Veszedelmes kártevők támadják a kukoricát: így védekezhetsz ellenük

Veszedelmes kártevők támadják a kukoricát: így védekezhetsz ellenük

agrarszektor.hu
Rajzik az amerikai kukoricabogár, amelynek mind a lárvája, mind az imágója komoly károkat képes okozni a kukoricaállományokban. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azonban arra figyelmezteti a kukoricatermesztőket, hogy a növények más kártevői ellen is érdemes lehet lépéseket tenni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az amerikai kukoricabogár - ahogy a neve is mutatja - Észak-Amerikából került hazánkba már több, mint 25 éve. Elsődleges tápnövénye a kukorica, de az imágók polifág pollenfogyasztók, így a kukorica mellett a napraforgó, illetve a különböző gyomnövények virágporával is táplálkozhat - olvasható a NAK oldalán.

Igazán jelentős károkat azonban a kukoricatáblákon képes okozni. A bogár lárvája és az imágó egyaránt kártevő. Az imágók a bibeszál, míg a lárvák a gyökerek rágásával okoznak kárt, de ebből az utóbbi a nagyobb probléma. A jellegzetes, "hattyúnyak"-nak nevezett tünetek a súlyos kártétel esetén jelentkeznek, de az okozott kár a legrosszabb esetben a kukorica teljes elszáradásához vezethet. A meleg, száraz időjárás ugyanis nem kedvező a kukorica gyökerének regenerálódása szempontjából, így ahol jelentős a kártétel, már szembetűnők a tünetek.

Az amerikai kukoricabogárnak évente egy nemzedéke alakul ki. A talajban telel tojás alakban, a kikelő lárva is itt él és táplálkozik, valamint itt bábozódik be. Az imágók megjelenésére júniustól lehet számítani.

A különböző kártevők életmódjának ismerete meghatározza az ellenük való védekezés irányelveit. A kukoricabogár esetében a megelőzésre kell nagy figyelmet fektetni. Fontos, hogy az ember kerülje a monokultúrás termesztést, és oda kell figyelnie a vetésváltásra. Az amerikai kukoricabogárnál már megfigyelték, hogy a szóján is át tud telelni a kártevő, így ezt is érdemes figyelembe venni a vetésváltás kialakításakor. Emellett fontos szerepe van az agrotechnikai elemeknek, megfelelő szaporító anyag, vetésidő, talajmintavételi eredményekre alapozott tápanyagutánpótlás, illetve vetéssel egy menetben kijuttatott talajfertőtlenítés is segíthet a kártevő elleni védekezésben.

A kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepkék ellen viszont már érdemes védekezni. A délebbi megyékben arról számolnak be, hogy a csapdázási eredményeket figyelembe véve már indokolt a kukoricamoly, illetve a gyapottok-bagolylepke elleni védekezés elvégzése, ennek kiemelt jelentősége a vetőmag célra előállított kukorica termesztésben van.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 24. 12:38