazív rovarfaj, csak kevés természetes ellenséggel rendelkezik. A Magyarországon őshonos madarak, hüllők és emlősállatok közül némelyik fogyasztja a rovart, azonban ezek legjobb esetben is csak gyérítik az állományt, nem szorítják vissza azt tűrhető mennyiségűre - éppen ezért a kutatók számos praktikát próbálnak bevetni a krumplibogár ellen, több-kevesebb sikerrel (például parazitoidok rovarok és gombák, ragadozók).

4. Használd a kezed

Ha nem undorodunk a rovaroktól túlzottan, egyszerűen össze is szedhetjük őket kézzel, vagy lesöpörhetjük a lárvákat tollseprűvel. A lárva a gazdanövény nélkül, étlen-szomjan nehezen marad életben, sokszor előfordul, hogy hamarabb kimerül, mint vissza tudna mászni a helyére. Ez a módszer inkább a kisebb kertekben, házikertekben alkalmazandó.

5. Vetésforgó

A krumplibogár és más kártevők ellen hatékony védekezés a vetésváltás, vagyis vetésforgó alkalmazása, amellyel a következő évi fertőzést előzhetjük meg, hiszen a kártevők a talaj felső rétegeiben kialakított kamrácskáikban telelnek át. Ennek az a lényege, hogy a kertünk különböző pontjaira igyekezzünk minden évben más növényeket ültetni. 

6. Megfelelő fajtaválasztás

A nyár közepén fejlődő imágók károsításának elkerülése érdekében ültessünk korán érő fajtákat a kertbe. Keressünk olyan krumplifajtákat, amelyek 80 napnál rövidebb idő alatt érnek be, és megfelelően tárolhatók betakarítás után.

Vegyszeres és biológiai fegyverek a krumplibogár ellen

1. Szappanos víz

A szappan és a víz elegye hatékony lehet a krumplibogarak ellen, mindössze annyit kell tennünk, hogy megtöltünk egy spray-palackot vízzel, adunk hozzá 8-12 csepp szappant, majd jól összerázzuk az oldatot. Ha ez megtörtént, permetezzük az elegyet közvetlenül a kártevőre a növényen. Ez a módszer biztonsággal használható a kertben, hiszen nem káros sem az emberre, sem pedig a növényre. 

2. Neem olaj

Érdemes kipróbálni a krumplibogarak ellen a neem olajat is, nagyon jó vegyszermentes megoldás, nem káros sem az emberre, sem pedig a növényre se. Töltsünk fel egy spray-palackot vízzel és adjunk hozzá 1-2 evőkanál neem olajat, valamint 1 evőkanál kasztíliai szappant, rázzuk össze az elegyet és permetezzük a növény azon területeire, ahol a burgonyabogarak előfordulnak, esetleg már láthatóak a pusztításuk nyomai. Ismételjük meg az oldat alkalmazását 2-4 naponta, és ne feledkezzünk meg a levelek fonákjáról sem, hiszen a lárvák ott károsítanak!

3. Használj vegyszereket

Ha nem ódzkodsz a permetszerek alkalmazásától, és úgy látod már minden módszert kipróbáltál, de nem jártál sikerrel, a vegyszeres megoldásokat is érdemes lehet bevetni. Arról, hogy éppen milyen növényvédő-szereket lehet a kiskertekben, vagy akár a nagyobb kertészetekben alkalmazni a krumplibogár ellen, érdemes folyamatosan tájékozódni a hivatalos oldalakon, például a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) portálján. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 22. 16:26