Sokan hibáznak a fűszernövények gondozásakor: ezek lehetnek a legnagyobb buktatók

agrarszektor.hu
Rengetegen termesztenek otthon különböző fűszernövényeket, van, aki magról veti őket, van aki inkább palántát vásárol, és azokat neveli fel. Nem mindenki ismeri azonban azokat alapvetű szabályokat, amelyek ezen növények gondozásához, valamint minőségi és mennyiségi betakarításához elengedhetetlenek. Összegyűjtöttük azokat a tippeket, trükköket, amelyekre ha odafigyelünk, akkor garantáltan ízletes, illetve illóolajokban gazdag fűszernövényeket termeszhetünk akár a lakásban is. 

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Ma már nagyon sok háztartásban termesztenek különböző fűszernövényeket, és habár nem nehéz a gondozásuk, érdemes azért odafigyelni néhány dologra azért, hogy garantáltan finom és ízes leveleket tudjunk betakarítani. Most megmutatjuk, melyek azok az alapszabályok, amelyek betartása elengedhetetlen a fűszernövények megfelelő növekedéséhez, nevelkedéséhez - írja a balconygardenweb.com.

1. A fűszernövények imádják a sok és erős fényt

Nem titok, hogy a fűszernövényeknek naponta legalább 2-3 óra közvetlen fényre van szükségük ahhoz, hogy jól fejlődjenek. A napfény ugyanis létfontosságú számukra ahhoz, hogy ízletesek és illatosak legyenek.

2. Válassz jó minőségű magokat!

A fűszernövények íze a vetőmag minőségétől is függ. Ahhoz, hogy egészséges és aromás leveleket fejlesszenek, elengedhetetlen a biztos forrásból származó mag. A koriandert, a kaprot és a petrezselymet is érdemes inkább magról vetni, a fodormentát, a rozmaringot, a borsmentát és a bazsalikomot azonban ajánlott inkább dugványról nevelni.

3. Használj megfelelő méretű cserepet!

A legtöbb fűszernövény általában kisebb cserépben is jól érzi magát, de amint elkezdenek sok levelet, hajtást hozni, és egyre nagyobb területeket elfoglalni, érdemes inkább nagyobb edénybe ültetni őket. Figyeljünk arra, hogy mindig jól tudjon járni a levegő az egyes növények között a cserépben, ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy ízletes leveleket fejlesszenek.

4. Mindig csípd le/vissza a friss hajtásokat

Figyeljünk arra, hogy 10-12 centiméternél magasabb növényekről mindig csípkedjük le a friss hajtásokat, ez ugyanis elengedhetetlen ahhoz, hogy folyamatosan leveleket növesszen, és bokros legyen, valamint újabb elágazásokat növesszen. Ha a visszacsípést nem lépjük meg, a növény inkább virágokat fog fejleszteni. A hajtások leszedését metszőollóval, vagy puszta kézzel is csinálhatjuk. 

5. Használj alacsony nitrogéntartalmű műtrágyát

A fűszernövények nem igényelnek sok műtrágyát, és a túl sok trágyától ugyanis elképesztően sok levelet növesztenek majd, ez pedig kevesebb illat- és ízanyagot eredményezhet. Kerüljük tehát a magas nitrogéntartalmú műtrágya használatát, olvassunk inkább utána, hogy az egyes növényeknek milyen tápanyagokra van szükségük. 

6. Ne öntözd a fűszernövényeket naponta!

Mindig csak akkor locsold meg a fűszernövényeket, ha a termőtalaj tapintásra már száraz. Ha ugyanis a talaj folyamatosan nedves, az csökkenti a növényben lévő olaj mennyiségét, valamint kevésbé aromás és illatos levelet eredményezhet, ezért ajánlott a napi öntözést kerülni!

7. Ne tedd a fűszernövényeket déli fekvésű ablakba!

A legtöbb fűszernövény szereti a napfényt, de soha ne tegyük őket erős délutáni fényre. Ha tehát déli fekvésű ablakunk van csak, akkor húzzuk be a függönyt a nap második felében, vagy egyszerűen rakjuk át a növényt más fekvésű ablakba, ha tehetjük.

8. Virágzás előtt takarítsd be a leveleket

Mindig virágzás előtt takarítsuk be a leveleket a fűszernövényekről. Ha ezt nem tesszük meg, akkor a növény nem a levelek fejlesztésére, hanem a virágok növesztésére fogja fordítani az energiáit. Akkor szedjük le a leveleket, amikor még kicsik és puhák, ilyenkor ugyanis a legfinomabbak, aromásabbak és illatosabbak. 

9. Fontos a rendszeres betakarítás

A fűszernövények rendszeres betakarítása bokrosabbá, illatosabbá és ízletesebbé teszi őket, így tudnak ugyanis folyamatosan új leveleket növeszteni, és így lehet folyamatos az "aratás". Ne feledjük tehát, hogy minél gyakrabban takarítjuk be a leveleket, annál tovább élvezhetjük a friss leveleket, arra azonban ügyeljünk, hogy egyszerre csak a levelek 30-35%-át szedjük le. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?