Őrület, ami a hollandoknál történik: ennyiért árulják a spárgát a boltokban

Őrület, ami a hollandoknál történik: ennyiért árulják a spárgát a boltokban

agrarszektor.hu
Hollandiában a ZON árverési csarnokban az előző héten az AA Extra minőségű spárga ára egy rövid időre 5 euró alá is benézett, de a hét végére a kínálati nyomás enyhülése miatt 5,8 euró/kg (2285 Ft/kg) környékére kapaszkodott vissza. Ez az árszint a húsvét utáni időszakban még 9 euró/kg körül volt, de innen két hét alatt gyorsan csaknem a felére csökkent. Ugyanezt a folyamatot láttuk a The Greenery-nél, ahol április 15-én regisztrálták az idei szezon legalacsonyabb, 4,45 euró/kg (1750 Ft/kg) körüli átlagárát, de a hét végére itt is drágulás következett be, és az átlagár 6 euró fölé kúszott

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Az április 15-21. közötti 16. héten volt a legbőségesebb a spárga kínálata a holland nagybani piacokon. Húsvét után 38,9 tonnát, a 16. héten viszont már csaknem 70 tonnát értékesítettek a ZON árverési csarnokban - a hétfői napokon szállítják a legnagyobb mennyiséget, a The Greenery-be például csak az április 15-i hétfőn 13,7 tonna árut vittek be. A Budapesti Nagybani Piacon a hazai I. osztályú zöld spárga ára április 15-én a 2800-3100 Ft/kg sávban mozgott, a II. osztályú spárgáért pedig 1800-2100 Ft/kg közötti árat kellett fizetni - írja a FruitVeB.

EZ IS ÉRDEKELHET

A holland szupermarketekben a spárga kiskereskedelmi ára csaknem a nagybani ár kétszerese: az Albert Heijn üzletekben az előző héten 9,98 euró/kg (3930 Ft/kg), a Jumbo boltokban pedig 8,99 euró/kg (3540 Ft/kg) árat kértek a legjobb minőségű fehér tételekért. Április 20. körül Magyarországon a zöld spárga kiskereskedelmi ára a nagyobb láncokban 3000 Ft/kg környékén alakul (2800-3200 Ft/kg közötti sávban).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?