Új őrület indulhat nálunk is: egyre többen ültethetik ezt a növényt a kertbe

Új őrület indulhat nálunk is: egyre többen ültethetik ezt a növényt a kertbe

agrarszektor.hu
Kutatók szerint a Cotoneaster franchetii, ismertebb nevén vaskoslevelű madárbirs a legjobb cserje az autók kipufogógázai által szennyezett levegő tisztítására. Egyébként már több kutatás is kimutatta, hogy bizonyos növényfajok és -fajták alapvető tulajdonságai, mint például a levél alakja és a gyökér jellemzői, számos környezeti probléma enyhítésében segítenek. Így a szakemberek folyamatosan új „szupernövényeket” azonosítanak, amelyek egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Kutatások eredményei szerint a bokros, szőrös levelű Cotoneaster franchetii a legújabb „szupernövény”, amely hozzájárul a környezet fellendítéséhez és az emberi egészség javításához, mivel különleges képessége a szennyezés elleni küzdelemben a levegőben lebegő káros részecskék megkötése. Egy RHS tudományos tanulmány, amely a sövények, mint légszennyezés-gátlók hatékonyságát vizsgálta, azt mutatta, hogy a forgalmi gócpontokon a Cotoneaster franchetii, más néven Vaskoslevelű madárbirs legalább 20%-kal hatékonyabban szűri meg a szennyezést, mint más cserjék - írja a HelloVidék. Dr. Tijana Blanusa, a lap kutatásvezetője és az RHS fő kertészeti kutatója elmondta:

A nagy forgalmú városi utakon azt találtuk, hogy a bonyolultabb, sűrűbb lombkoronákkal, durva és szőrös levelekkel rendelkező fajok, mint például a Vaskoslevelű madárbirs, a leghatékonyabbak. Azt tapasztaltuk, hogy mindössze 7 nap alatt egy 1 méter hosszú, jól kezelt, sűrű sövény ugyanannyi szennyeződést fog kiszűrni a levegőből, mint amennyit egy autó 500 mérföldes út során bocsát ki. Becsléseink szerint a Vaskoslevelű madárbirs 20%-kal több szennyeződést szűrt meg a levegőből, mint a többi általunk tesztelt sövény, így ideális lenne a forgalmas utak mentén, a szennyezett területeken. Más területeken, ahol kulcsfontosságú a biológiai sokféleség és a beporzók ösztönzése, különböző sövényfajták keveréke javasolt.

Mit lehet tudni a Vaskoslevelű madárbirsről?

A Cotoneaster franchetii - vaskoslevelű madárbirs 1,5-2 méter magasra is megnő, és 2-3 m széles, sűrűn elágazó, örökzöld cserje.

  • Alak: 1,5-2 m magasra nő, és 2-3 m szélesre elterülő növekedésű, sűrűn elágazó, örökzöld cserje.
  • Virág: Májusban hozza kicsi, fehér virágait.
  • Termés: A virágokból ősz elejére fényes, piros bogyók fejlődnek, melyek a madarak számára is eleségként szolgálnak.
  • Levél: Erősen elágazó ágrendszerét sűrűn borítják a tojásdad, fényes, bőrszerű levelek, melyek őszre bronzos árnyalatúvá színeződnek.
  • Származás: Európa, Kína
  • Felhasználása: Talajtakarónak, térelválasztónak, rézsű beültetésére ideális.
  • Tenyészhely: Napos, vagy félárnyékos helyet szereti. A laza, jó vízelvezetésű talajokat kedveli, jól megél szárazabb, meszes talajokon is.
  • Gondozása: Tavasszal metszéssel korrigálhatjuk méretét.
  • Betegségek és kártevők: tűzelhalásra és a levéltetvekre érdemes figyelni.

Szupernövények” a klímaváltozás mérséklésére

Az elmúlt 10 évben amerikai kutatók egyre intenzívebbé tették kutatásaikat annak érdekében, hogy megoldásokat találjanak a környezeti problémák, például a légszennyezés, a hőhullámok és a helyi áradások enyhítésére annak érdekében, hogy felerősítsék a kertek és zöldfelületek pozitív hatását a környezetre. Alistair Griffiths professzor, az RHS tudományos és gyűjteményi igazgatója a következőket mondta:

Több kutatás is kimutatta, hogy bizonyos növényfajok és -fajták alapvető tulajdonságai, mint például a levél alakja és a gyökér jellemzői, számos környezeti probléma enyhítésében segítenek. Folyamatosan új „szupernövényeket” azonosítunk, amelyek egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek más növényzettel kombinálva fokozott előnyökkel járnak, miközben nagyon szükséges élőhelyeket biztosítanak a vadon élő állatok számára. Például azt tapasztaltuk, hogy a borostyán falburkolat kiválóan hűti az épületeket, a galagonya és a liget pedig enyhíti az intenzív nyári esőzéseket és csökkenti a helyi áradásokat. Ha olyan kertekbe és zöldterületekbe ültetjük, ahol ezek a környezeti problémák a legelterjedtebbek, nagy változást hozhatunk az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és az ahhoz való alkalmazkodásban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?