Ezek a legfontosabb augusztusi teendők a kertben: itt a 12 pontos feladatlista

Ezek a legfontosabb augusztusi teendők a kertben: itt a 12 pontos feladatlista

agrarszektor.hu
Eljött az augusztus, a sosem látott kerti bőség hónapja, az év gyümölcs- és növénytermő időszakának talán a leggazdaggabbika. Ilyenkor aztán akad tennivaló a kertben garmadával. Ha haszonkertünk van nagyon sok dolgunk lesz, de ha csak a balkonon, teraszon tartunk néhány növényt, ezeket a fontos tennivalókat ilyenkor akkor sem kerülhetjük el. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

1. Öntözzük, amit szükséges

Azokat a növényeket, amelyek igénylik, gondosan öntözzük meg. Cserepes növényeink alá helyezzünk tányért vagy tálcát, ezáltal is takarékoskodva a vízzel. Fontos, hogy csak azokat a virágokat öntözzük, amelyek kezdenek ellankadni. A víz áztatni fogja a gyökérzónát is, mivel a száraz időjárás hatására a gyökerek felszínre kerülnek, és ez még sebezhetőbbé teszi a növényeket. Meleg időben öntözéssel meg lehet akadályozni a spenót és a petrezselyem korai felmagzását, és a futóbabnak is jól jön egy kis víz, ha elesettnek néz ki. A paradicsom is gyakori öntözést igényel, ha nem szenved csúcsrothadástól - írja a HelloVidék.

Nem szabad túlzásba vinni az öntözést, mert meleg időben a levelek sokszor csak petyhüdtek lesznek és lekonyulnak. Teljesen fölösleges a fű öntözésére pazarolni a vizet. Ne aggódj amiatt, hogy a gyep kisárgul, egy jó felhőszakadás után gyorsan visszanyeri színét, ráadásul idén nem szűkölködünk szerencsére csapadékban.

EZ IS ÉRDEKELHET

2. Gyomláljunk, kapáljunk

Gyorsan nőnek a gyomok is a csapadékosabb időjárásban, ezért fontos feladat a gazolás. De arra figyeljünk, hogy nem minden növény gaz, ha annak tűnik sem. Érdemes például a széles levelű útifűből néhányat betakarítani, és szirupot főzni belőle. A kapálás a talaj csapadékelvezetésében is sokat segít, egyik fontos célja ugyanis a talaj nedvességének megőrzése, illetve alkalmassá tesszük vele a talajt a nedvesség befogadására.

3. Az elhalt virágok eltávolítása

Az évelő növények esetében elővigyázatosan, de az elhalt / elhervadt virágokat el kell távolítani az egyéves növények, a rózsák illetve a bokrok esetében. Ettől a növényünk nem csak ápoltabbnak fog tűnni, de ez által serkentjük az újabb virágzást, illetve a magzást. Az elhervadt rózsát a szár egy részével együtt vágd le éles metszőollóval. Ha csak egyszerűen letöröd, az érzékennyé teszi a növényt a fertőzésekre. Túl késő már ilyenkor permetezni a rózsákat. A fertőzött részeket vágd le, és égesd el, véletlenül se kerüljenek a talajba vagy komposztálóba, hiszen tovább terjesztik a fertőzést.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Ne felejtkezzünk el a metszésről, ritkításról

Naponta szánjunk pár percet arra, hogy eltávolítjuk az elszáradt virágokat, visszametsszük a száradásnak indult leveleket, így arra ösztönözzük virágjainkat, hogy többet virágozzanak, és ne a magzással legyenek elfoglalva. A ritkítás is serkenti a növényeket, s nagyobb terméshozamra ösztönzi őket. A dália, a bab és a cukkini, ha folyamatosan ritkítjuk, nagyobb termést hoznak, gyorsabban nőnek. Nyessük meg a levendulát és a rozmaringot, miután elvirágzott, de figyeljünk arra, hogy ne túl távol a fás résztől, a lilaakácot pedig leheletfinoman a leágazástól 20 centire. Tápláljuk a lilaakác földjét bőségesen, ha nem voltál elégedett az idei virágzással.

A csonthéjas gyümölcsöknél (cseresznye, meggy, korai szilva és kajszi) a betakarítás után, augusztus elejéig lehet elvégezni a zöldmetszést. Ez azt jelenti, hogy a periferiális részek ritkításával több fényt kap a fa belseje, ami gondoskodik a termőrészek egészségességéről is. Az őszibarack esetében a tervezett szüret előtt 3 héttel szabadítsuk ki a fejlődő gyümölcsöket az árnyékból a jobb gyümölcsszíneződés érdekében.

5. Gondoskodjunk a sövényről

A díszfák, bokrok, sövények nyári metszését, újraformálását szinte egész nyáron folyamatosan végezhetjük. Ha nincs aszály és kánikula, akkor épp időben vagyunk a tűlevelű és örökzöld sövények metszéséhez. Ilyenkor a növények tetején és két oldalán fejlődött hajtásokat kurtítsuk meg, alakítsuk őket a kívánt formára.

6. Széna betakarítása

Tökéletes ez az időszak a szénakaszáláshoz, és amíg az időjárás megengedi, vágjuk le a füvet a kertben vagy a réten - ha van olyanunk. Fontos ezt megtenni, mielőtt az új fű növekedni kezd, mert így nem kell dupla munkát végezni. Akár hagyományos kaszával, akár damilos fűnyíróval lenyírhatjuk a gyepet. A szénát jól gereblyézzük el azért, hogy kisebb legyen a terület termékenysége. A magvak mostanra kihullnak, és kevesebb mint egy hónap áll a rendelkezésünkre, ha tavasszal sűrűbb pázsitot szeretnénk, vagy nagyobb területet akarunk bevetni fűmaggal.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Magok begyűjtése

Gyűjtsük össze az évelő kerti- és szobanövények, a sziklakerti növények, a fák, a bokrok magjait. Hiszen mi lehetne nagyobb élmény, mint olyan növényekben gyönyörködni, melyeket mi magunk termesztettünk magról. De ébernek kell lenned, hiszen a magok egy szempillantás alatt kipattannak a magházból. Tehát vágjuk le a magházukkal együtt még akkor, amikor már majdnem érettek, vagyis amikor éppen elkezdenek barnulni. Helyezzük őket egy papírzacskóba, címkézzük őket, majd helyezzük hűvös, száraz helyre, hogy elálljanak, míg elővesszük őket az ültetéshez.

8. Tápoldatozzuk a cserepes virágainkat a balkonon, teraszon

Ha kéthetente tápoldattal látjuk el a cserepes virágokat, pompásan fognak virágozni nyár végén. Az évelők és a zsenge egynyáriak, amelyek folyamatosan virágzanak, igénylik is ezt a fajta gondozást. Vásárolhatunk speciális tápoldatokat az egyes növényekhez, a virágzó egynyáriakhoz, de az általános tápoldat is hatásos.

9. Takarítsuk be a termést

Ez a bőség igazi hónapja. Lassan minden kertben érik már a paradicsom és a paprika, a gyökérzöldségekből is szüretelhetünk, lehet szedni a padlizsánt és a tököt, a cukkini is bőséggel hozza még termését, a gyümölcsökről nem is beszélve. A gyümölcsöt termő növényeinket folyamatosan tartsuk szemmel és szedjük le róla azt, ami már megérett. Csak győzzük betakarítani! Akkor szedjük a zöldségeket, amikor még zsengék - idővel ízük és állaguk is változik, és egyes zöldségek, mint például a cukkini, reagálnak a betakarításra azzal, hogy leszedjük, így serkented a virágzást és a bőséges termést még ősszel is.

Takarítsunk be mindent, ne pazaroljunk, amit nem tudunk felhasználni, fagyasszuk le, vagy cseréljük el másokkal, ajándékozzuk el. A vöröshagymát, mogyoróhagymát, fokhagymát akkor szedjük le, amikor a száruk vége "összeesett", elkezdett barnulni, papírszerűvé vált. Szárítsuk őket addig, amíg a felső héjuk zsírpapírszerűvé szárad. A bokrok és a fák alá hullott gyümölcsöket mindig gyűjtsük össze, ha lekvárnak nem is, pálinkának még jó lehet.

EZ IS ÉRDEKELHET

10. Vessünk el zöldfűszereket, hogy legyen télire

Vessünk petrezselymet, hogy legyen mit elraktároznunk télire. Gyűjtsük össze, és fagyasszuk le vagy szárítsuk meg a zöldfűszereket, a metélőhagymát és a mentát. Ültessünk cserépbe is a fűszernövényeinkből. Használjunk többfunkciós komposztot erre a célra. Vágjunk egy ágat a növényből, tegyük földbe, öntözzük bőségesen, és várjuk, hogy kihajtson a téli palántád.

11. Gondolkodjunk előre: rendeljük meg most a magokat jövőre

Amint a vetőmag katalógus megérkezik, vagy mi keresgélünk a kertészeteknél, akár online is, érdemes kiválasztanunk, és meg is rendelnünk kedvenc növényeink magvait a nagykereskedésektől, mert elképzelhető, hogy ha nem lépünk időben, a legkeresettebb növényfajtákat eladják. Ha időben rendelünk, több az esélye annak, hogy amit kérünk, azt be is tudják szerezni, és vethetünk is ősszel, ha például hagymás virágokat tervezünk jövőre a kertünkbe. Ahogy közeledik az ültetés és vetés ideje, annál kisebb lesz a választék.

12. Komposztáljunk rendszeresen

A komposztálással csökkentheted a háztartási és a kerti hulladékot, ráadásul szerves trágyát készíthetsz, mellyel a kiskerted is táplálhatod. Az így keletkező humuszanyagok jelentősen javítják a talaj szerkezetét, a segítségével akár végleg elhagyhatóak a szintetikus tápoldatok és a műtrágya. A komposztálásnak azonban van néhány fontos szabálya, amit tudni kell, ha nem akarunk vele több kárt okozni, mint hasznot.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?