2023. február 5. vasárnap Ágota, Ingrid

Szuperhatékony módszer a növényvédő szerek helyett: ez működhet, mégse használják

agrarszektor.hu
Egy nemzetközi kutatócsoport megállapította, hogy a hangyák helyettesíthetik a növényvédő szereket a növények védelmében. Egyes esetekben a hangyák még a kereskedelmi forgalomban kapható szereknél is hatékonyabb védelmet jelenthetnek a kártevők ellen.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Egy több brazíliai intézményhez kötődő kutatócsoport egy spanyol és egy amerikai kollégával együttműködve olyan bizonyítékokat talált, amelyek arra utalnak, hogy a hangyák természetes növényvédő szerként használhatók a legkülönbözőbb növények esetében - olvasható a Future Farming oldalán. A Phys.org oldalán megjelent tanulmány szerint a hangyák használata a kártevők elleni védekezésre hosszú múltra tekint vissza: a kínai citrustermesztők évszázadok óta használnak hangyákat a gyümölcsfák kártevőinek megfékezésére.

Az új kutatás során a kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy más kutatások milyen eredményekre jutottak, amikor a hangyák természetes növényvédő szerként való felhasználását vizsgálták. Megkeresték a témában megjelent kutatási cikkeket, és 52 olyan cikket találtak, amelyek a hangyák kártevők elleni védekezésben való felhasználását vizsgálták, és amelyek 17 különböző növényfajtára vonatkoztak. A kutatók arra jutottak, hogy a legtöbb tanulmány végkövetkeztetése az volt, hogy a hangyák magas szintű kártevőirtást végeznek a növényfajtákál. Egyes esetekben a hangyák még a kereskedelmi forgalomban kapható rovarirtó szereknél is jobban teljesítettek.

A kutatócsoport azt is megállapította, hogy a hangyák akkor végezték a legjobb munkát, amikor részleges árnyékban termesztett növényeknél alkalmazták őket, és akkor voltak a legkevésbé hatékonyak, amikor mézharmatot termelő növényeknél alkalmazták őket. Az ilyen növényeknél a hangyák hajlamosak voltak a rovarokat, például a levéltetveket megművelni, hogy maguk is hozzájussanak az édes folyadékhoz. A kutatók azzal a következtetéssel zárják tanulmányukat, hogy a hangyák kártevők elleni védekezésben való felhasználása fenntartható és olcsó módszernek tűnik a kártevők elleni védekezésre mind a nagy, mind a kis gazdaságokban.

A hangyák azonban komoly bosszúságforrást is tudnak jelenteni, ha ellepik a kertet, vagy a lakást. Ilyenkor ugyanis ellenük kell védekezni, amely esetekre az Agrárszektor az alábbi környezetbarát megoldásokat kínálja:

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?