Ömlenek ezek a zöldségek Magyarországra: tele lehetnek velük a boltok

Ömlenek ezek a zöldségek Magyarországra: tele lehetnek velük a boltok

agrarszektor.hu
A belföldi gumós zeller ára 3 százalékkal volt magasabb (382 forint/kilogramm) 2024 1-9. hetében, mint az előző év azonos időszakában. A cékla ára 5 százalékkal 245 forint/kilogrammra csökkent ugyanekkor. A Budapesti Nagybani Piacon 2023-ban a belföldi friss torma termelői ára 4 pedig százalékkal haladta meg (1163 forint/kilogramm) az egy évvel korábbit. A tormaexportunk jelentős, importról szinte nem is lehet beszélni. A cékla és a zeller esetében viszont már nem ez a helyzet, mondhatni, ömlik az import Magyarországra. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Tormát általában szezonálisan fogyasztunk nagyobb mennyiségben, kiugróan a húsvéti időszakban. Ami a termesztést illeti, nem történt túl sok változás az elmúlt időben. A KSH adatai szerint Magyarországon az elmúlt években 1100-1400 hektáron 8,8-11,1 ezer tonna torma termett, a termésátlag 6,7-8,9 ezer tonna/hektár között alakult. Az exportban viszont már volt lényegi változás:

  • a tormakivitel mennyisége 10 százalékkal 9,93 ezer tonnára,
  • értéke 8 százalékkal 5,41 milliárd forintra nőtt 2023-ban az egy évvel korábbihoz képest.
EZ IS ÉRDEKELHET

Az export több mint 70 százaléka Németországba és Lengyelországba irányult. Az import éves szinten nem jelentős, a vizsgált időszakban 106,7 tonna volt. A Budapesti Nagybani Piacon 2023-ban a belföldi friss torma termelői ára 4 százalékkal haladta meg (1163 forint/kilogramm) az egy évvel korábbit, 2024 1-9. hetében 1232 forint/kilogramm áron volt jelen a kínálatban.

Lapunk korábban beszámolt arról, hogy Nagy István agrárminiszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a Vidékfejlesztési Programban több lehetőség is rendelkezésre állt a tormatermesztők részére, akik a jövőben is számíthatnak ezeknek a biztosítására. A kertészeti ágazat számára 2024-ben meghirdetésre kerülő pályázatok közül a tormatermesztők számára a termelési technológiájuk fejlesztéséhez vagy a torma feldolgozásához egyaránt újra elérhetőek lesznek. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Nőtt a cékla importja is

Magyarországon az elmúlt években 176-307 hektáron 4,9-6,8 ezer tonna cékla termett. A cékla (retekkel, más hasonló gyökérfélékkel) külkereskedelmi egyenlege negatív. A behozatal (elsősorban Németországból, Olaszországból és Ausztriából) 10 százalékkal 8,66 ezer tonnára emelkedett, a kivitel (döntően Romániába) 16 százalékkal 1,19 ezer tonnára nőtt 2023-ban az előző évihez képest. Az árak is emelkedett, méghozzá jelentősen: a Budapesti Nagybani Piacon a belföldi cékla ára mintegy 27 százalékkal 303 forint/kilogrammra nőtt 2023-ban az előző évihez képest. Az idei év első kilenc hetében a belföldi cékla ára viszont 5 százalékkal volt alacsonyabb (245 forint/kilogramm), mint 2023 azonos időszakában.

Érdemes azt is megjegyezni, hogy egyre népszerűbb a hazai fogyasztók körében a cékla. A folyamatosan erősödő kereslet nem véletlen, hiszen a cékla igazi szuperélelmiszer: egyrészt finom és sokoldalú, így jól illeszkedik az egészséges és kiegyensúlyozott étrendbe, másrészt egész évben elérhető, fogyasztható. A cékla rendkívül sokféleképpen elkészíthető zöldség, amely számos módon felhasználható a konyhában, így például salátákban, levesekben, savanyítva, köretként is remek választás. Minderről itt írunk korábban részletesebben: 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ömlik be az import zeller

Az Eurostat adatai szerint 2023 első tizenegy hónapjában gumós zellerből Hollandia 8 százalékkal kevesebbet (70,4 ezer tonna) értékesített a közösség belső piacán, mint egy évvel korábban. A KSH adatai alapján Magyarországon 191 hektárról 4,85 ezer tonna gumós zellert takarítottak be 2022-ben. A gumós zeller külkereskedelmi egyenlege negatív, a behozatala 138 százalékkal 5,94 ezer tonnára nőtt, kivitele pedig nem változott (2,02 ezer tonna) 2023-ban az előző évihez képest. Az import 80 százaléka Hollandiából érkezett, a kiszállított áru legnagyobb célpiaca Románia volt

- írja az AKI.

A Budapesti Nagybani Piacon a belföldi, kilogrammos kiszerelésű gumós zeller ára az alábbiak szerint alakult:

  • 425 forint/kilogramm (+15 százalék),
  • a darabos kiszerelésű terméké 344 forint/darab (+15 százalék) volt 2023-ban.

Az idei év első kilenc hetében a kilogrammos kiszerelésű termék ára

  • 3 százalékkal 382 forint/kilogrammra emelkedett,
  • a darabos kiszerelésű 1 százalékkal magasabb (346 forint/darab) áron volt jelen a kínálatban, mint egy évvel korábban.

A hollandiai kilogrammos kiszerelésű gumós zeller nagykereskedelmi ára 9 százalékkal 379 forint/kilogrammra csökkent ugyanekkor.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?