Nem szabad lazítani: ezek ellen a károsítók ellen kell most védekezni a földeken

Nem szabad lazítani: ezek ellen a károsítók ellen kell most védekezni a földeken

agrarszektor.hu
Az elmúlt hét időjárásában a meghatározó tényező a változékony, országszerte csapadékos idő volt. Kiszámíthatatlan eloszlásban helyenként két nap alatt kéthavi csapadék is lehullott. Ezeken a helyeken a talajok és a gabona felszáradásáig szünetelt az aratás. A lábon álló, illetve megdöntött kalászos minőségén sokat rontott a lehullott eső. Az átnedvesedett kalászokon máris megjelent a korompenész. A kedvező talajnedvességi viszonyok miatt a tarlók gyors kizöldülésére lehet számítani, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A kukorica táblákon továbbra is folyamatosan rajzik a kukoricamoly, az eddig kikelt hernyók többsége már lehatolt a cső alatti szárrészbe, illetve a csőkezdeményeket is megtámadta, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A növények átlagos tőfertőzöttsége tájegységenként igen változatosan alakul, délen és Közép-Magyarországon, a nagyobb kukoricatermesztő körzetekben erősebb az eddig kialakult fertőzés, míg az ország északi és nyugati tájain mérsékeltebb a megrágott növények aránya, de az alacsonyabb fertőzés is eléri a 10-15%-ot. Napos, meleg órákban intenzíven táplálkoznak az amerikai kukoricabogár imágók. Csövenként átlagosan 1-3 bogarat látni, a kombinált, hímeket és nőstényeket fogó csapdák heti fogása 100 és 200 között van, a magasabb értékeket kukorica után kukorica területeken fogják a csapdák. Mindezek ellenére a csöveken megtermékenyülési hiányosságok eddig nem láthatók, sőt a kedvező nedvességi viszonyok miatt kevés a kidőlt, illetve hattyúnyakas kukoricák aránya.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A napraforgó túlnyomórészt elvirágzott, a magképződés számára kedvezőek a feltételek. A poloskák és más szívó- és rágókártevők aránya elenyésző, a védekezés indokolatlan ellenük. A szárat, leveleket- és tányért károsító betegségek közül a szklerotíniás megbetegedés egyre több szártünetet okoz, a szártöveknél pedig sok a betegség szaporító képlete, a szklerócium. A leveleken az alternária mellett egyre több a diaportés levélérközi elszáradás, ahonnan fertőződnek a levélnyélen keresztül a szárak, illetve a bélszövet.

A burgonya táblák alternáriás és fitoftórás fertőzöttsége az esőzések következtében felerősödött. A megbetegedés a csapadékosabb tájegységekben közepes erősségű fertőzöttség mellett a növények 15-30%-át érinti. A talajok folyamatos nedvesség párolgása miatt intenzív védekezés javasolt a betegségek ellen. A burgonyabogarak második nemzedékének a népessége egyelőre alacsony, nem igényel beavatkozást.

A jelenlegi gyapottok-bagolylepke népesség alakulására az igen változékony helyzet a jellemző. Van ahol csak elvétve találkozni vele, másutt pedig már hosszabb ideje fogják a fény- és feromoncsapdák, igaz, hogy ezeken a helyeken sem tömeges a lepkék repülése, kártételekről pedig egyáltalán nincsenek információk. Megbízható információkról viszont csak a helyileg kihelyezett csapdák tájékoztatják az embereket.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?