Félelmetes kártevők pusztítanak a kukoricában: csak így lehet ellenük védekezni

Félelmetes kártevők pusztítanak a kukoricában: csak így lehet ellenük védekezni

agrarszektor.hu
Az ország bizonyos területein már megkezdődhetett a védekezés a kukoricamoly, illetve a gyapottok-bagolylepke ellen. De felmerülhet a kérdés: a saját területén mikor érdemes az embernek megkezdenie a növényvédelmi beavatkozást? Erre ad választ a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) írása.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A gyapottok-bagolylepke korábban vándor fajként ismert kártevő volt, mára azonban már optimálissá váltak számára hazánkban is a környezeti feltételek. Több mint 120 tápnövénye ismert, ezek közül a legnagyobb jelentősége a kukoricának és a kertészeti kultúráknak van - olvasható a a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

A gyapottok-bagolylepke esetében a lárva a fő kártevő, amely a generatív részek fogyasztásával okoz jelentős károkat a növényekben. A kukoricacsőre rakott tojásokból kifejlődő lárvák a címervirágzat felől rágják be a csőbe magukat, ahol a későbbiekben rejtve maradnak. Másodlagos kártételként ezeken a sérüléseken különböző mikrogombák telepedhetnek meg, melyek közül legveszélyesebbek a különféle Fuzárium fajok. Számukra a mostani csapadékos, magas páratartalommal rendelkező időjárás igen kedvező. Az előrejelzésekre alapozva szükséges védekezni ellenük, a rajzásmegfigyelésre feromon-, illetve fénycsapdák használhatóak.

A kukoricamolynak hazánkban a kukorica, legfőképpen a csemegekukorica a fő tápnövénye, de a vadkomlóban, a cirokban, a kendeben és a gyümölcsösökben is károkat okozhat. A kukoricamoly kártétele a táblán foltszerűen jelentkezik. A fiatal lárva a kukorica első leveleit lyuggatja, majd a szárba furakodva okozza fő kártételét, ami a szár belsejének végigrágását jelenti. Ezáltal megzavarja a növény tápanyagforgalmát, illetve másodlagos kártételkén ennél a kártevőnél is további problémákat okozhat a mikrogombák megtelepedése.

Hazai körülmények között egy vagy két nemzedékes kártevőről beszélünk, de más éghajlati körülmények között akár három négy nemzedéke is kifejlődhet. A kukoricamoly lárvaalakban telel a károsított növényi szövetek között, jellemzően az alsó nódusz közelében. Itt bábozódik be. Az imágók már májusban megjelenhetnek, az első rajzáscsúcs június végére, július elejére várható a környezeti körülményektől függően, a második rajzáscsúcsra pedig augusztusban lehet számítani.

A kukoricamoly elleni védekezés szempontjából fontos a tarló megfelelő ápolása, hogy a kártevő ne tudjon a kukoricaszárban áttelelni. Csemegekukorica, illetve vetőmag célra termesztett kukoricák esetében fontos az előrejelzésre alapozott célzott kezelés alkalmazása.

Jól látható, hogy az integrált növényvédelmi szemlélet nélkül nem lehet hatékonyan termelni. Ezért fontos odafigyelni a vetésváltásra, megfelelő tarlóápolási munkálatok elvégzésére, optimális tápanyagellátásra, illetve az előrejelzésre alapozott növényvédelmi kezelésekre.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?