Javában folyik az aratás Békés megyében: lesújtó eredmények várhatóak

Javában folyik az aratás Békés megyében: lesújtó eredmények várhatóak

MTI
Az aszály miatt negatív aratási rekordok várhatók őszi árpából Békés megyében; az őszi búza hozama is alig fele a tavalyinak, ráadásul a sok apró szem a vetőmag ellátottságra is kihathat majd - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei igazgatósága által az MTI-nek elküldött adatsorokból.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

A gazdák Békés megyében őszi árpát csaknem 31 ezer, őszi búzát 100 ezer hektárról takarítanak be; előbbivel a terület 95%-án végeztek is. Az átlagtermés 3,5 tonna hektáronként, a hektolitersúly gyenge. A búzaaratással a területek 30%-án végeztek, az össztermés eddig 90 600 tonna, az átlag hektáronként 3 tonna. A tapasztalatok szerint sok az apró szem, e miatt a vetőmaggal óriási problémák lehetnek.

Őszi káposztarepcét 8 ezer hektáron vetettek, a területek 40%-ának betakarítása után a megyei átlag 1,6 tonna hektáronként. A kukorica és a napraforgó is nagyon gyengén fejlődött a csapadékhiány miatt. Feleakkorák a növények, mint ilyenkor általában, és már nemcsak a leveleik, hanem a gyökereik is száradnak, ami sok helyen egyenlő a kipusztulással.

A sokéves átlaghoz képest 160 milliméterrel kevesebb csapadék esett idén. A hőség folytatódik, eső nem várható, ráadásul a szél egyfolytában fúj, ami tovább szárítja az amúgy is száraz talajt - állapították meg a szakemberek. Raktározással, tárolással kapcsolatos gondok nincsenek és nem várhatók.

Az összefoglalóból kiderül: a kárenyhítési kérelmek rekordokat döntenek, az eddigi bejelentések mind mennyiségben, mind területben megközelítik a 2020-as évi kérelmek 90%-át. Jelenleg mintegy 1100 kérelmet adtak be a megyei gazdák, amelynek 95%-a aszálykár.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?