Felejtsd el a drága boltit: így fillérekért juthatsz hozzá a salátához

Felejtsd el a drága boltit: így fillérekért juthatsz hozzá a salátához

agrarszektor.hu
A salátafélék a tavasz egyik első primőr zöldségei, amik jellemzően még horror áron kaphatóak a hazai piacokon, de ha ügyesek vagyunk, mi magunk, saját kiskertünkben vagy akár egy balkonládában, az erkélyen is termeszthetjük. Milyen fajták léteznek, mi éri meg a legjobban? Mindez most kiderül!

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Ha a salátáról esik szó, még mindig sokan egy ecetes lében áztatott, sóval, jobb esetben hidegen sajtolt olajokkal ízesített savanyúságra gondolnak, amit jellemzően főételek mellé, köretként kínálnak. Holott a saláta, ezt azért az utóbbi évtizedben a magyarok is egyre inkább megtanulják, jóval színesebb és ízletesebb zöldségfélénk. Magas tápértéke van, emellett vasat, káliumot, kalciumot, C-és B-vitaminokat tartalmaz. Persze, nagyon nem mindegy, hol, milyen salátát vásárolunk, és mit készítünk belőle. Sok fajtája ismert, színben alakban nagyon változatos, van ami nem csak nyersen, hanem főzelékként is elkészíthetjük, vagy akár, mint a fejes káposzta leveleit, tölthetjük is. A salátafélék a tavasz egyik első primőr zöldségei, ami bár jellemzően még horror áron kaphatóak a piacokon, ám saját kertünkben vagy akár egy balkonládában is, mi magunk is ültethetünk - szakemberek segítségével erről is külön szólunk majd - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ez a második legkedveltebb zöldségféle az EU-ban

Az idei év elején az Interfel (francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezet) közvélemény-kutatást végzett az Európai Unió 5 tagállamában (Franciaország, Németország, Olaszország, Hollandia és Spanyolország) a zöldségfogyasztási szokásokról. Megállapítást nyert, hogy az európaiak egyik kedvenc zöldségféléje – a brokkolit (12 százalék) követően - a saláta (10 százalék). Az Eurostat adatai szerint az Európai Unió tagországai 2,2–2,4 millió tonna salátát termelnek évente. Spanyolország 0,96–1,06 millió tonna/év mennyiséggel az unió vezető salátatermelője. A közösség belső piacán a legnagyobb fejessaláta-exportőr Spanyolország, majd Olaszország és Hollandia következnek a sorban. A legnagyobb fejessaláta-importőrök Németország és Olaszország. Spanyolország fejessaláta-kiszállítása a közösség belső piacára 270 ezer tonna volt 2023-ban, hasonlóan az előző évihez (Eurostat). Az unió belső piacán az egyéb salátafélék legnagyobb exportőre Spanyolország, Hollandia és Olaszország áll a második és harmadik helyen. A legnagyobb importőrök egyéb salátafélékből: Németország, Franciaország és Hollandia. Spanyolország kiszállítása a termékkörből a közösség belső piacára 3 százalékkal volt több (301,3 ezer tonna) 2023-ban, mint egy évvel korábban.

Hogy terem a magyar saláta?

A KSH adatai szerint Magyarországon a saláta betakarított területe és mennyisége is folyamatosan csökkent az elmúlt években, ugyanakkor a KSH adatai szerint 2022-ben növekedés volt tapasztalható. A fejes salátából 286 hektáron 8,88 ezer tonnát, egyéb salátából 53 hektáron 1,95 ezer tonna salátát termeltek 2022-ben. A KSH adataiból kiderült, Magyarország fejessaláta-behozatala 7 százalékkal (1,1 ezer tonnára) nőtt 2023-ban az egy évvel korábbihoz képest. A legnagyobb beszállító Spanyolország maradt, ahonnan 675 tonna fejes saláta érkezett. A kivitel 56 százalékkal csaknem 1,5 ezer tonnára bővült - elsősorban Lengyelország, valamint Csehország felé - ugyanebben az összehasonlításban. Magyarország fejessaláta-exportjának értéke 50 százalékkal 560,2 millió forintra nőtt, míg az import értéke 8 százalékkal 329,8 millió forintra csökkent 2023-ban az egy évvel korábbihoz képest.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egyéb salátafélék (a fejes saláta kivételével) exportjából származó bevétel 5 százalékkal 2,94 milliárd forintra, az import értéke 11 százalékkal 7,36 milliárd forintra emelkedett 2023-ban. A volument tekintve a behozatal 21 százalékkal (16,36 ezer tonnára) nőtt 2023-ban. A legnagyobb beszállító Spanyolország, ahonnan 10,09 ezer tonna saláta érkezett. A kivitel 16 százalékkal bővült, 5,80 ezer tonna volt 2023-ban. A legnagyobb célpiacra, Romániába 1 százalékkal 4,20 ezer tonnára mérséklődött a kiszállított mennyiség.

Újra csak emelkedik a zöldség ára

Bár horrorinflációtól most messze vagyunk, a tavasz első primőr zöldségeit is rendre magasabb áron tudjuk megvásárolni a hazai piacokon, mint egy évvel ezelőtt.

Az AKI PÁIR adatai szerint, április elején a Budapesti Nagybani Piacon:

  • A 400-500 gramm méretkategóriájú belpiaci kígyóuborka kilogrammonként 850 forintért szerepelt a kínálatban, míg tavaly ilyenkor 800 forint/kilogramm leggyakoribb áron árusították.
  • A belföldi hónapos retek termelői ára 9 százalékkal nőtt, az importtermék ára 7 százalékkal csökkent 2024 1-13. hetében az előző év azonos hetéhez képest.
  • A belföldi újhagyma termelői ára 12 százalékkal, az importterméké 3 százalékkal emelkedett ugyanekkor.

Az AKI PÁIR adatai szerint a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi fejes saláta termelői ára 19 százalékkal 285 forint/darabra emelkedett 2024 1-11. hetében az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az importból származó fejes saláta nagykereskedelmi ára 7 százalékkal (280 forint/darab), a jégsalátáé 26 százalékkal (470 forint/darab), a Lollo típusú tépősalátáké 1 százalékkal (368 forint/darab) volt alacsonyabb 2024 1-11. hetében az egy évvel korábbinál.

EZ IS ÉRDEKELHET

Már a tavalyi évben is hozzászokhatunk, hogy az alapzöldségek ára az egekbe kúszott, csak 2023-ban legalább 20-30%-kal nőtt a saláta termelői ára - ehhez képest – ahogy láttuk, egy fokkal mérsékeltebb az idei áremelkedés. Így is, magunk is kétszer meggondoljuk, hogy a szupermarketekben jellemzően 600 Ft darabáron kínált jégsalátát leemeljük-e vagy sem:

  • A jégsalátát például (online webáruházak tanúsága szerint) a április második hetében 600-700 forintos áron kínálták. 
  • A fejes saláta olcsóbb: 399 Ft/ db. Az ára viszont ahhoz képest horror, hogy a jégsalátához képest jóval kevésbé áll el a hűtőben. Másrészt, méretre hiába ugyanakkora maga a fej, a jégsaláta tömörebb, a fejes saláta mennyiségre is kevesebb. Míg a jégsalátát több napon át is is fogyaszthatjuk, a fejes salát jobb minél hamarabb felhasználni.

Fejes salátát termeszteni az egyik legegyszerűbb dolog

Elég pár magot szórnunk a cserépbe, balkonládába vagy a szabad földbe, és pár hét leforgása alatt - az öntözést nem elfelejtve - már szedhetjük is a roppanós, egészséges leveleket. A kereskedelemben kapható úgynevezett hobby vetőmagok általában olyan salátafajták magvai, amelyek szabadföldi termesztésre ajánlottak. Ez a termesztési mód azok számára is biztosított, akik nem rendelkeznek fóliával, vagy üvegházzal.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?