Van ok az aggodalomra: durván elszaporodtak a kártevők a magyar földeken

Van ok az aggodalomra: durván elszaporodtak a kártevők a magyar földeken

agrarszektor.hu
Az elmúlt hét folyamán folytatódott a nyárias, de kiszámíthatatlanul zivataros időjárás. A nagyobb zivatarok áttevődtek az ország keleti, északkeleti tájegységeire, ahol egyes körzetekben felhőszakadások formáját öltötték. Ezekben a térségekben kisebb-nagyobb belvizek alakultak ki. Az éjszakai hőmérséklet alig maradt el a 20 Celsius-foktól, míg nappal 25-30 Celsius-fok volt a jellemző. A meleggel párosuló magas páratartalmú levegő és az erős talajpára a betegségeknek és a kártevőknek egyaránt kedvezett, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A héten megkezdődött az őszi árpa betakarítása. A termésátlagokról még kevés információ van, de az előzmények alapján senki sem számít rekordokra, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A korábbi időszak viharos időjárásai az őszi árpát sem kímélték, így sok a megdöntött, összekuszált terület, ami nehezíti a zavartalan betakarítást. A megdőlt területeken kalászfuzáriummal erősebben fertőzött tételekre kell számítani. Az őszi búza is az érés felé közelít, néhány éretlenebb fajtában folyik a gabonaszipolyok kártétele, de védekezésre csak kevés helyen került sor. A bábozódásból előjött vetésfehérítő bogarak folyamatosan telepednek át a kukorica táblákba, ahol inkább látványos, mint veszélyes károkat idéznek elő.

Helyenként az intenzíven növekedő kukorica vetésekben elkezdődött a címerhányás. A kukoricamoly továbbra is intenzíven rajzik, de a korábban kikelt hernyók már jól érzékelhető károsokat okoznak. A levélhüvelyek megrágása mellett már a szárban is megtelepedtek, de még friss tojásokat is lehet látni. Az amerikai kukoricabogarak még zömmel lárvastádiumban rágják a gyökérzetet, többségben L2-L3 lárvaként, de az ország középső térségében és délen már egy-egy kirajzó imágót is fognak a csapdák. Több tájegységben tovább erősödött a kukorica növények levéltetű-fertőzöttsége, van terület, ahol a tövek 50%-a is fertőzött, másutt zöld cserebogarakat láttak táplálkozni a kukoricán.

Több helyen virágzik a napraforgó, máshol pedig csillagbimbós fejlettségű. Örvendetes, hogy a korábban igen intenzív levéltetű-fertőzöttség alábbhagyott, és mezei poloskából sem látni veszélyes mértékű imágót és lárvát. A sok csapadék viszont kedvezett a kórokozók fellépésének, elsősorban a fakórothadásnak, valamint az alternáriás szár- és levélfertőzésnek. Más betegség tüneteivel most még csak szórványosan lehet találkozni, de a jelenlegi időjárás kedvező a betegségek számára, így a preventív védekezésnek most van itt az ideje. Hasonló a helyzet a burgonya ültetvényekben is, a zárt növényállományokban kifejezetten kedvező a klíma a burgonyavész-fertőzés kialakulásához, ezért folyamatos fungicid fedettséget kell biztosítani a burgonya számára.

A szója vetésekben már megjelentek a takácsatkák, és a tábla széleken közepes-erős fertőzöttség alakult ki. A fertőzöttség az alsó és felső levelekre egyaránt jellemző, levelenként van ahol 15-20 atka is megszámlálható, de nagyon sok atkatojás is található a leveleken. Érzékenyebb szójafajtákon megjelentek a peronoszpóra első tünetei is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?