Minden, amit a magaságyás kapcsán tudni érdemes: magaságyás készítése, vásárlása és karbantartása

Minden, amit a magaságyás kapcsán tudni érdemes: magaságyás készítése, vásárlása és karbantartása

agrarszektor.hu
Magaságyás készítése nem nehéz, de magaságyás webáruház oldalakról is rendelhető, viszont sokan a leier magaságyás mellett döntenek. Magaságyás készítése előtt tájékozódjunk.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Mi a magaságyás

A földtől 60-80 centiméterre kiemelt ágyást nevezzük magaságyásnak. Ismertetője, hogy mindig valamilyen, általában fából készült keret határolja az ágyást, amely jó minőségű talajok, komposzt, és akár trágya egymásra rétegzéséből épül fel. A magaságyás készítése nem bonyolult, sokan saját kezűleg készítik hozzá a keretet, de magaságyás webáruház oldalakra is beszerezhető, sokan pedig leier magaságyás vásárlása mellett döntenek. A magaságyásba érdemes kis helyigényű és gondos munkát igénylő, gyorsan fejlődő növényeket (virágok, zöldségek) ültetni. A rétegzés miatti meleg talaj következtében hamarabb el lehet a magaságyásba vetni a magot, mint a hagyományos termőföldbe, és a magasabb hőmérséklet miatt ebben a talajban gyorsabban fejlődnek majd a palánták. Amikor a növényekről már betakarítottuk a termést, akkor se hagyjuk üresen az ágyást, ültessünk bele káposztát, karalábét, sárgarépát, mert ezek a növények még be fognak érni őszre.

Miért jó a magaságyás?

Miért jó a magaságyás, teszik fel sokan a kérdést. A magaságyás egyik fő előnye, hogy az ide ültetett virágok vagy zöldségek gondozása sokkal kényelmesebb az ágyásban, mint a föld síkjában, hiszen nem kell görnyedve művelni a kertet. Összeállítása nem igényel túl nagy szakértelmet, ráadásul nagyon jó minőségű talajba ültethetjük a növényeinket, és az ágyásban kialakított rétegrend miatt sokkal jobb termésre is számíthatunk, mint az átlagos termőföldben. Emellett réteges felépítése révén a magasított ágyás olyan mennyiségű hőt termel, amit a növények igencsak meghálálnak gyorsabb fejlődésükkel, ezért is használják előszeretettel a magaságyást például palánták termesztéséhez.

A magaságyás milyen fából készüljön

A magaságy kerete szinte bármiből készülhet, akár használt deszkából, széldeszkából, bőrdeszkából, téglából, kőből, faforgács lapokból, vagy bármilyen más, természetes anyagból. (Fém és beton a ridegsége miatt kevésbé használható.) A leggyakoribb megoldás azonban a fa, így a legcélszerűbb választás az 50 mm vastagságú 150-200 mm szélességű palló. De ha nagyon stabilra akarjuk építeni, akkor vehetünk akár gerendákat is, ezek azonban elég drágák, és mozgatni sem túl egyszerű őket. Ügyeljünk arra, hogy a keret egyes részei között hézag maradjon, ami a légmozgást az anyagban lehetővé teszi.

Magaságyás készítése

A magaságy készítése koratavasszal a legcélszerűbb, és érdemes könnyen megközelíthető, napos, szélvédett helyre tenni, de mérjük le, hogy biztosan elfér-e ott az ágyás, ahova szánjuk, és könnyedén körbe tudjuk-e járni. Legyen a közelben a kút, vagy a vízcsap és legyen hely a komposztérlelő számára is. A magaságy legideálisabb mérete a 120 cm szélesség, a 60-80 cm magasság és az 5-10 méter hosszúság. A legjobb, ha az ágyás nem túl széles, maximum másfél méter, át tudunk nyúlni rajta, és elérjük minden pontját, a hosszúságát pedig leginkább a helyi adottságok és persze a pénztárcánk szabja majd meg.

Magaságyás készítése: valamilyen, általában fából készült keret és benne több rétegből álló ágyás

A magaságy építése rögtön az ásással kezdődik. Mielőtt elkezdenénénk építeni az ágyást, előtte körülbelül 20 centiméteres mélységben ki kell ásni a talajt. A jó rétegrendnél a lassan bomló szerves anyagok kerülnek az ágyás aljára, és ahogy haladunk felfelé, az egyre gyorsabban bomló szerves anyagokat érdemes az ágyásba rakni. A kiásott gödörbe kerül az ágyás legalsó rétege, mindenféle kerti hulladék, amiből idővel jófajta termőföld lesz: levágott szőlővenyige, metszési hulladék, napraforgó, kukoricaszár, a préselésből kimaradt szőlőmag. Ezt jól be kell taposni a földbe, vagyis tömöríteni kell. A következő réteg már a komposztálható kerti hulladékok köre, például a kerti gazok, krumplihéj, bab és borsóhéj, a lehullott falevél. Erre jöhet rá egy újabb réteg, ami szintén lehet körülbelül 20 centiméteres komposzt vagy istállótrágya. Erre fog kerülni a legfelső 20 centiméteres termőföld réteg. 

Hol vásárolhatunk magaságyást?

Általában a nagy barkácsáruházakban is kaphatók magaságyások. Magaságyás OBI áruházakban például már 19 490 forintért is elérhető, a legdrágább magaságyás OBI áruházban azonban több mint 250 ezer forintba kerül. Magaságyás webáruáház oldalakon is rendelhető, illetve megvásárolható, érdemes azonban több helyen szétnézni. Sokan leier magaságyás vásárlása mellett döntenek, ennek az ára 78 ezer forinttól egészen több mint 300 ezer forintig rúghat.

A magaságyás építése

Nem csak a boltban megvásárolt magaságyás, vagy keret lehet jó, hiszen ez utóbbit mi magunk is elkészíthetük. Először is helyezzük el a merevítőket, ezek fogják ugyanis stabilan tartani a magaságyást. Lehetőleg vaskosabb gerendákat használjunk, legalább 50×50-es méretben. Kezelés után egyharmadig be kell ásni a talajba őket a leendő ágyás sarokpontjain. De ha 2 méternél hosszabb ágyást tervezünk, akkor nem árt, ha az ágyás közepéhez is teszünk egyet-egyet, hogy biztos ne tudja majd a föld súlya kinyomni az ágyás oldalát. Kezdjük el szintenként összeszerelni, és csavarozzuk erős facsavarral az oszlopokhoz a pallókat, értelemszerűen alulról felfelé. Ha készen van a keret, és meggyőződtünk róla, hogy erős és stabil, akkor jöhet a feltöltés. 

A magaságyás karbantartása

Az egész talajtömegnek kissé nyirkosnak kell lennie. A szerves anyagok korhadási folyamata rövidesen megkezdődik, amelynek következtében széndioxid és hő keletkezik; mindkettő elősegíti a növények vegetációját, ezért a jól előkészített magaságyba korábban lehet elkezdeni a magvetést és a palántázást. A talajtömeg a keret pereméig töltse ki az ágyat, mert a korhadási folyamat következtében a talaj a nyár folyamán meg fog süllyedni, amit a szükséges vastagságú kerti föld réteggel kell pótolni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

A sebesség minden, csak nem állandó (x)

A Valley X-Tec hajtómű, az iparág első nagy sebességű központi motorja lehetővé teszi, hogy olyan dolgokat tegyen a központi körforgóval, amelyek korábban nem voltak lehetségesek.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 3. 11:07