Foghatják a fejüket a gazdák: a sok eső újabb problémát hozott a földekre

Foghatják a fejüket a gazdák: a sok eső újabb problémát hozott a földekre

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban, ha késve is, de megérkeztek az országos esőt hozó felhők. Szeszélyes eloszlásban, de mindenhová jutott a csapadékból, ám sok helyen jég is kísérte az esőt. Többfelé felhőszakadás formájában rövid idő alatt egy hónapra is elegendő víz zúdult le, melynek jó része hasznosítatlanul elfolyt a földekről. A késői csapadék az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce terméskilátásain nem sokat segített, hiszen ezek a növények közvetlenül az érés előtt állnak, viszont a kukorica és napraforgó fejlődésében néhány nap alatt látványos változást hozott, olvasható dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az őszi árpa az érés, az őszi búza pedig a viaszérés állapotában van. A kórokozók többsége az eddigi aszály miatt megkímélte a növényeket a fertőzéstől, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A gabonalisztharmat, a levélfoltosságot előidéző betegségek és a vörösrozsda már valószínűleg nem lesz képes károkat okozni, a kalászfuzáriózis-fertőzésnek viszont kedvez az állandósult nedvességborítás és a talaj kipárolgása, elsősorban a búzán és a tavaszi vetésű kalászosokon. Kártevők közül a gabonapoloskák létszáma alacsony szinten állandósult, a gabonaszipolyok pedig most jelentek meg a kalászokon.

A repce is érés közeli állapotban van, az üzemek készülnek a deszikkálásra. A kórokozók közül a szklerotíniás tőfertőzés és a fómás megbetegedés a száron és becőn egyaránt alacsony. A becők szúnyogfertőzöttsége általában nem haladja meg a 10%-os mértéket. Az előző időszak levéltetű és lisztharmat fertőzöttsége alig változott.

A napraforgó vetések többsége már csillagbimbós fejlettségű, de néhány korai vetésű állomány már virágzik is. Érdekes fejlemény, hogy rengeteg fénybogár települt be a virágzó növényekre virágport fogyasztani. A sok eső hatására erősödött a szklerotíniás tőfertőzés, de egyelőre más kórokozó tüneteit nem lehet megfigyelni. A korábbi igen erős levéltetű fertőzés országszerte alábbhagyott, helyette most a kétfoltos takácsatka és a tripszek szívogatnak az alsó leveleken.

A kukorica az esőzésektől rohamosan fejlődik, elérte a 10-12 leveles állapotot. Kelnek az amerikai kukoricabogár lárvák, valamint a kukoricamoly folyamatos rajzása mellett petecsomókat és rágásnyomokat láthat a figyelmes szemlélő a leveleken. A párás meleg idő kedvez a levéltetvek betelepedésének, már kis kolóniákat lehet látni.

Záródtak a burgonya növénysorok. A bőséges csapadék miatt a fitoftórás burgonyavész járványveszélyes szakaszába léptünk. Most csak preventív védekezésekkel előzhetjük meg a fertőzés kiterjedését. Az alsó leveleken már az alternáriás levélfoltosság tünetei most is megfigyelhetők.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?