Filléres trükk a kertben: nem is hinnéd, mi mindenre használható a szódabikarbóna

agrarszektor.hu
Sokan nem is gondolnák, de a szódabikarbóna bizony nemcsak a konyhában, illetve a háztartásban használható, hanem a kertben is jó szolgálatot tesz a növények gondozása során. Tökéletes természetes gombaölő például, így alkalmazásával könnyedén megóvhatjuk növényeinket a kórokozóktól a kertben és a lakásban egyaránt.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Érdemes betárazni otthon szódabikarbónából, hiszen nemcsak a háztartásban, de a kertben is nagy hasznát vehetjük. Tökéletesen alkalmas például permetszer formájában a gombás fertőzések kialakulása ellen, illetve esetleges kezelésére, így a rozsda, a peronoszpóra és a lisztharmat is megakadályozható vele.

Hogyan ismerhető fel a gombás fertőzés?

A gombás fertőzések általában a szövetek elhalását eredményezik, nyomukban a növények torzulnak, a növényi részek deformálódnak - írja a balconygardenweb.com. A növények gombás fertőzésének leggyakoribb tünete a különböző színű és méretű foltok megjelenése a leveleken. Léteznek ugyanakkor a gyökereket támadó gombák is, pusztításuk nyomában hervadó, végül teljesen elszáradó és elhaló növények maradnak.

Miért jó a szódabikarbóna a gombák ellen?

Egy tanulmány szerint a szódabikarbóna képes szembeszállni a gombás fertőzésekkel, használatával, illetve heti szinten történő szódabikarbónás oldatos permetezéssel például jelentősen visszaszorítható a növényeken kialakult lisztharmat. Egy másik tanulmány szerint nemcsak megállítani lehet a lisztharmatot szódabikarbónával, de akár a kialakulását is megakadályozhatjuk a leveleken, emellett segít csökkenteni különböző gyümölcsfertőzések súlyosságát is. A szódabikarbónás permetezést olyan növényeken érdemes alkalmazni, mint például a paradicsom, a burgonya, a káposzta vagy a padlizsán.

Hogyan használjuk a szódabikarbónát a növényeken?

A szódabikarbóna használatának legjobb módja, ha oldatot készítünk belőle, és azzal permetezzük meg a növényeket. Az oldat elkészítéséhez szükségünk lesz 3,5-4 liter vízre, 1-2 evőkanál szódabikarbónára, 2-4 csepp enyhe folyékony mosogatószerre és egy tiszta spray palackra. Oldjunk fel 1-2 evőkanál szódabikarbónát körülbelül 4 liter vízben, adjuk hozzá a folyékony mosogatószert, majd alaposan keverjük össze az elegyet. Tegyük az így kapott oldatot a palackba, jól rázzuk fel, majd permetezzük meg vele a növényeket a szükséges területeken. A permetezést ismételjük meg 7-10 nap múlva, viszont ha ezt követően is észleljük a kórokozó jelenlétét, akkor készítsünk új oldatot mosogatószer nélkül. Ügyeljünk arra, hogy az oldatot ne tároljuk hosszú ideig, érdemes tehát minél hamarabb felhasználni. 

A szódabikarbóna használatának előnye a gombás fertőzésekkel szemben

  • Megakadályozza a penész kialakulását a növényeken.
  • A szódabikarbóna környezetbarát és olcsóbb, mint a kereskedelmi forgalomban kapható gombaölő szerek.
  • Fenntartja a talaj pH-értékét.
  • Ráadásul a szódabikarbóna távolt tartja a hangyákat és a hernyókat is. 
  • Frissen, üdén és egészségesen tartja a növények virágait, valamint leveleit.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?