Dől az import zöldség Magyarországra: durva, honnan jön a java

Dől az import zöldség Magyarországra: durva, honnan jön a java

agrarszektor.hu
Bizonyos zöldségfélékből csak import elérhető az évnek ebben az időszakában a magyar piacokon, az árak pedig roppant változóak. Egyes import termékeket a hazaihoz képest magasabb áron kínálták az év első 15 hetében - ilyen volt a burgonya, a tölteni való paprika és a vöröshagyma is. A paradicsomot viszont olcsóbban adták a megfigyelt időszakban. Alábbi cikkünkből kiderül, hogy hogyan alakulnak az árak a többi zöldség esetében és az is, hogy honnan érkezik a legtöbb. Az élelmiszeripar több témájával bővebben is foglakozunk az AgroFood 2024 konferenciánkon, amire még nem késő regisztrálni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A 15. héten a belpiaci újburgonya 1200 forint/kilogramm leggyakoribb áron szerepelt a Budapesti Nagybani Piac kínálatában - ez 11 százalékos csökkenést jelent a 2023. évi azonos heti árhoz viszonyítva. A fajtajelöletlen hazai tárolási burgonyát kilogrammonként 300, az importból származót 360 forintért árusították (+5 és +6 százalék). Az elmúlt évinél korábban, a 14. héten 3500 forint/kilogramm termelői áron jelent meg a hazai fehér- és zöldspárga a Budapesti Nagybani Piacon, amelyet a 15. héten egyaránt 3250 forint/kilogrammos áron árulták. A hazai 40-47 mm méretkategóriájú gömbparadicsom 875, a 47-57 mm-es 910 forint/kilogramm heti átlagáron került a választékba a 15. héten; az előző évi azonos hetihez képest mindkét méretnek csökkent az ára, sorrendben 10, illetve 14 százalékkal - derül ki az AKI friss kiadványából.

EZ IS ÉRDEKELHET

A belföldi 400-500 grammos kígyóuborka 550 forint/ kilogramm leggyakoribb ára az előző év azonos hetével összehasonlítva 4 százalékkal csökkent. A hazai barna héjú, 40-70 mm átmérőjű vöröshagymát 260 forintos áron lehetett kapni, ami a tavalyi 15. heti árakat mintegy 35 százalékkal multa alul. Az import terméket 280 forint/kilogramm (-43 százalék) leggyakoribb áron kínálták, míg a belföldi termesztésű, lila héjú vöröshagymát 500 (+52 százalék), a hollandiait 560 (+37 százalék) forintért árusították kilogrammonként 2024 15. hetében. A belpiaci Idared alma 350, a Starking alma 400 forint/kilogramm leggyakoribb ára 17, illetve 5 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Rengeteg az import a piacokon

Bizonyos zöldségfélékből csak import termék kapható az évnek ebben az időszakában: a padlizsán nagykereskedelmi ára (-19 százalék), a karfiolé (-11 százalék), a brokkolié (-2 százalék) csökkent, a cukkinié (+2 százalék) emelkedett a megfigyelt időszakban. Más zöldségfélékből a belföldi és a külpiaci termék egyaránt folyamatosan jelen van a kínálatban. Egyes import termékeket a belföldihez képest magasabb (pl. burgonya, tölteni való paprika, barna héjú vöröshagyma), másokat alacsonyabb (pl. gömb- és fürtös paradicsom) áron kínáltak a megfigyelt időszakban

- írja az AKI.

EZ IS ÉRDEKELHET

A főbb zöldségek ára pedig a következőképpen alakult:

  • A franciaországi burgonya nagykereskedelmi ára 2%-kal meghaladta az előző év hasonló időszakának árát, ami így 321 forint/kilogramm volt. Ezzel egy időben a belföldi burgonya (Chérie és újburgonya nélkül) termelői ára pedig csökkent, 5%-kal, így 246 forintos áron volt elérhető.
  • Az import tölteni való paprika nagykereskedelmi ára 13%-kal esett vissza, és 1444 forintos áron lehetett hozzájutni, míg a belföldi termék termelői ára (+7 százalék, 1377 forint/kilogramm) emelkedett.
  • Az import vöröshagyma nagykereskedelmi ára eltérő irányban változott: a barna héjú 22%-kal csökkent, 294 forintos áron volt elérhető, a lila héjú 13%-kal emelkedett és 407 forintot kellett fizetni kilójáért. A belföldi barna héjú vöröshagyma termelői ára 20 százalékkal csökkent, 266 forintos áron kínálták.
  • A Budapesti Nagybani Piac kínálatában a kaliforniai paprikából az import termék volt jellemző a vizsgált időszakban (-18 százalék, 1356 forint/kilogramm), mellette idén április elejétől megjelent a belföldi termék is. A fejes káposztából a 15. héten megjelent a hollandiai áru is 270 forint/kilogramm áron a belföldi szabadföldi (-20 százalék, 225 forint/kilogramm) és a primőr termék (+7 százalék, 535 forint/kilogramm) mellett.
  • Az import gömb típusú paradicsom nagykereskedelmi ára 18 százalékkal 935 forint/kilogrammra, a hazai termék ára 15 százalékkal 992 forint/kilogrammra csökkent 2024 1-15. hetében. Az import fürtös paradicsom nagykereskedelmi ára 18 százalékkal 1020 forint/kilogrammra, a belföldi termelői ára pedig 8 százalékkal 1309 forint/kilogrammra mérséklődött ugyanekkor.

Elárasztotta a magyar boltokat a külföldi paradicsom

Lapunk arról számolt be, hogy körülbelül 20 ezer tonna paradicsom érkezik be évente külföldről Magyarországra, a behozatalra elsősorban az októbertől márciusig terjedő időszakban van szükség. Hazánk legfontosabb beszállítója a téli időszakban Spanyolország, de az utóbbi két-három évben jelentős mértékben nőtt a Törökországból és Bulgáriából - ami valószínűleg szintén török áru - vásárolt paradicsom mennyisége is. 2018 óta viszont egyre többet exportálunk is a zöldségből: a kivitel meghaladja a 15 ezer tonnát is, a legnagyobb mennyiséget Romániába visszük. A termőterület viszont nő Magyarországon: 2022-ben 324 hektáron termeltek hajtatott paradicsomot itthon, 2023-ra ez a terület már körülbelül 350 hektárra tehető.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az AKI adataiból kiderült az is, hogy a hajtatott, majd a szabadföldi magyar zöldségtermés felfutásával a következő hetekben várhatóan csökken az importtermékek kínálata, valamint egyes zöldségfélékből - például csiperkegomba, petrezselyem, sütőtök, torma, spenót, cékla, kínai kel - nem is jelent meg a kínálatban import a belföldi mellett. A kígyóuborkából az év első hónapjaiban a spanyolországi uralja piacot (-30 százalék, 808 forint/kilogramm), a 14. héttől pedig már csak a belföldi kígyóuborka volt jelen a felhozatalban. A belföldi kígyóuborka ára (-20 százalék, 833 forint/kilogramm) csökkent 2024 9-15. hetében az előző év azonos időszakához képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 18. 06:03