2024. július 27. szombat Olga, Liliána
Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tartsd távol a kártevőket a kertedtől

Filléres trükkök, amik tényleg működnek: így tartsd távol a kártevőket a kertedtől

agrarszektor.hu
Hamarosan itt van sokak kedvenc évszaka, a tavasz. Mindent ellepnek a növények, a frissen nyíló virágok, zöldül a táj, a környezetünket madárdal önti el. Akinek pedig kertje van, kezdődhet a munka, hiszen tavasszal rengeteg a tennivaló. Egyúttal a melegebb idő bekövetkeztével a kártevők is megjelennek, és előszeretettel telepednek meg a veteményesünkben. Éppen ezért nem árt résen lennünk, és felkészülnünk az elkövetkezendő időszakra. Hogy miket tehetünk a nemkívánatos betolakodók ellen, azt az alábbi cikkünkben gyűjtöttük össze.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Ha olyan szerencsés helyzetben vagyunk, hogy saját kertünk és növényeink vannak, akkor vélhetően kártevőink is vannak vagy éppen lesznek, ha nem vigyázunk. Éhes tetvek, legyek, krumplibogarak, csigák, cserebogarak, gombák és baktériumok - számtalan kártevő támadhatja meg a kertünkben lévő növényeket. Így hát nincs mese, védekeznünk kell, különben az ingyenes étkezésekben és szállásban bízva beletelepülnek hozzánk. A jó hír azonban az, hogy mindenre van természetes, nem ritkán filléres ellenszer. Lássuk, melyek lehetnek ezek!

EZ IS ÉRDEKELHET

A szappan ereje

Ha levéltetvek támadják meg a növényeinket, akkor vegyünk fel kesztyűt, vagy fogjunk egy rongyot, és távolítsuk el a kártevőket. Ezután szappanos oldattal permetezzük le a leveleket. Az oldatot úgy készíthetjük el, hogy 1 liter vízben 20 g szappant feloldunk. Miután kihűlt a keverék, egy szórófejes flakonból spricceljük is a „bajos” területekre. Plusz tipp: levéltetvek ellen még a csalán, a kamilla a paradicsomlevél és a fokhagymalé forrázata is aranyat érhet! Ebben az esetben a kihűlt keverékkel ugyanúgy permetezhetünk. Készíthetünk belőle neem-olajas oldatot is. Nem kell hozzá más, csak egy evőkanál reszelt szappant és fél evőkanál neem olaj, amit egy liter langyos vízhez kell keverni. Jól keverjük össze, és permetezzük a növényekre, hogy elűzzük vele a kártevőket és rovarokat - írja a balconygardenweb.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szódabikarbóna is jó szolgálatot tehet

A szódabikarbóna természetes takarítószerként nagyszerűen megállja a helyét, ami pedig még egy plusz érv a használata mellett az az, hogy a vizes oldata gombaölő és rovarűző hatással rendelkezik.

Kezünkkel a csigák ellen

Nemcsak a rovarok okozhatnak fejtörést, hanem a csigák is. A legjobb, ha esélyt sem adunk nekik arra, hogy elérjék a növényeinket. Ezt úgy tehetjük meg, hogy fizikai akadályt állítunk nekik, vannak már kifejezetten erre a célra készül védőhálók, de lemezkerítést is állíthatunk.

A 100%-ig természetes védekezés

Ha tényleg ki szeretnénk kimaxolni a természetességet, akkor ültessünk célzottan olyan növényeket a kertbe, amelyek a kártevők ellenségei, erős illatuk ugyanis elriasztja ezeket. Ilyen például a levendula, büdöske, körömvirág, a metélőhagyma, fokhagyma, vagy a vöröshagyma, emellett a fűszernövények közül a bazsalikom, a fehérüröm és a rozmaring. A zöldágyások szélére ültetett növények megakadályozzák a kártevők pusztítását és legfőképpen a legyek, tetvek, földibolhák és gyümölcsmolyok ellen hatásosak.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így tartsuk távol a négylábúakat is

A cicák társaink lehetnek a mindennapi életben, ettől függetlenül tudnak bajt csinálni a kertünkben. Hogy ezt megelőzzük, tegyünk apróra vágott citrushéjat a talajra vagy kávézaccot. Akár illóolajokat is bevethetünk: a legtöbb macskafélét kifejezetten irritálja bizonyos növények illata. Egy liter vízben oldjunk fel 5-6 csepp eukaliptusz-, citromfű-, levendula- vagy borsmenta illóolajat, rázzuk fel az így kapott oldatot és permetezzük be vele a növényeket, vagy akár az egész udvart, így biztosan távol maradnak majd a cicák a kertünktől.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 26. 13:31