Őrület, ami a magyar gabonapiacon zajlik: ennyibe kerül most a búza és a kukorica

Őrület, ami a magyar gabonapiacon zajlik: ennyibe kerül most a búza és a kukorica

agrarszektor.hu
Magyarországon az egy évvel korábbinál 26 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 67,5 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával augusztus első hetében. A takarmánybúzát 29 százalékkal drágábban, tonnánként 66,9 ezer forintért, míg a takarmánykukoricát 49 százalékkal magasabb, 69,9 ezer forintos tonnánkénti áron adták augusztus első hetében.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Búza

A USA agrárminisztériumának (USDA) augusztusi előrevetítése szerint a világ búzatermése 777 millió tonna lehet a 2021/2022. gazdasági évben, ami csaknem 10 millió tonnával maradhat el az előre jelzett felhasználástól, így a világ búzakészletei 279 millió tonnára (-3 százalék) szűkülhetnek a szezon végére - derül ki az AKI legfrissebb elemzéséből. A Tallage francia piacelemző vállalat tájékoztatása szerint az Európai Unióban a megszokottnál később kezdődött a búza betakarítása, augusztus elején még javában zajlott az aratás. Az EU-ban a júliusi jelentéshez képest 131,5 millió tonnára lefelé módosították a termésvárakozásokat a Tallage elemzői. Ez a kibocsátás az egy évvel korábbit 11 százalékkal haladhatja meg. Franciaországban 7,4 tonna/hektár (+7 százalék) termésátlag mellett 37 millió tonna (+27 százalék), Németországban 7,6 tonna/hektár hozammal (-3 százalék) 22,1 millió tonna (+0,5 százalék) termés kerülhet a tárolókba. Romániában 65 százalékkal 10,4 millió tonnára, Bulgáriában 47 százalékkal 7,2 millió tonnára nőhet a kibocsátás, a várható hozam sorrendben 5 és 6,3 tonna lehet hektáronként. Lengyelországban 11,3 millió tonna (-6 százalék), Spanyolországban 6,8 millió tonna (-5 százalék) búza betakarítására kerülhet sor az idén. Az Agrárminisztérium (AM) augusztus eleji tájékoztatása szerint Magyarországon 846 ezer hektárról, 5,9 tonna/hektár rekordhozam mellett 5 millió tonna búzát takarítottak be a gazdák az idén. Ami a minőséget illeti 2020-hoz képest a takarmánybúza aránya magasabb (Tallage).

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbinál 26 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 67,5 ezer forint/tonna termelői áron forgott az étkezési búza augusztus első hetében. A takarmánybúzával 66,9 ezer forint/tonnáért (+29 százalék) kereskedtek ugyanekkor. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az euro búza szeptemberi jegyzése 74 ezer forint/tonna, az ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúzáé 73 ezer forint/tonna volt augusztus 13-án. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza jegyzése a legközelebbi lejáratra vonatkozóan 261-280 dollár/tonna tartományban mozgott augusztus 2. és 13. között. A párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény fronthavi jegyzése 224-255 euró/tonna között ingadozott ugyanekkor.

Kukorica

Az USDA augusztusi jelentésében 1186 millió tonnára jelzi a világ kukoricatermését (+6 százalék) a 2021/2022. gazdasági évben. A globális felhasználás 1182 millió tonna lehet, így a világ kukoricakészletei 285 millió tonnára bővülhetnek a szezon végére. A Tallage augusztusi tájékoztatása szerint az Európai Unióban a kukoricatermesztési ciklus első felében kedvező volt az időjárás a növények fejlődéséhez. Franciaországban, Lengyelországban és Németországban elegendő csapadék hullott, hogy fedezze a kukorica vízigényét a virágzás alatt, ezzel szemben Magyarországon, Romániában és Bulgáriában július óta jóval szárazabb az időjárás. Az Európai Unióban - amennyiben a jelenlegi várakozások realizálódnak - 9 millió hektárról 7,4 tonna/hektár hozam mellett 66,3 millió tonna (+5 százalék) kukorica betakarítására kerülhet sor 2021 őszén. Franciaországban a terület csökkenése ellenére (1,5 millió hektárra) a magasabb várható hozam miatt 13,6 millió tonna (+3 százalék) kukoricát takaríthatnak be az idén. Romániában 2,6 millió hektárról 12,1 millió tonna (+25 százalék) termény kerülhet a tárolókba. Magyarországon az AM tájékoztatása szerint 1 millió hektárról 7,5 millió tonna kukorica betakarítására van kilátás.

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 69,9 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica augusztus első hetében. Ez az árszint az egy évvel korábbit 49 százalékkal múlta felül. A BÉT árupiaci szekciójában az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica különböző határidőkre szóló jegyzése augusztus 2. óta egyaránt 3000 forinttal emelkedett: a november-decemberi 73-73,5, a 2022. március-júliusi 75-77 ezer forint/tonna volt augusztus 13-án. Ezzel egy időben a chicagói árutőzsdén a kukorica szeptemberi jegyzése 215-224 dollár/tonna, a párizsi árutőzsdén 210-222 euró/tonna között (2021. novemberi lejárat) alakult.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?