2023. október 5. csütörtök Aurél
Foghatják a fejüket a gazdák: a sok eső újabb problémát hozott a földekre

Foghatják a fejüket a gazdák: a sok eső újabb problémát hozott a földekre

agrarszektor.hu
Az elmúlt napokban, ha késve is, de megérkeztek az országos esőt hozó felhők. Szeszélyes eloszlásban, de mindenhová jutott a csapadékból, ám sok helyen jég is kísérte az esőt. Többfelé felhőszakadás formájában rövid idő alatt egy hónapra is elegendő víz zúdult le, melynek jó része hasznosítatlanul elfolyt a földekről. A késői csapadék az őszi kalászos gabonák és a káposztarepce terméskilátásain nem sokat segített, hiszen ezek a növények közvetlenül az érés előtt állnak, viszont a kukorica és napraforgó fejlődésében néhány nap alatt látványos változást hozott, olvasható dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Az őszi árpa az érés, az őszi búza pedig a viaszérés állapotában van. A kórokozók többsége az eddigi aszály miatt megkímélte a növényeket a fertőzéstől, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A gabonalisztharmat, a levélfoltosságot előidéző betegségek és a vörösrozsda már valószínűleg nem lesz képes károkat okozni, a kalászfuzáriózis-fertőzésnek viszont kedvez az állandósult nedvességborítás és a talaj kipárolgása, elsősorban a búzán és a tavaszi vetésű kalászosokon. Kártevők közül a gabonapoloskák létszáma alacsony szinten állandósult, a gabonaszipolyok pedig most jelentek meg a kalászokon.

A repce is érés közeli állapotban van, az üzemek készülnek a deszikkálásra. A kórokozók közül a szklerotíniás tőfertőzés és a fómás megbetegedés a száron és becőn egyaránt alacsony. A becők szúnyogfertőzöttsége általában nem haladja meg a 10%-os mértéket. Az előző időszak levéltetű és lisztharmat fertőzöttsége alig változott.

A napraforgó vetések többsége már csillagbimbós fejlettségű, de néhány korai vetésű állomány már virágzik is. Érdekes fejlemény, hogy rengeteg fénybogár települt be a virágzó növényekre virágport fogyasztani. A sok eső hatására erősödött a szklerotíniás tőfertőzés, de egyelőre más kórokozó tüneteit nem lehet megfigyelni. A korábbi igen erős levéltetű fertőzés országszerte alábbhagyott, helyette most a kétfoltos takácsatka és a tripszek szívogatnak az alsó leveleken.

A kukorica az esőzésektől rohamosan fejlődik, elérte a 10-12 leveles állapotot. Kelnek az amerikai kukoricabogár lárvák, valamint a kukoricamoly folyamatos rajzása mellett petecsomókat és rágásnyomokat láthat a figyelmes szemlélő a leveleken. A párás meleg idő kedvez a levéltetvek betelepedésének, már kis kolóniákat lehet látni.

Záródtak a burgonya növénysorok. A bőséges csapadék miatt a fitoftórás burgonyavész járványveszélyes szakaszába léptünk. Most csak preventív védekezésekkel előzhetjük meg a fertőzés kiterjedését. Az alsó leveleken már az alternáriás levélfoltosság tünetei most is megfigyelhetők.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?