Kritikus a helyzet a magyar növénytermesztőknél: 25 éves negatív rekord dőlt meg

Kritikus a helyzet a magyar növénytermesztőknél: 25 éves negatív rekord dőlt meg

agrarszektor.hu
A szélsőséges időjárás idén sem kerülte el Magyarországot, ezért komoly nehézségek előtt álltak és állnak a gazdák. A kánikula, az aszály, a sorra dőlő melegrekordok, a hirtelen lezúduló csapadék és a jégeső is megnehezítette a növénytermesztők dolgát. Ez pedig jól látszik abból is, hogy sok helyen csak több hetes csúszással tudták elkezdeni az aratást, és sajnos számos termesztő jelentős terméskiesésről számolt be a búza, a kukorica és a napraforgó esetén is. A Portfolio Agrár Klub által megtudhattuk, hogy milyen termésátlagokra számíthatunk idén, mely országokban keletkeztek a legnagyobb kiesések, és azt is, hogy hogyan alakulhatnak az árak a gabonapiacon az elkövetkezendő hónapokban.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az elmúlt hónapokban az időjárás mintegy 180 ezer hektáron okozott károkat, a szántóföldi növényeket főleg az aszály és a belvíz károsította. A szélsőséges időjárási körülmények egyre komolyabb felkészültséget és tudatosságot követelnek meg a magyar gazdáktól. Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke a Portfolio Agrár Klubon elárulta, hogy a tavalyi év az elmúlt 25-30 év egyik legnehezebb mezőgazdasági idénye volt. Hozzátette, hogy a rendkívül csapadékos október miatt novemberre-decemberre tolódott a búza vetése, ami egyúttal a termőterület csökkenését is jelentette.

EZ IS ÉRDEKELHET

Miért emelkedhetnek az árak?

Az áremelkedések természetesen nemcsak Magyarországon tapasztalhatóak, hanem számos országban, köztük a kiemelt szereplőknél - EU, Oroszország, Amerika, Kanada, Ukrajna, Ausztrália, Kazahsztán és Argentína - is. A tavalyi évben is tapasztalható volt terméskiesés az EU-ban, ezért kezdtek el emelkedni a gabonaárak. Többnyire jó termésekre lehet számítani ezekben az országokban is, Ausztrália az, ahol nagyobb kiesés várható. Már tavaly ősszel is lehetett látni, hogy a világpiaci kínálat kisebb lesz, ami egyenes út volt a dráguláshoz. 

A kukoricát az időjárás sem törte meg 

A világpiacra nagyon komoly hatással van a kukorica, és ez Magyarországon sincsen másként, hiszen mind az ipar, mind a mezőgazdaság esetében is az egyik legfontosabb alapanyag. Az előrejelzések szerint a legtöbb ország jobb termést vár az előző évekhez képest, Magyarországon pedig 1 millió hektárról 7,5 millió tonna kukorica betakarítására van kilátás. Sőt, Petőházi Tamás szerint idén akár az egész világon rekordtermés közeli szintekre emelkedhet a kukoricatermés. Az árak azonban nem igazán fognak jelentősebben csökkenni, jelenleg tartós áremelkedés figyelhető meg a piacon. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az elmúlt 25-30 év legrosszabb idénye volt tavaly

A Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke 2020-as évet az elmúlt 25-30 év legnehezebb mezőgazdasági idényeként értékelte. Petőházi Tamás kifejtette, hogy a rendkívül csapadékos október miatt novemberre-decemberre tolódott a búza vetése, ami egyben a termőterület csökkenését is jelentette. A tél sem volt túl kedvező a kalászosoknak, hiszen igen enyhék voltak a téli hónapok. Bár a tavaszi munkák idejében elkezdődtek, a rendkívül hideg és csapadékos május visszavetette a növények fejlődését. Ám itt még mindig nem értek véget a csapások, hiszen a nehéz tél és május után következett a több hetes aszály és hőhullám, amit a gabona meg is sínylett: kisebb szemű és tömegű a korábbi évekhez képest. Az aratást a csapadékhullámok nehezítették, őszi búzát összesen 846 ezer hektáron vetettek el, ami rekordalacsonynak számít - ez pedig betudható az említett csúszásnak. 

Őszi árpát mintegy 242 hektáron sikerült betakarítani, ami igen jó eredménynek számít. Az őszi búza esetében kényszerű érést okozott az időjárás, ami által kisebb szemű lett a termés, a minősége viszont nagyon jó, és 80%-nyi malmi termést sikerült betakarítani a termesztőknek. Ez nagyjából 5,9 tonnás átlagot eredményezett, ami statisztikailag rekordnak számít. A repce pedig 258 ezer hektáron lett betakarítva, 2,7 tonnás átlaggal. Rozst 30 ezer hektárnyi területen takarítottak be, közel 3,2 tonnás átlaggal. A tavaszi árpa termésátlaga 4,4 tonna lett, amit összesen több mint 26 ezer hektárnyi területen takarítottak be. Zabot 20 ezer hektáron, a termésátlaga pedig 3,1 tonna lett, míg a magborsónak 2,6, amit egyébként 9500 hektárnyi területen takarítottak be.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 13:37