Verhetetlen a magyar csemegekukorica: a nehézségek sem tudják megtörni az ágazatot

Verhetetlen a magyar csemegekukorica: a nehézségek sem tudják megtörni az ágazatot

agrarszektor.hu
A koronavírus járvány és a bizonytalan időjárás ellenére stabil a kereslet a magyar csemegekukorica iránt. A közkedvelt zöldségféléből idén 30 ezer hektárról mintegy félmillió tonnát takaríthatnak be a termelők. A termény többségéből különféle feldolgozóipari termékek készülnek, amelyek keresett exportcikkek. Jó hír a gazdáknak, hogy új fajták bevezetésével nagyban sikerült visszaszorítani egy, a növény hozamát csökkentő vírust, hangzott el a Syngenta kabai szakmai rendezvényén.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hazai csemegekukorica-kapacitás továbbra is stabil, a termékek iránt élénk a kereslet, ezért a feldolgozók a korábbi évekhez hasonlóan 30 ezer hektáron, mintegy 500 ezer tonna feletti csemegekukorica termelésére szerződtek a termelőkkel, integrátorokkal. A csemegekukorica termelés döntő többsége feldolgozókhoz kerül, mélyfagyasztott és konzervtermék lesz belőle, a hazai frisspiaci fogyasztás és a friss export mennyisége mindössze pár százaléka a hazai termelésnek, ismertette Pereczes János, a Syngenta nagymagvú zöldségféléinek délkelet-európai menedzsere a vállalat kabai csemegekukorica szakmai napján.

A szakember az idei szezonról szólva kifejtette, hogy a tavaszi hideg, száraz időjárás kedvezőtlen hatással volt a vetések ütemezésére, kelésekre. Később a tartós esőzések, viharok okoztak károkat az állományban. A betakarítási szezon viszont már időben, július első harmadában elkezdődött a meleg időjárásnak köszönhetően. A csemegekukorica termelői kedv fenntartásához számottevő áremelésre volt szükség idén is, mert a gabonafélék, olajos növények stabilan magas árai mellett nehezebb a termelőket megtartani. Jó hír, hogy az utóbbi években több feldolgozó állami támogatással korszerűsítette a feldolgozó gépsorait és több termelőnél bővült az öntözhető terület nagysága. Emellett évente kerülnek termesztésbe újabb hibridek a nemesítő házaktól, és a termesztéstechnológia területén is folyamatos a fejlődés - mondta a szakember.

Magyarország Európa legnagyobb csemegekukorica termelője. A világpiacon az Egyesült Államok az első, hazánk mögött Új-Zéland a harmadik.

Ez a kedvező pozíciónk stabil és várhatóan így is marad annak ellenére, hogy az időjárási szélsőségek nálunk is nehezítik és drágítják a termelést

- prognosztizálta Pereczes János.

A szakmai rendezvényen szóba került a koronavírus-járvány is, amely hatással volt a csemegekukorica piacára is. A vendéglátás visszaesése miatt európai szinten érezhetően csökkent a fagyasztott csemegekukorica termékek piaca, amely értékesítési nehézségeket és készletproblémákat okozott a hazai fagyasztóiparnak is. Ezzel szemben a konzervtermékeket fokozottan keresték a háztartások, a konzervgyárak teljes készletüket értékesíteni tudták az áruházláncokon keresztül az elmúlt időszakban.

Az időjárás mellett a kukorica csíkos mozaik vírus (MDMV) okozott nehézségeket, gazdasági károkat az elmúlt években a termelők számára. Pereczes János elmondta: ennek megelőzősére több éve megkezdődött a vírusra fogékony fajták leváltása, és minden éréscsoportban új, ellenálló hibridek jelentek meg. A rendkívül fertőzött 2020 után az idei évben eddig még alig látni vírusfertőzött növényeket, a termesztett fajták többsége már rendelkezik nagyfokú vírus-ellenállósággal.

A csemegekukorica növényvédelmében Papp Zoltán marketing menedzser bemutatta a gyomirtásban használható, jól ismert szereket. A rovarok elleni védekezés újdonsága, az idei évtől felhasználható Force Evo egyszerre biztosítja a talajlakó kártevők (drótféreg és kukoricabogár lárva) elleni védelmet és a készítményben lévő nitrogénnek és foszfornak, illetve cinknek köszönhetően a gyors, robbanásszerű kezdeti fejlődést. Papp Zoltán felhívta a figyelmet a mostani rendkívül erős kártevő nyomásra. A gyapottok-bagolylepke és a kukoricamoly 2. nemzedéke mellett a kukoricabogár imágók, a levéltetvek (MDMV vektor), a kabócák (sztolbur fitoplazma vektor), sőt az újonnan behurcolt poloska fajok (vándor- és márványospoloska) egyre nagyobb gondot okoznak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?