Őrület, ami a hollandoknál történik: ennyiért árulják a spárgát a boltokban

Őrület, ami a hollandoknál történik: ennyiért árulják a spárgát a boltokban

agrarszektor.hu
Hollandiában a ZON árverési csarnokban az előző héten az AA Extra minőségű spárga ára egy rövid időre 5 euró alá is benézett, de a hét végére a kínálati nyomás enyhülése miatt 5,8 euró/kg (2285 Ft/kg) környékére kapaszkodott vissza. Ez az árszint a húsvét utáni időszakban még 9 euró/kg körül volt, de innen két hét alatt gyorsan csaknem a felére csökkent. Ugyanezt a folyamatot láttuk a The Greenery-nél, ahol április 15-én regisztrálták az idei szezon legalacsonyabb, 4,45 euró/kg (1750 Ft/kg) körüli átlagárát, de a hét végére itt is drágulás következett be, és az átlagár 6 euró fölé kúszott

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Az április 15-21. közötti 16. héten volt a legbőségesebb a spárga kínálata a holland nagybani piacokon. Húsvét után 38,9 tonnát, a 16. héten viszont már csaknem 70 tonnát értékesítettek a ZON árverési csarnokban - a hétfői napokon szállítják a legnagyobb mennyiséget, a The Greenery-be például csak az április 15-i hétfőn 13,7 tonna árut vittek be. A Budapesti Nagybani Piacon a hazai I. osztályú zöld spárga ára április 15-én a 2800-3100 Ft/kg sávban mozgott, a II. osztályú spárgáért pedig 1800-2100 Ft/kg közötti árat kellett fizetni - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A holland szupermarketekben a spárga kiskereskedelmi ára csaknem a nagybani ár kétszerese: az Albert Heijn üzletekben az előző héten 9,98 euró/kg (3930 Ft/kg), a Jumbo boltokban pedig 8,99 euró/kg (3540 Ft/kg) árat kértek a legjobb minőségű fehér tételekért. Április 20. körül Magyarországon a zöld spárga kiskereskedelmi ára a nagyobb láncokban 3000 Ft/kg környékén alakul (2800-3200 Ft/kg közötti sávban).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 16. 13:37