Végzetes hiba: ezt rontják el a legtöbben a szobanövények gondozásakor

Végzetes hiba: ezt rontják el a legtöbben a szobanövények gondozásakor

agrarszektor.hu
A legfőbb beltéri kártevők a levéltetvek, liszteskék, pajzstetvek és atkák. A kártevő rovarok általában magán a szobanövényen keresztül kerülnek be otthonainkba, vagy más, kertből származó anyagokkal, tárgyakkal együtt visszük be őket, de az ablakokon, ajtókon keresztül is bejöhetenek, könnyen megtalálva az utat a szobanövényekhez.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A beltéri, rendkívül leegyszerűsített ökoszisztéma miatt a szobanövények megszenvedhetik a biológiai védekezés hiányát, ami azt jelenti, hogy nincsenek segítségükre azok a ragadozók, amelyek kordában tartanák a növényi kártevőket. Az ellenük való védekezés ráadásul azért is nehezebb a házban, mint például egy üvegházban, mert ez utóbbiban szinte egész évben lehet tartani fátyolkákat és ragadozó atkákat, melyek a károsítókkal táplálkoznak - írja a Mother Earth News.

Az első stratégia, amelyet érdemes alkalmazni már akkor, amikor néhány kártevő megjelenik, a fizikai: kézi szedés, összenyomás vagy a növényről való lerázás, de a növények enyhén szappanos vízben történő mosása is segíthet a problémán. Késő tavasszal és nyáron, amikor sok általános rovarragadozó és parazita található a kertekben, a megbetegedett növények szabadban való elhelyezése is megoldhatja a problémát. Vagy eltűnnek majd a kártevők, vagy a vándorló levéltetvekhez hasonlóan a kártevők nyári nemzedéke másik gazdához repülhet.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan lehet megszabadulni a levéltetvektől a szobanövényeken?

Levéltetvek jelenléte esetén mézharmat (levéltetvek által kiválasztott cukros termék) jelenik meg a növényeken, így lehet a legkönnyebben észrevenni őket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az első pár károsító kézzel leszedhető, bár nem ez a leghatásosabb megoldás. Ha az időjárás engedi, érdemes a növényt inkább kitenni a szabadba egy védett, világos helyre.

A szabadban előfordulnak olyan ragadozó rovarok, melyeknek táplálékul szolgálhatnak a levéltetvek. A mézharmat kiváló táplálékot jelent például a hangyáknak, ezért ha a szabadba tesszük a fertőzött növényeinket, érdemes ügyelni arra, hogy a hangyák ne férjenek hozzájuk. Ha úgy látjuk, hogy eltűntek a károkozók, visszatehetjük beltéri helyükre növényeinket. 

A poloskákkal fertőzött növények esetén is megoldást jelenthet a rovarok kézzel való eltávolítása, de bevethetjük a biológiai védekezést is. Telepíthetünk például különböző ragadozó rovarokat is. Ha kimerítettük a kíméletes, biológiai védekezések tárházát, használhatunk kémiai peszticideket is, de törekedjünk arra, hogy a legkevésbé mérgező anyagokat alkalmazzunk. Emellett mindig viseljünk maszkot, kesztyűt és ha tehetjük a szabadban végezzük a peszticides kezelést. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Beltéri növények betegesei

Ha betegnek tűnnek növényeink, és nem látunk rajtuk rovarkártevőket, akkor feltételezhetjük, hogy egy kórokozó támadta meg őket. Ezek a betegségek nehezebben gyógyíthatóak, mint a rovarfertőzések. Érdemes odafigyelni arra, hogy a legjobban odafigyeléssel és gondoskodással tudunk egészséges növényeket nevelni, itt gondolhatunk akár a megfelelő öntözésre, egy esetleges átültetésre vagy akár a növény ideális elhelyezésére is.

Mit tehetünk azért, hogy ne legyenek betegek a növényeink?

  • Ne öntözzünk túl!
  • Ne trágyázzunk túl. A túlzott nitrogén elősegíti a levéltetvek fertőzését.
  • Amennyiben nem tudjuk azonosítani a betegséget, próbálkozzunk a növény áttelepítésével.
  • A penészes, vagy gombával fertőzött növényi részeket távolítsuk el. Kaktuszok esetében a nekrotikus (fekete) részeket éles késsel tüntessük el, a vágott területet kénnel kezeljük le és a növényt helyezzük fényes, de közvetlen napfénytől védett, jól szellőző helyre.
  • Ahol korona-, szár- vagy gyökérrothadás okozza a problémát, ott szükséges lehet az egész növény eltávolítása. Ezt legközelebb a túlöntözés kerülésével elkerülhetjük.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?