Észnél kell lenni a földeken: inkább a kártevőknek kedvez a szárazabb időjárás

Észnél kell lenni a földeken: inkább a kártevőknek kedvez a szárazabb időjárás

agrarszektor.hu
Szeptember első dekádjában országszerte nyárias időjárás uralkodott. Az időjárási frontok elkerülték a térséget, a nappali hőmérséklet 25-30 Celsius-fokot mutatott, éjszakánként viszont rendszeresen felfrissült a levegő, emiatt bőséges volt a harmatképződés. A rövidtávú előrejelzés továbbra is nyugodt, száraz időt jelez, ami kedvez az őszi betakarítási, talaj előkészítési és vetési munkálatoknak, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Teljes erővel folyik a napraforgó aratása és az azt követő szárzúzási, talaj előkészítési és tápanyag visszapótlási munkálatok. Az augusztus utolsó harmadától jobbára száraz és meleg időjárás kedvezett a napraforgó érési folyamatainak, de nem tudta eltüntetni a kelés óta létező táblán belüli növények közötti növekedésbeli különbségeket, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A deszikkálással megoldódott ugyan az érésben mutatkozó kiegyenlítetlenség, de a termés minőségi mutatóiban látszani fog a különbség. A növényegészségügyi állapot általában az augusztus eleji bőséges csapadék ellenére kedvezően alakult, a szárbetegségek közül idén az alternáriás fertőzés dominált, azt pedig a diaportésmegbetegedés követte. A korábbi évekhez képest most kisebb fertőzést okozott a makrofominás pusztulás, valamint időben megállt a szklerotíniás- és botrítiszes tányérfertőzés.

A kukoricában felgyorsult az érés, a korai fajták teljes érésben, míg a későbbiek viaszérésben vannak. A nyári igen erősnek mondható gyapottok-bagolylepke-rajzás miatt az ország főbb kukorica termesztő körzeteiben szinte minden csövet károsítottak a hernyók. A magas populációt a helyben fejlődő és délről bevándorló egyedek utódai együttesen tették ilyen erőssé. Az utolsó esők után hirtelen megjelent a károsított csöveken a csőfuzáriózis tünete. Most a fertőzés a szárazabb időjárás miatt stagnál, de csapadék esetén ismét meglódulhat a fertőzés üteme. Az érés felgyorsulása ellenére még mindig rakja petéit az amerikai kukoricabogár, a zöld leveleken pedig ismét erősödőben van a levéltetű- és a takácsatka-fertőzés.

A déli szójatermesztő körzetekben, a másodvetésű területeken nagy tömegben károsítanak a gyapottok- és a gamma bagolylepke hernyók. A hernyók a bevándorló populációból származnak, és a védekezési tapasztalatok alapján rezisztensnek mutatkoznak az acetamiprid hatóanyag iránt.

Nagy erőkkel folyik az őszi káposztarepce vetése. A vetőágy készítés minősége most jónak mutatkozik, remélhetőleg gyors és kiegyenlített lesz a növények kelése. A még mindig virító repce árvakeléseken nagyon sok a keresztesvirágú- és más földibolha, valamint a repcedarázs, így a vetések rendszeres ellenőrzése most különösen fontos feladat lesz minden repcét termesztő gazdálkodó számára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02