Sokan termesztenek otthon zöldséget, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

Sokan termesztenek otthon zöldséget, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

agrarszektor.hu
Ma már egyre többen ültetnek különböző zöldségeket a kertjükbe, nemcsak azért, mert sokkal jobban megéri a saját termés, mint az egyre drágább boltban vásárolt, de így biztosan tudjuk, honnan származik, és magunk szabhatjuk meg azt is, milyen fajok, fajták legyenek a kertünkben. Ahogy sok minden másba, úgy a kertészkedésbe sem szabad felelőtlenül belevágni, számtalan olyan hibába belefuthatunk ugyanis, ami még a profiknak is fejtörést okozhat. Nem mindegy például, mely növényeket, milyen közel ültetjük egymáshoz, ahogy az sem, hogyan öntözünk, és takarítjuk be a termést. Összegyűjtöttük, melyek azok a hibák, amelyeket a leggyakrabban elkövethetünk a zöldséges kertben. 

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hamar kifizetődő és megtérülő vállalkozás ma már egy zöldséges kert kialakítása, ráadásul maga a létrehozás nem is jár feltétlenül sok munkával, inkább a növények gondozása és nevelése során szaladhatunk bele hibákba. Ahhoz, hogy megfelelő minőségű és mennyiségű zöldségeink legyenek jó pár szabályra oda kell figyelnünk, olyanokra, amelyek sokszor még a profik dolgát is megnehezítik. Most megmutatjuk, melyek azok a hibák, amelyeket a legtöbben és a leggyakrabban elkövetnek a zöldséges kertben. 

1. Zsúfolt, nagyon közel és szorosan ültetett növények

Sok olyan zöldség van, amely akkor érzi a legjobban magát, és akkor terem a legtöbbet, ha minél távolabb ültetjük a töveket egymástól. Ha túl szorosan ültetjük őket egymáshoz, akkor sokkal könnyebben megtámadhatják őket a különböző kórokozók, kártevők és fertőzések. Például a paradicsomnál fontos, hogy megfelelő legyen a légmozgás a tövek között, ezért figyeljünk a megfelelő távolság kialakítására. Érdemes ezt a szabályt alkalmazni a karfiolnál, a brokkolinál, a padlizsánnál, a burgonyánál, a csemegkukoricánál és a paprikánál is - írja a balconygardenweb.com

2. Túl sok vagy túl kevés öntözés

Ha zöldségtermesztésről van szó, elengedhetetlen, hogy a táptalaj mindig, legalább minimálisan nedves legyen. Ez azonban nem azt jelenti, hogy tocsogniuk kell a vízben, mint ahogy azt sem, hogy hagyhatjuk kiszáradni a talajt. A legjobb megoldás a csepegtető öntözőrendszer használata, amellyel mind a túlöntözést, mind pedig az alulöntözést elkerülhetjük. A rosszul öntözött növények levelei sárgulni és hervadni kezdenek, a gyümölcsök pedig deformálódnak. 

3. Gyomok figyelmen kívül hagyása

Ha nem figyelünk, a gyomok hamar ellephetik az egész kertet, és könnyen megfolythatják növényeinket. Ráadásul, ha túl sok a gaz, akkor a zöldségek elkezdenek egymással versenyezni a tápanyagokért és a nedvességért. A talajtakarás nagyszerű módja annak, hogy megakadályozzuk a gyomok megjelenését, viszont, ha mégis felbukkanak, azokkal távolítsuk el őket kézzel, ne használjunk gyomirtó szereket!

4. Nem kapnak elég napfényt a növények

Ha bőséges termést szeretnénk, akkor gondoskodnunk kell arról, hogy elegendő fényt kapjanak a növényeink. Ez legalább 4-6 órányi közvetlen napfényt jelent, ennyire van szüksége a zöldségeknek ahhoz, hogy jól fejlődjenek. Ha tehát sötét, árnyékos helyre ültetjük a növényeket, biztosak lehetünk benne, hogy kevésbé ízletes, kevés termésünk lesz. Ha nincs kellően napfényes területünk, akkor ne a kertbe ültessük a növényt, hanem olyan cserépbe, amit könnyedén tudunk mozgatni. 

5. Rossz minőségű a talaj

A talaj minősége alapvető szerepet játszik abban, hogy sikeres legyen a zöldségtermesztés. Ahhoz, hogy egészséges növényeket neveljünk, gondoskodjunk a megfelelő mennyiségű és minőségű trágyáról, valamint komposztról, illetve figyeljünk arra, hogy ezeket az ideális időben juttassuk ki. Kora tavasszal foglalkozzunk a termőtalajjal is, emellett érdemes talajvizsgálatot is végezni: vegyünk ki egy maréknyi földet a kertünkből, és nyomjuk össze a tenyerünkben. Ha összeragad, akkor túl nedves a talaj a munkavégzéshez, ha tartja a formáját, de szét lehet lazítani, akkor a talaj használatra kész. 

6. Nem kapnak/adunk elég tápanyagot a növények(nek)

A zöldségnövényeket időben és megfelelően kell táplálni ahhoz, hogy bőséges termést hozzanak. Vetés előtt és betakarításkor érdemes egy kevés komposztot kijuttatni a talajra és a növények köré, emellett 4-5 hetente adjunk folyékony műtrágyát nekik, hogy ideálisan növekedjenek. Ügyeljünk arra is, hogy ne adjunk túl sok tápanyagot a növényeknek, akadnak ugyanis olyan zöldségek, amelyek ilyen esetben a termés növesztése helyett elkezdenek inkább a levelek fejlesztésére koncentrálni.

7. Nem foglalkozunk a kártevőkkel

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a kertészek elkövetnek, hogy nem foglalkoznak a kártevőkkel. Érdemes legalább hetente egyszer leellenőriznünk a növényt, a levelektől kezdve egészen a termésig, ez sokat segít ugyanis a kártevők távol tartásában, és mindössze néhány percet vesz igénybe. Ne feledjük, ha egy fajon kártevőt észleltünk, nézzük meg a többi zöldséget is, sok kártevő ugyanis nem válogat a fajták és fajok között. 

8. Mindig időben szedjük le a termést a növényekről!

Furának tűnhet, de akadnak olyan kertészek, akik még akkor sem kezdik el a termések betakarítását, amikor már tele van velük a növény. Ugyanakkor egy növény nem tud több termést fejleszteni akkor, ha az ágak tele vannak vele, ezért mindig szedjük le időben az érett zöldségeket, így a tökéletes íz is garantált lesz. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?