Kiderült, milyen szezont zárhat sok magyar termelő: vannak meglepetések

Kiderült, milyen szezont zárhat sok magyar termelő: vannak meglepetések

agrarszektor.hu
Összességében jó évet zárt a hazai zöldborsóágazat, a jövőt illetően azonban továbbra is vannak aggodalmak. Az elmondható, hogy volt a 2023-asnál lényegesen rosszabb szezon is az elmúlt 10 évben. Ha valaki kellő nyitottsággal és alapos elemzéssel jár a piacon, a problémák nagy részét meg lehet oldani.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Bonduelle Central Europe Kft. jó évet zárt 2023-ban: 

Nem zártunk rossz szezont: az alapanyag minősége általában jó volt, és a termésátlagok is a tervezettnek megfelelően alakultak. Már a szezon elején nyilvánvaló volt, hogy az eladási lehetőségek beszűkültek, ennek ellenére törekedtünk arra, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségeinknek eleget tegyünk. Sajnos voltak összeérések, amelyek mindenki számára gondot okoztak, ennek ellenére kizárások nélkül tudtuk kezelni ezt a helyzetet is. A szezon vége a szokásoknak megfelelően problémás volt, és ekkor jelentkezett intenzíven a mérgező gyomnövények problémája is. Itt elsősorban a Daturára kell gondolni, és ha ennek előfordulását nem tudjuk kizárni a termékeinkben, akkor ez az eladásainkat lehetetlenné teszi

- mondta Tóth László. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Összességében az idei évben mind mennyiségben, mind minőségben le tudták gyártani a terveinket. Ami az üzemi feldolgozást illeti, azt erősen befolyásolták az alapanyag és energia árak, valamint a minden területen növekvő költségek. Ennek eredményeként a hazai előállítású termékek ára jobban emelkedett, mint a külföldi konkurenseinké. Ennek hatását az exportnál nagyon intenzíven érzik - írja a FruitVeB. A kereskedelmi kilátásokat illetően, lehetnek optimisták. Már tavasszal látszott a kereskedelmi igények csökkenése, és ez a folyamat a nyár alatt sem változott. Az idei gyártású készleteik szinte teljesen raktáron vannak, de a tavalyi gyártásból is van még készlet.  Amennyire az látható, a külföldi konkurensek is le tudták gyártani a terveiket, és az árelőnyüket kihasználva beelőznek a tendereken. Súlyos probléma, hogy az Ukrajnában folyó háború miatt jelentős export piacoktól estek el, és ez nem fog hamarosan rendeződni.

A zavart növeli az intenzíven emelkedő távol-keleti (elsősorban kínai) zöldségkonzerv export, amelynek a tényleges hatását még megbecsülni is nehéz. Itt ugyan nem zöldborsóról van szó, de ezen termékek olcsó alternatívát képeznek az üzletek polcain a termékeikkel szemben. Olyan kijelentéseket nem szabad tenni, hogy nem lesz feldolgozás, és a mennyiségek becslése, tervezgetése is túl korai.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az biztos, hogy elkerülhetetlen olyan változtatások megtétele, amelyek visszaállítják a magyar mezőgazdaság versenyképességét. Sokat beszélünk a „magyar minőségről”, fontos tartalmat tennünk a címke mögé. De ugyanilyen fontos a külföldi termeléssel versenyképes nyersanyagárak elérése. Tovább kell fejlesztenünk a betakarítást, annak kapacitását és rugalmasságát, hogy a lehető legjobb minőségben tudják a zöldborsót feldolgozni az üzemek. Itt külön meg kell említenem az EKR rendszert, ami nagy gondot jelent mind a termelőknek mind a feldolgozóknak. Végezetül lépéseket kell tennünk a környezetvédelmi és fenntarthatósági célkitűzések teljesítésére. Ez első körben az üzemeket érinti, de a mezőgazdaság is hamarosan a célkeresztbe kerül. Néhány éven belül kizárhatjuk magunkat értékes piacokról, ha nem tudunk eredményeket felmutatn

 - emelte ki a szakember.

A Kecskeméti Konzerv Kft. szerint 2023 kétarcú az év:

Termeltetés és feldolgozás oldaláról egy szűkített volumenű év van a Kecskeméti Konzerv Kft mögött. 2022-ben a háború miatt a lengyelek a korábban orosz/ukrán piacra eladott árut Nyugat-Európába szállították, a kevésbé versenyképes áron elállított/eladott magyar termék egy része a raktárban maradt. Ezt a készletet a piac áron alul tudta 2023-ban eladni. Mi elemezve a piacot ezért döntöttünk a kevesebb mennyiség termeltetése mellett 2023-ban. Ennek ellenére maradt idei gyártású eladatlan készletünk, még ha minimális is

- fogalmazott Kovács János.

EZ IS ÉRDEKELHET

A késztermék piacon az alacsony 2022-es gyártású termékek ára miatt a 2023-as termék is árvesztést könyvelt el; a hírek szerint a piac egyes szereplői jelentős eladatlan állománnyal rendelkeznek, ami a 2024-es szezont negatívan megalapozhatja. A termelői oldal elégedettségét megérti, mind ár, mind volumen miatt. A jövő év valóban kérdéses. A fagyasztott piacot nem látjuk, de hallottunk szirénhangokat eladási nehézségekről. Az biztos, hogy a háború befejezése nélkül a piac nem fog regenerálódni, még ha az orosz ellenszenv el is tűnne a lengyelekből, akkor is kerülne lengyel áru az Unió piacaira, ami jelentősen ronthatja a magyar feldolgozók helyzetét rontja. Feldolgozói feladat új piacok felkutatása, a klímaváltozás miatt ez sem lehetetlen küldetés.

A felvásárlási áraknál a következő szezonban a feldolgozói versenyképesség megőrzését is szem előtt kell tartani, de mindenképpen elkerülendő a három évvel ezelőtti helyzet, amikor vadászni kellett a termelőket, ezért megfontoltan kell cselekedni. Összességében tehát vannak komoly nehézségek, de volt a 2023-asnál lényegesen rosszabb szezon is az elmúlt 10 évben. Ha valaki kellő nyitottsággal és alapos elemzéssel jár a piacon, a problémák nagy részét meg lehet oldani.

EZ IS ÉRDEKELHET

Solti Kossuth MgZrt. 

2023-ban hűtőházakkal és konzervgyárral is sikerült termeltetési szerződést kötni. Januárban nagy kereslet volt a zöldborsóra. A feldolgozóüzemek szívesen kötnek velünk szerződést, mert kizárólag öntözött területen folyik a termesztés és ez egyre nagyobb prioritást jelent a felvásárlóknál. Az árak kedvezően alakultak. 200-275 Ft között változtak, vetés idő és feldolgozás függvényében. Igy ebben az évben 215 ha borsót vetettünk. A vetés jól sikerült, a kelés is kielégítő volt. Sikerült jó fajtákat kapni a gyáraktól, ami előző években vetőmaghiány miatt nem mindig sikerült. A vetés időszakában hallani lehetett gazdatársaktól és a termeltetési részlegektől, hogy területvisszamondások történtek, üzemünket ez nem érintette. Tavasszal a legnagyobb problémát a különösen nagy levéltetűnyomás jelentette

- vélekedett Szűcs Attila.

Betakarítás előtt már látni lehetett, hogy az érés jobban el fog húzódni, mint az előző években az alacsonyabb hőmérséklet miatt. Ennek következtében a betakarítási tenderók is nagyon változatosak voltak. A termelőknek az ideális 160-180-hoz képest a hűtőháznak szánt borsót 130-as keménységgel már elkezdték betakarítani. Ez a szezon közben kialakult gazdasági helyzetnek is köszönhető volt. A terményárak bezuhanása az ipari zöldégeket is magával húzta a világpiacon. A feldolgozók csak prémium minőségű borsót voltak hajlandóak átvenni. A konzervipari borsónál rugalmasabb volt a beszállítás, itt a magasabb tenderométer-fok nem jelentett problémát. A termésmennyiségekkel összeségében elégedettek, 6-9 t között takarítottak be zöldborsót. A 215 ha fizető átlag súlya pedig 6,8 t/ha lett.

EZ IS ÉRDEKELHET

Békés vármegyei visszatekintés

A 2023-as zöldborsó szezon viszonylag zökkenőmentesen folyt. Az időjárás a békés vármegyei termesztési területeken sokkal kedvezőbb volt a tavalyinál. A szerződéses árak azok megkötésekor igazodtak a gabonák aktuális árához azonban a későbbiekben azok esése miatt arányaiban kedvezően alakultak. A termelési költségek növekedése miatt azonban ez nem járt valós előnnyel. Az arányaiban magas árak miatt viszont a feldolgozók több termelőnél is visszamondták területeket. A betakarításkori időjárás viszonylagos hideggel indult ezzel késleltetve a kezdést és jól tartotta az érési ütemeket a szezon elején azonban a későbbi melegebb idő és a kedvező termésmennyiségek miatt az utolsó betakarításokkor már nagy nyomás volt az érettség miatt

- mondta Dorcsinecz Balázs.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?