Félelmetes kártevők pusztítanak a kukoricában: csak így lehet ellenük védekezni

agrarszektor.hu
Az ország bizonyos területein már megkezdődhetett a védekezés a kukoricamoly, illetve a gyapottok-bagolylepke ellen. De felmerülhet a kérdés: a saját területén mikor érdemes az embernek megkezdenie a növényvédelmi beavatkozást? Erre ad választ a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) írása.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A gyapottok-bagolylepke korábban vándor fajként ismert kártevő volt, mára azonban már optimálissá váltak számára hazánkban is a környezeti feltételek. Több mint 120 tápnövénye ismert, ezek közül a legnagyobb jelentősége a kukoricának és a kertészeti kultúráknak van - olvasható a a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A gyapottok-bagolylepke esetében a lárva a fő kártevő, amely a generatív részek fogyasztásával okoz jelentős károkat a növényekben. A kukoricacsőre rakott tojásokból kifejlődő lárvák a címervirágzat felől rágják be a csőbe magukat, ahol a későbbiekben rejtve maradnak. Másodlagos kártételként ezeken a sérüléseken különböző mikrogombák telepedhetnek meg, melyek közül legveszélyesebbek a különféle Fuzárium fajok. Számukra a mostani csapadékos, magas páratartalommal rendelkező időjárás igen kedvező. Az előrejelzésekre alapozva szükséges védekezni ellenük, a rajzásmegfigyelésre feromon-, illetve fénycsapdák használhatóak.

A kukoricamolynak hazánkban a kukorica, legfőképpen a csemegekukorica a fő tápnövénye, de a vadkomlóban, a cirokban, a kendeben és a gyümölcsösökben is károkat okozhat. A kukoricamoly kártétele a táblán foltszerűen jelentkezik. A fiatal lárva a kukorica első leveleit lyuggatja, majd a szárba furakodva okozza fő kártételét, ami a szár belsejének végigrágását jelenti. Ezáltal megzavarja a növény tápanyagforgalmát, illetve másodlagos kártételkén ennél a kártevőnél is további problémákat okozhat a mikrogombák megtelepedése.

Hazai körülmények között egy vagy két nemzedékes kártevőről beszélünk, de más éghajlati körülmények között akár három négy nemzedéke is kifejlődhet. A kukoricamoly lárvaalakban telel a károsított növényi szövetek között, jellemzően az alsó nódusz közelében. Itt bábozódik be. Az imágók már májusban megjelenhetnek, az első rajzáscsúcs június végére, július elejére várható a környezeti körülményektől függően, a második rajzáscsúcsra pedig augusztusban lehet számítani.

A kukoricamoly elleni védekezés szempontjából fontos a tarló megfelelő ápolása, hogy a kártevő ne tudjon a kukoricaszárban áttelelni. Csemegekukorica, illetve vetőmag célra termesztett kukoricák esetében fontos az előrejelzésre alapozott célzott kezelés alkalmazása.

Jól látható, hogy az integrált növényvédelmi szemlélet nélkül nem lehet hatékonyan termelni. Ezért fontos odafigyelni a vetésváltásra, megfelelő tarlóápolási munkálatok elvégzésére, optimális tápanyagellátásra, illetve az előrejelzésre alapozott növényvédelmi kezelésekre.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

EZT OLVASTAD MÁR?