Jól haladnak a tavaszi munkák Zala megyében: de még nem jött el a lazítás ideje

Jól haladnak a tavaszi munkák Zala megyében: de még nem jött el a lazítás ideje

agrarszektor.hu
A tavaszi árpa, valamint a búza felét már elvetették Zala megyében, a tritikálé- és zabföldeken is megkezdődtek a tavaszi vetési munkák - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke hétfőn.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A tervek szerint a megyében 1700 hektáron tavaszi árpát, ezer hektáron tavaszi búzát, 6000 hektáron szóját vetnek - olvasható az MTI közleményében. Kétezer hektáron lucernát, kölest, pohánkát, olajtököt, kisebb területen pedig cukorrépát, burgonyát, zabot, borsót termelnek majd - ismertette Sabján Krisztián. Tavasz végén 7800 hektáron napraforgó, 25 700 hektáron pedig kukoricamag kerül a földbe.

Az őszi hónapokban a szántóföldi növénykultúrákat közel 50 ezer hektáron vetették el: 16 390 hektáron repcét, 25 670 hektáron őszi búzát, 420 hektáron rozst, 4500 hektáron őszi árpát nevelnek, míg a tritikálé vetésterülete 1765 hektár.
Az őszi vetések 40-50 százaléka jónak, 20-30 százaléka közepesnek minősíthető - jelezte a NAK megyei elnöke. A gazdálkodók repcéből nem jelentettek kipusztulást, de a késő őszi vetésű búzák nehezen bokrosodnak, és jelentős az állományok gombás fertőzöttsége - fűzte hozzá.

Az őszi és koratéli sok csapadék miatt vízzel telített talajok felső rétege már kiszáradt, így a gazdálkodók jól haladhatnak a talajelőkészítésekkel. A repcék és őszi kalászosok fejtrágyázását már befejezték, a vetésekkel párhuzamosan zajlik a gombák elleni védekezés. A szélsőségesen változó időjárás nem tesz jót az őszi állományoknak és a vetéseknek, hajnali fagyok és a szeles időjárás pedig megnehezíti az aktuális növényvédelmi munkákat - jegyezte meg a megyei elnök.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 14:31