Őrület, ami a magyar gabonapiacon zajlik: ennyibe kerül most a búza és a kukorica

Őrület, ami a magyar gabonapiacon zajlik: ennyibe kerül most a búza és a kukorica

agrarszektor.hu
Magyarországon az egy évvel korábbinál 26 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 67,5 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával augusztus első hetében. A takarmánybúzát 29 százalékkal drágábban, tonnánként 66,9 ezer forintért, míg a takarmánykukoricát 49 százalékkal magasabb, 69,9 ezer forintos tonnánkénti áron adták augusztus első hetében.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Búza

A USA agrárminisztériumának (USDA) augusztusi előrevetítése szerint a világ búzatermése 777 millió tonna lehet a 2021/2022. gazdasági évben, ami csaknem 10 millió tonnával maradhat el az előre jelzett felhasználástól, így a világ búzakészletei 279 millió tonnára (-3 százalék) szűkülhetnek a szezon végére - derül ki az AKI legfrissebb elemzéséből. A Tallage francia piacelemző vállalat tájékoztatása szerint az Európai Unióban a megszokottnál később kezdődött a búza betakarítása, augusztus elején még javában zajlott az aratás. Az EU-ban a júliusi jelentéshez képest 131,5 millió tonnára lefelé módosították a termésvárakozásokat a Tallage elemzői. Ez a kibocsátás az egy évvel korábbit 11 százalékkal haladhatja meg. Franciaországban 7,4 tonna/hektár (+7 százalék) termésátlag mellett 37 millió tonna (+27 százalék), Németországban 7,6 tonna/hektár hozammal (-3 százalék) 22,1 millió tonna (+0,5 százalék) termés kerülhet a tárolókba. Romániában 65 százalékkal 10,4 millió tonnára, Bulgáriában 47 százalékkal 7,2 millió tonnára nőhet a kibocsátás, a várható hozam sorrendben 5 és 6,3 tonna lehet hektáronként. Lengyelországban 11,3 millió tonna (-6 százalék), Spanyolországban 6,8 millió tonna (-5 százalék) búza betakarítására kerülhet sor az idén. Az Agrárminisztérium (AM) augusztus eleji tájékoztatása szerint Magyarországon 846 ezer hektárról, 5,9 tonna/hektár rekordhozam mellett 5 millió tonna búzát takarítottak be a gazdák az idén. Ami a minőséget illeti 2020-hoz képest a takarmánybúza aránya magasabb (Tallage).

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbinál 26 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 67,5 ezer forint/tonna termelői áron forgott az étkezési búza augusztus első hetében. A takarmánybúzával 66,9 ezer forint/tonnáért (+29 százalék) kereskedtek ugyanekkor. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az euro búza szeptemberi jegyzése 74 ezer forint/tonna, az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúzáé 73 ezer forint/tonna volt augusztus 13-án. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza jegyzése a legközelebbi lejáratra vonatkozóan 261-280 dollár/tonna tartományban mozgott augusztus 2. és 13. között. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény fronthavi jegyzése 224-255 euró/tonna között ingadozott ugyanekkor.

Kukorica

Az USDA augusztusi jelentésében 1186 millió tonnára jelzi a világ kukoricatermését (+6 százalék) a 2021/2022. gazdasági évben. A globális felhasználás 1182 millió tonna lehet, így a világ kukoricakészletei 285 millió tonnára bővülhetnek a szezon végére. A Tallage augusztusi tájékoztatása szerint az Európai Unióban a kukoricatermesztési ciklus első felében kedvező volt az időjárás a növények fejlődéséhez. Franciaországban, Lengyelországban és Németországban elegendő csapadék hullott, hogy fedezze a kukorica vízigényét a virágzás alatt, ezzel szemben Magyarországon, Romániában és Bulgáriában július óta jóval szárazabb az időjárás. Az Európai Unióban - amennyiben a jelenlegi várakozások realizálódnak - 9 millió hektárról 7,4 tonna/hektár hozam mellett 66,3 millió tonna (+5 százalék) kukorica betakarítására kerülhet sor 2021 őszén. Franciaországban a terület csökkenése ellenére (1,5 millió hektárra) a magasabb várható hozam miatt 13,6 millió tonna (+3 százalék) kukoricát takaríthatnak be az idén. Romániában 2,6 millió hektárról 12,1 millió tonna (+25 százalék) termény kerülhet a tárolókba. Magyarországon az AM tájékoztatása szerint 1 millió hektárról 7,5 millió tonna kukorica betakarítására van kilátás.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 69,9 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica augusztus első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 49 százalékkal múlta felül. A BÉT árupiaci szekciójában az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica különböző határidőkre szóló jegyzése augusztus 2. óta egyaránt 3000 forinttal emelkedett: a november-decemberi 73-73,5, a 2022. március-júliusi 75-77 ezer forint/tonna volt augusztus 13-án. Ezzel egy időben a chicagói árutőzsdén a kukorica szeptemberi jegyzése 215-224 dollár/tonna, a párizsi árutőzsdén 210-222 euró/tonna között (2021. novemberi lejárat) alakult.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?