2023. március 23. csütörtök Emőke

Pusztító szárazság tombol ebben a térségben: egyre rosszabbak a kilátások

agrarszektor.hu
Sokkal kevesebb gabona terem itthon idén, mint egy évvel ezelőtt, ennek pedig nem lesz jó vége. A szárazság nemcsak a repcében, de az őszi búzában és az árpában is nagyon nagy károkat okozott az Alföldön - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei elnöke, aki egyben a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökhelyettese is.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Kozsuch Kornél rámutatott, hogy az első termésbecslések, illetve betakarítások alapján is elmondható, hogy jelentős aszállyal néz szembe az ország keleti része, különösképpen az alföldi régió. A szakember elmondása alapján a szárazság - a már a téli fagyokat is megsínylő - repcetermést teljes mértékben tönkretette, de az őszi búza és az őszi árpa is nagy mértékben károsodott - olvasható az Infostart oldalán.

Utóbbit illetően a GOSZ elnökhelyettese megjegyezte, már az árpa betekarítása végén járnak, de a termésátlagok nagyon gyengék. Van, ahol alig 2 tonnát takarítanak be hektáronként, és van rá esély, hogy a megyei átlagtermés a 4 tonnát sem fogja elérni, szemben a múlt évi 8 tonnával. A búza terén sem jobb a helyzet, a korábbi 7-7,5 tonna hozamnak durván a fele, 3,5 tonna várható idén. Kozsuch Kornél beszélt arról is, hogy miután az őszi vetésű termények betakarítása már megkezdődött, már az eső sem segítene, sőt, inkább csak akadályozná a betakarítást, rontva a minőséget. A szintén komoly károkat elszenvedett napraforgó és kukorica viszont még jól tolerálna egy esős időszakot - jegyezte meg a NAK Békés megyei elnöke. A kukoricán ugyanis az aszálykár jelei látszanak: sárgulnak és bepöndörödnek az alsó levelei, pedig most kellene megindulnia a csőképződésnek, amihez viszont sok csapadékra volna szüksége a növénynek. A napraforgó is hasonló helyzetben van, nemhogy erősödne és nőne, hervad és száradnak le az alsó levelei.

Nagyon nagy problémák vannak ebben az országrészben

- hangsúlyozta ismételten Kozsuch Kornél.

Az Alföldön tehát a tavalyi évinél jóval alacsonyabbak lesznek a termésátlagok. A Dunántúlon valamivel tűrhetőbb a csapadékmennyiség, ezért ott magasabb termésátlag várható, mint az Alföldön. Növekedett is valamivel az őszi búza termőterülete a tavalyi évhez mérten, összességében mégis kevesebb gabonatermés várható országos szinten - emelte ki a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökhelyettese.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?