Sokan termesztenek otthon zöldséget, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

Sokan termesztenek otthon zöldséget, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

agrarszektor.hu
Ma már egyre többen ültetnek különböző zöldségeket a kertjükbe, nemcsak azért, mert sokkal jobban megéri a saját termés, mint az egyre drágább boltban vásárolt, de így biztosan tudjuk, honnan származik, és magunk szabhatjuk meg azt is, milyen fajok, fajták legyenek a kertünkben. Ahogy sok minden másba, úgy a kertészkedésbe sem szabad felelőtlenül belevágni, számtalan olyan hibába belefuthatunk ugyanis, ami még a profiknak is fejtörést okozhat. Nem mindegy például, mely növényeket, milyen közel ültetjük egymáshoz, ahogy az sem, hogyan öntözünk, és takarítjuk be a termést. Összegyűjtöttük, melyek azok a hibák, amelyeket a leggyakrabban elkövethetünk a zöldséges kertben. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hamar kifizetődő és megtérülő vállalkozás ma már egy zöldséges kert kialakítása, ráadásul maga a létrehozás nem is jár feltétlenül sok munkával, inkább a növények gondozása és nevelése során szaladhatunk bele hibákba. Ahhoz, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű zöldségeink legyenek jó pár szabályra oda kell figyelnünk, olyanokra, amelyek sokszor még a profik dolgát is megnehezítik. Most megmutatjuk, melyek azok a hibák, amelyeket a legtöbben és a leggyakrabban elkövetnek a zöldséges kertben. 

1. Zsúfolt, nagyon közel és szorosan ültetett növények

Sok olyan zöldség van, amely akkor érzi a legjobban magát, és akkor terem a legtöbbet, ha minél távolabb ültetjük a töveket egymástól. Ha túl szorosan ültetjük őket egymáshoz, akkor sokkal könnyebben megtámadhatják őket a különböző kórokozók, kártevők és fertőzések. Például a paradicsomnál fontos, hogy megfelelő legyen a légmozgás a tövek között, ezért figyeljünk a megfelelő távolság kialakítására. Érdemes ezt a szabályt alkalmazni a karfiolnál, a brokkolinál, a padlizsánnál, a burgonyánál, a csemegkukoricánál és a paprikánál is - írja a balconygardenweb.com

2. Túl sok vagy túl kevés öntözés

Ha zöldségtermesztésről van szó, elengedhetetlen, hogy a táptalaj mindig, legalább minimálisan nedves legyen. Ez azonban nem azt jelenti, hogy tocsogniuk kell a vízben, mint ahogy azt sem, hogy hagyhatjuk kiszáradni a talajt. A legjobb megoldás a csepegtető öntözőrendszer használata, amellyel mind a túlöntözést, mind pedig az alulöntözést elkerülhetjük. A rosszul öntözött növények levelei sárgulni és hervadni kezdenek, a gyümölcsök pedig deformálódnak. 

3. Gyomok figyelmen kívül hagyása

Ha nem figyelünk, a gyomok hamar ellephetik az egész kertet, és könnyen megfolythatják növényeinket. Ráadásul, ha túl sok a gaz, akkor a zöldségek elkezdenek egymással versenyezni a tápanyagokért és a nedvességért. A talajtakarás nagyszerű módja annak, hogy megakadályozzuk a gyomok megjelenését, viszont, ha mégis felbukkanak, azokkal távolítsuk el őket kézzel, ne használjunk gyomirtó szereket!

4. Nem kapnak elég napfényt a növények

Ha bőséges termést szeretnénk, akkor gondoskodnunk kell arról, hogy elegendő fényt kapjanak a növényeink. Ez legalább 4-6 órányi közvetlen napfényt jelent, ennyire van szüksége a zöldségeknek ahhoz, hogy jól fejlődjenek. Ha tehát sötét, árnyékos helyre ültetjük a növényeket, biztosak lehetünk benne, hogy kevésbé ízletes, kevés termésünk lesz. Ha nincs kellően napfényes területünk, akkor ne a kertbe ültessük a növényt, hanem olyan cserépbe, amit könnyedén tudunk mozgatni. 

5. Rossz minőségű a talaj

A talaj minősége alapvető szerepet játszik abban, hogy sikeres legyen a zöldségtermesztés. Ahhoz, hogy egészséges növényeket neveljünk, gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű és minőségű trágyáról, valamint komposztról, illetve figyeljünk arra, hogy ezeket az ideális időben juttassuk ki. Kora tavasszal foglalkozzunk a termőtalajjal is, emellett érdemes talajvizsgálatot is végezni: vegyünk ki egy maréknyi földet a kertünkből, és nyomjuk össze a tenyerünkben. Ha összeragad, akkor túl nedves a talaj a munkavégzéshez, ha tartja a formáját, de szét lehet lazítani, akkor a talaj használatra kész. 

6. Nem kapnak/adunk elég tápanyagot a növények(nek)

A zöldségnövényeket időben és megfelelően kell táplálni ahhoz, hogy bőséges termést hozzanak. Vetés előtt és betakarításkor érdemes egy kevés komposztot kijuttatni a talajra és a növények köré, emellett 4-5 hetente adjunk folyékony műtrágyát nekik, hogy ideálisan növekedjenek. Ügyeljünk arra is, hogy ne adjunk túl sok tápanyagot a növényeknek, akadnak ugyanis olyan zöldségek, amelyek ilyen esetben a termés növesztése helyett elkezdenek inkább a levelek fejlesztésére koncentrálni.

7. Nem foglalkozunk a kártevőkkel

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a kertészek elkövetnek, hogy nem foglalkoznak a kártevőkkel. Érdemes legalább hetente egyszer leellenőriznünk a növényt, a levelektől kezdve egészen a termésig, ez sokat segít ugyanis a kártevők távol tartásában, és mindössze néhány percet vesz igénybe. Ne feledjük, ha egy fajon kártevőt észleltünk, nézzük meg a többi zöldséget is, sok kártevő ugyanis nem válogat a fajták és fajok között. 

8. Mindig időben szedjük le a termést a növényekről!

Furának tűnhet, de akadnak olyan kertészek, akik még akkor sem kezdik el a termések betakarítását, amikor már tele van velük a növény. Ugyanakkor egy növény nem tud több termést fejleszteni akkor, ha az ágak tele vannak vele, ezért mindig szedjük le időben az érett zöldségeket, így a tökéletes íz is garantált lesz. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?