Elképesztően olcsó ez a zöldség a magyar piacokon: van bőven, de alig esszük

Elképesztően olcsó ez a zöldség a magyar piacokon: van bőven, de alig esszük

agrarszektor.hu
Minden évszakról akarva, akaratlanul eszünkbe jut egy-egy gyümölcs vagy zöldség. Ha ősz, akkor tök, alma, körte és persze a gomba az, amire azonnal asszociálunk, hiszen már-már az ősz szimbólumai lettek. A cékla szintén egy tipikus őszi zöldség, amit leginkább az év ezen időszakában fogyasztjuk leginkább, de még ilyenkor se sokat. Pedig Magyarországon is könnyen elérthető, ráadásul nagyon egészséges, jól felhasználható és még olcsó is, ami lássuk be, ma már nagyon nagy szó.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A KSH adatai szerint Magyarországon 250 hektárról 5,4 ezer tonna céklát takarítottak be 2020-ban. A cékla (retekkel, más hasonló gyökérfélékkel) külkereskedelmi egyenlege negatív (KSH). A behozatal (elsősorban Németországból) 19 százalékkal 7 ezer tonnára csökkent, a kivitel (döntően Romániába) 32 százalékkal 1,1 ezer tonnára csökkent 2021-ben az előző évihez képest. Az elmúlt időben pedig szinte minden élelmiszer elképesztő módon drágult, a cékla ára viszont alig változott:

  • 2021 októberében 220-250 forint között árulták a hazai I. osztályú kilóját a Nagybanin,
  • tavaly 250 és 300 forint között,
  • jelenleg pedig 250 és 350 forint között van az ára.
EZ IS ÉRDEKELHET

Máshogy fest a kép, ha betérünk egy üzletbe

Ha nem mi termeljük a céklát vagy nem a piacon vesszük, akkor már jobban a zsebünkbe kell nyúlnunk, de még így is az abszolút megfizethető kategóriába tartozik. A Tescoban 500 forint egy kiló, az Auchanban a II. osztályú kilója 450, a Kifli.hu-n pedig 550 a hazai áru. Ugyanakkor megint csak más a helyzet, ha nem a friss zöldséget szeretnénk megvenni, hanem egy kis savanyúságot kívánunk meg. talán nem túlzás azt mondani, hogy a cékla a legtöbbször savanyúság formájában kerül az asztalokra. Lássuk, ebben az esetben hogyan alakulnak az árak:

  • a Kifli.hu-n márkától és kiszereléstől függően 84ó30 és 900 forint között juthatunk hozzá,
  • a Tescoban 530 és 1130 között,
  • az Auchanban pedig 470 és 1100 forint között.
EZ IS ÉRDEKELHET

Kevesebb cékla került exportra tavaly

A KSH adataiból kiderült, hogy Magyarországon 218 hektárról 6,03 ezer tonna céklát takarítottak be 2021-ben. A cékla (retekkel, más hasonló gyökérfélékkel) külkereskedelmi egyenlege negatív. A behozatal (elsősorban Németországból és Olaszországból) 9 százalékkal 7,1 ezer tonnára nőtt, a kivitel (döntően Romániába) 5 százalékkal 966 tonnára csökkent 2022 januártól novemberig tartó időszakában az előző év azonos periódusához képest

- írja az AKI egy kiadványában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?