Jó évet zárhatnak idén a szántóföldi zöldségesek

Jó évet zárhatnak idén a szántóföldi zöldségesek

agrarszektor.hu
Jó termést és jó árakat hozhat az időjárás idén a szántóföldi zöldségtermesztők számára. Ugyan a csapadékos időjárás növelte a gombabetegségek elleni védekezés költségeit, és a hűvös idő miatt is voltak nehézségek, de alapvetően optimisták a termelők.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Összességében jó évet zárhatnak a magyar szántóföldi zöldségtermelők, elfogadható termésátlagokkal és a kiegyensúlyozott piacnak köszönhetően az utóbbi hetekben bekövetkezett árcsökkenések ellenére eddig jó árakkal. Erről Varga István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke beszélt a Világgazdaságnak. A szakember azt is kifejtette, hogy a ipari zöldségféléknél vegyes a kép, de a kisebb-nagyobb problémák ellenére jó szezonról lehet beszélni.

A zöldborsó-termelőkkel ugyanis viszonylag nagy területre szerződött a feldolgozóipar, mégpedig a gazdálkodók számára jó áron, kilogrammonként 220-280 forint között, ami megfelel az európai árszintnek - tette hozzá a FruitVeB alelnöke. Az időjárás is viszonylag kegyes volt, bár - ahogyan minden évben - előfordult, hogy egy-egy termelőt valamilyen kár ért. A borsó szakaszos vetéséből adódóan ilyen például, hogy egy-egy ilyen szakasz kevésbé jól terem, de akik régóta borsót termesztenek, azok az ilyen esetekkel is kalkulálnak. A zöldborsó átlagtermése 6 tonna körül alakul hektáronként, ami ezekkel az árakkal elfogadható. 

Varga István szerint talán inkább a feldolgozóipari cégeknek lehet több „izgulnivalójuk”, amelyek az orosz–ukrán háború miatt piacokat vesztettek. Számukra viszont új lehetőségek is nyílhatnak idén, a Benelux-államokban és a nyugat-franciaországi területeken ugyanis az aszály nagy károkat okozott a zöldborsótermésben is.

A csemegekukorica-termelők kilónként 100 forint körüli áron tudtak szerződni - egyes esetekben további kompenzációt is kikötve -, ami már jövedelmet is biztosíthat a gazdálkodóknak, főleg azért, mert idén eddig volt elég csapadék. Bár a betakarításnak még nagyon az elején tartunk, szerinte valószínűsíthető, hogy nem lesz rossz a szezon

- mondta Varga István.

Néhol azért a csemegekukoricánál is előfordultak károk. Békés vármegyében például - ahol még július első dekádjában is vetettek csemegekukoricát - megjelentek a pockok a vetésekben, de a hatóság gyorsan reagált erre az irtószerek engedélyezésével.

Az ipari paradicsom feldolgozókba történő szállítására körülbelül 1100 hektáron szerződtek a termelők, ami szintén jónak mondható. A mostani hűvös idő bizonyos fajtáknál és éréscsoportokban „tol” egy hetet a betakarításon, de Varga úgy véli, augusztus 15-20. között az is elindul. Ennél a kultúránál is kissé vegyes a kép, az idei időjárás nem nagyon kedvezett, a csapadékos időjárás következtében megjelent a fitoftórabetegség, amely ellen védekezni kellett. Itt is messze van még a betakarítás befejezése (ez szeptember végére várható), de a jelenlegi ismeretek alapján 75-80 tonna közötti hektáronkénti termés valószínűsíthető.

A frisspiaci zöldségeknél az átadási árak csökkenése most a 15-25%-ot is eléri, és ez a legtöbb terméknél a piaci árakon is meglátszik. A FruitVeB ugyanakkor úgy gondolja, ettől függetlenül továbbra is jónak számítanak ezek az árak, ezen a szinten még most is alapvetően eredményesen lehet termelni – persze megfelelő szaktudással és technológiával. Ez általánosan igaz az ágazatra, azonban egyes termelőknél az időjárás okozta helyi károk nagyban befolyásolhatják a termesztés eredményét. 

A vöröshagyma-termésátlagok a tavaszi vetésűeknél 50-70 tonna között mozoghatnak, míg az áttelelőknél nagy szórás volt az átlagokban: 25-től akár 80 tonnáig. A hagymatermelőkre is igaz, hogy a növényvédelem idén kiemelkedő fontosságú volt. A gyökérzöldségek termelői számára is jók a kilátások: a sárgarépának kifejezetten kedvezett az időjárás, bár gombabetegségek ennél a kultúránál is előfordulhattak. Ertős a piaci kereslet Nyugat- és Közép-Európából is, az árak viszonylag magasak, és ez a kereslet az itthoni polcokon is meglátszik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?