Mi történik itt? Őrülten drágul a vöröskáposzta ezeken a piacokon

Mi történik itt? Őrülten drágul a vöröskáposzta ezeken a piacokon

agrarszektor.hu
Áprilisban meredeken emelkedett a vöröskáposzta ára Lengyelországban. Egy hosszabb stagnáló időszakot követően pár hét alatt 30%-kal nőtt az átlagár a szezon legvégére.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Január elején még többéves rekordon állt a vöröskáposzta ára a lengyel nagybani piacokon, azonban március végéig egy stagnáló időszak következett be. Csak a hónap végén és április elején kezdett el a szezonális trendeknek megfelelően emelkedni az átlagár, ekkor viszont pár hét alatt több mint 30%-kal. A jelenlegi átlagár 2-2,5 PLN/kg (185-230 Ft/kg) között alakul - írja a FruitVeB.

A tavaszi áremelkedés egy-két kivételtől eltekintve jellemző a vöröskáposzta piacára, ez a drágulás szinte minden évben bekövetkezik, általában csak ennek mértéke a kérdéses. Idén valószínűleg május elején már eléri az átlagár a maximumot, tekintve, hogy a szezon legvégén járunk. Az új termés a szokásosnál korábban jelenhet meg a piacon. Igaz, az utóbbi hűvös időszak némileg késleltette az állományok fejlődését, de a márciusi melegek jelentősen felgyorsították a vegetációt - különösen az előző évhez képest, amikor egészen júniusig nagyon hideg volt a tavasz.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?