Jó évet zárhatnak idén a szántóföldi zöldségesek

Jó évet zárhatnak idén a szántóföldi zöldségesek

agrarszektor.hu
Jó termést és jó árakat hozhat az időjárás idén a szántóföldi zöldségtermesztők számára. Ugyan a csapadékos időjárás növelte a gombabetegségek elleni védekezés költségeit, és a hűvös idő miatt is voltak nehézségek, de alapvetően optimisták a termelők.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Összességében jó évet zárhatnak a magyar szántóföldi zöldségtermelők, elfogadható termésátlagokkal és a kiegyensúlyozott piacnak köszönhetően az utóbbi hetekben bekövetkezett árcsökkenések ellenére eddig jó árakkal. Erről Varga István, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) alelnöke beszélt a Világgazdaságnak. A szakember azt is kifejtette, hogy a ipari zöldségféléknél vegyes a kép, de a kisebb-nagyobb problémák ellenére jó szezonról lehet beszélni.

A zöldborsó-termelőkkel ugyanis viszonylag nagy területre szerződött a feldolgozóipar, mégpedig a gazdálkodók számára jó áron, kilogrammonként 220-280 forint között, ami megfelel az európai árszintnek - tette hozzá a FruitVeB alelnöke. Az időjárás is viszonylag kegyes volt, bár - ahogyan minden évben - előfordult, hogy egy-egy termelőt valamilyen kár ért. A borsó szakaszos vetéséből adódóan ilyen például, hogy egy-egy ilyen szakasz kevésbé jól terem, de akik régóta borsót termesztenek, azok az ilyen esetekkel is kalkulálnak. A zöldborsó átlagtermése 6 tonna körül alakul hektáronként, ami ezekkel az árakkal elfogadható. 

Varga István szerint talán inkább a feldolgozóipari cégeknek lehet több „izgulnivalójuk”, amelyek az orosz–ukrán háború miatt piacokat vesztettek. Számukra viszont új lehetőségek is nyílhatnak idén, a Benelux-államokban és a nyugat-franciaországi területeken ugyanis az aszály nagy károkat okozott a zöldborsótermésben is.

A csemegekukorica-termelők kilónként 100 forint körüli áron tudtak szerződni - egyes esetekben további kompenzációt is kikötve -, ami már jövedelmet is biztosíthat a gazdálkodóknak, főleg azért, mert idén eddig volt elég csapadék. Bár a betakarításnak még nagyon az elején tartunk, szerinte valószínűsíthető, hogy nem lesz rossz a szezon

- mondta Varga István.

Néhol azért a csemegekukoricánál is előfordultak károk. Békés vármegyében például - ahol még július első dekádjában is vetettek csemegekukoricát - megjelentek a pockok a vetésekben, de a hatóság gyorsan reagált erre az irtószerek engedélyezésével.

Az ipari paradicsom feldolgozókba történő szállítására körülbelül 1100 hektáron szerződtek a termelők, ami szintén jónak mondható. A mostani hűvös idő bizonyos fajtáknál és éréscsoportokban „tol” egy hetet a betakarításon, de Varga úgy véli, augusztus 15-20. között az is elindul. Ennél a kultúránál is kissé vegyes a kép, az idei időjárás nem nagyon kedvezett, a csapadékos időjárás következtében megjelent a fitoftórabetegség, amely ellen védekezni kellett. Itt is messze van még a betakarítás befejezése (ez szeptember végére várható), de a jelenlegi ismeretek alapján 75-80 tonna közötti hektáronkénti termés valószínűsíthető.

A frisspiaci zöldségeknél az átadási árak csökkenése most a 15-25%-ot is eléri, és ez a legtöbb terméknél a piaci árakon is meglátszik. A FruitVeB ugyanakkor úgy gondolja, ettől függetlenül továbbra is jónak számítanak ezek az árak, ezen a szinten még most is alapvetően eredményesen lehet termelni – persze megfelelő szaktudással és technológiával. Ez általánosan igaz az ágazatra, azonban egyes termelőknél az időjárás okozta helyi károk nagyban befolyásolhatják a termesztés eredményét. 

A vöröshagyma-termésátlagok a tavaszi vetésűeknél 50-70 tonna között mozoghatnak, míg az áttelelőknél nagy szórás volt az átlagokban: 25-től akár 80 tonnáig. A hagymatermelőkre is igaz, hogy a növényvédelem idén kiemelkedő fontosságú volt. A gyökérzöldségek termelői számára is jók a kilátások: a sárgarépának kifejezetten kedvezett az időjárás, bár gombabetegségek ennél a kultúránál is előfordulhattak. Ertős a piaci kereslet Nyugat- és Közép-Európából is, az árak viszonylag magasak, és ez a kereslet az itthoni polcokon is meglátszik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 06:01