Luxus lett a spárga a svájciaknál: elképesztő, mennyiért árulják

Luxus lett a spárga a svájciaknál: elképesztő, mennyiért árulják

agrarszektor.hu
Már betakarították az első fűtött termesztésből származó spárgát Svájcban. Az országban egyre kedveltebb a zöld spárga, különösen a fiatalok körében, akár hétköznapi fogyasztásra, míg a fehér spárga főleg a hétvégék finomsága.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Svájcban március 21-én a St. Gallen kantonbeli Schmitterhofban betakarították a fűtött termesztésből származó első svájci spárgát (Backlim fajta) - írta meg a FruitVeB. Fabian Kummer tulajdonos, aki összesen 16 hektáron termeszt spárgát elmondta, hogy az első termés minősége különösen jó a tavalyi évhez képest, amikor a csapadékos május miatt minőségi problémákkal küzdöttek.

Jelenleg közel 2 hektáron naponta körülbelül 500-600 kilogramm fűtött termesztésből származó spárgát takarítunk be, de a 14. héttől kezdve már a minialagutakban is megkezdjük a szedést

- tette hozzá Fabian Kummer.

A terményt a Forster csoporton keresztül a nagy forgalmazó Migrosnak és a Marinello marketingpartneren keresztül a zürichi nagybani piacon a HORECA szektor részére értékesítik. A termés mintegy kétharmada a kiskereskedelemben kerül eladásra, a 22+-os sípokat pedig a HORECA ágazatban keresik. A szakember szerint az első korai svájci spárga iránti kereslet nagyon intenzív, különösen a hotelek, éttermek és catering cégek részéről.

Svájcban a német spárga számít olcsónak

A döntően a HORECA ágazatból érkező érdeklődés elsősorban a spárga árának köszönhető: április elején a svájci spárga ára nagyjából a német luxuszöldség szintjén van. A szezon előrehaladtával a német spárga általában egyre olcsóbb lesz, a svájci termék ára azonban végig közel azonos szinten marad. Mivel a spárgára - sok más zöldségtermékkel ellentétben - Svájc területén nincsenek importkvóták, Fabian Kummer szerint a szezon második felében nehéz versenyezni a német import spárgával. Ennek ellenére a hazai spárga az elmúlt években nagy megbecsültségre tett szert. Bár spárgából az önellátási arány Svájcban továbbra is meglehetősen szerény, a spárga egyre nagyobb jelentőségre tesz szert. Az előző öt évben Fabuan Kummerék több korai fajtával bővítették portfóliójukat, elsősorban korai fajtákkal. Mint mondta,

azt is meg kell említeni, hogy Svájcban a szezon második felében rendkívül meleg lehet, ami viszont negatívan hat a vegetációra. Ennek ellenére általában a szezon végéig, Szent János napjáig (június 24.) képesek vagyunk szállítani.

A fehér spárga mellett a Schmitterhof környéki gazdaság zöld spárgát is termeszt. Az első mennyiségek betakarítása a 15-16. hét körül várható, jósolja Fabian Kummer, aki szerint jelenleg a zöld spárga a termesztési kapacitásuk mintegy 20%-át teszi ki, de ez az arány egyre nő. Svájcban egyébként valamivel több mint 460 hektáron termesztenek spárgát, döntően fűtött termesztésben korai fajtákat, a teljes termés pedig 730 tonna körül alakul.

Megfigyelhető, hogy a fehér spárgát elsősorban hétvégén használják fel a bőséges ételekhez, míg a zöld spárgát egyszerű elkészítése miatt hét közben is fogyasztják. Ráadásul a zöld spárga egyre nagyobb népszerűségnek örvend, különösen a fiatalabb fogyasztók körében.

- tette hozzá Fabian Kummer.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?