Aggasztó hírek érkeztek: egyre több a veszélyes kórokozó a magyar földeken

agrarszektor.hu
A mérsékelten meleg, de viszonylag száraz időjárásban jól halad a búza aratása. A már korábban learatott őszi árpa és a repce tarlóján a korábbi esők hatására kizöldültek az árvakelések, valamint az elfekvő gyommagvak egy része. Most fontos feladat a tarló folyamatos ápolása, és szükség esetén a kihajtott évelő gyomnövények gyérítése a tarlón, írta növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A kukorica virágzásával együtt a kukoricamoly hernyói a címer és a csőkezdemény közötti szárszakaszon károsítanak. A lárvák kelésidőtől függően eltérő fejlettségűek, a kukoricatövek fertőzöttsége általában 10% körülire tehető, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. Most még csak a hernyók ki- és berágási nyomai láthatók az ízközöknél, letört címerrel még nem találkozni. A lepkék rajzása most csökkenő tendenciát mutat, ellentétben az amerikai kukoricabogár imágókkal, melyek intenzíven táplálkoznak a csöveken, elfogyasztva a bibeszálakat. A bogarak a kukorica mellett más virágzó növényeken is felbukkannak, ott is a virágport keresik.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

A teljes virágzásban levő napraforgón a mezei- és lucernapoloskák átlagos fertőzöttsége 0,5% körüli, az ellenük való védekezés tehát nem indokolt, akárcsak a levéltetvek elleni kezelés sem. A korábbi időszakban szklerotíniás tőfertőzésben elpusztult növények mellett újabb tünetek száron és tányéron csak 1-2%-os szinten figyelhetők meg, kórokozók közül inkább csak az alternáriás, a fómás és a diaportés levél- és szártünetek jelentek meg, de a fertőzött tövek aránya elenyésző. A makrofominára jellemző foltszerű növényszáradás még a sülevényes, rossz vízgazdálkodású talajfoltokon sem látható. A kórokozó terjedését a tartós hőség segíti elő.

Az ország északkeleti térségében, különösen a dél-borsodi térségben erősödő mezei pocok gradáció jeleivel találkoznak a gazdák. Az eddig rejtett fertőzés most, az aratás után feltűnő, mert az okozott kár a kalászosokon jelentkezett, de az évelő pillangós területek fertőzöttsége is veszélyességi küszöbérték feletti, akárcsak a ruderális, műveletlen talajoké is. Nem árt tisztában lenni a valós fertőzöttséggel, mielőtt talajba kerülnének az őszi vetésű növények magvai.

A fénycsapdák fogási eredményei a bagolylepke fajok közül növekvő számban fognak vetési- és felkiáltójeles bagolylepkét, viszont gyapottok bagolylepkéből az eddigi fogás elmarad a várttól, kivéve néhány fertőzöttebb gócot, ott viszont erős a lepkerajzás. Ez figyelmeztető jel a későbbi potenciális kártételek kialakulása szempontjából. A helyi fertőzöttségi viszonyokról csak önálló csapdázásokkal lehet meggyőződni.

A burgonya lombozata az érés előrehaladtával szétesett. A csapadékosabb körzetekben erősödött a burgonyavész- és az alternáriás fertőzés. A még szedésre nem érett táblákon a növényállomány védelme fokozott erőfeszítést igényel a továbbiakban is. A burgonyabogár-fertőzés jelenleg minimális szintű.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?