Őrület: ki nem találnád, hogyan termesztettek uborkát a hollandok

Őrület: ki nem találnád, hogyan termesztettek uborkát a hollandok

agrarszektor.hu
Újabb lépéssel került közelebb az emberiség a teljesen autonóm üvegházak megvalósításához. Egy hollandiai kísérlet során egy fejlett gépi tanuláson alapuló mesterséges intelligencia szabályozta a klímát egy üvegházban, és képes volt megfelelő minőségű uborkát termeszteni.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Meglepő eredménnyel zárult az AGROS projekt Hollandiában. A kezdeményezést azzal a céllal indították el, hogy kiderüljön, a jelenlegi tudományos és technológiai szinten megvalósítható-e már egy olyan autonóm üvegház, amelyben a termesztést egy mesterséges intelligencia irányítja és felügyeli. A projektet, amelyről az Agrárszektor is beszámolt, a holland Wageningeni Egyetem (WUR) vezette.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Future Farming a napokban arról adott hírt, hogy az elmélet validációs kísérlete sikerrel zárult. Anja Dieleman, az AGROS projekt vezetője és a Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ üvegházi kertészet üzletágának kutatója elmondta, hogy az elmúlt két évben az uborka autonóm módon vezérelt termesztésének építőkövein dolgoztak, és meghatározták a növény tulajdonságait, amelyek a termesztésirányítás és a klímaszabályozás döntéshozatalához elengedhetetlenek, valamint kiválasztották az említett tulajdonságok mérésére szolgáló érzékelőket. Az üvegház autonóm irányításához két megközelítésen alapuló algoritmusokat fejlesztettek ki: egy mechanisztikus modell alapú digitális iker és egy megerősítő tanuláson alapuló gépi tanulási algoritmust - magyarázta a szakember.

Anja Dieleman azt is elmondta, hogy az év elején megkezdődött a validálási kísérlet: a fenti két megközelítést és egy termelői kontrollcsoportot alkalmaztak egy üvegházi kísérletben, amelynek során uborkát termesztettek. A termelői kontrollcsoportnál a klíma szabályozása és a növénytermesztés a jelenlegi termesztői ismereteken és a legjobb gyakorlatokon alapult, egy előre meghatározott termesztési és öntözési stratégiával, amelynek célja a kiegyensúlyozott növénynövekedés és termelés megvalósítása volt.

A stratégia alapját a növény alapvető környezeti tényezők iránti igénye képezte, amelyet a napfény, a kiegészítő LED-világítás, valamint a hőmérséklet- és CO2-ellátási stratégia biztosított. Az öntözési stratégia a termesztés kezdetén magas növekedést eredményezett. Amikor megjelentek az első virágok, a termésmetszési stratégiát az újonnan képződött levelek száma és a várható fényszintek alapján határozták meg. A szakértők koncepciója az volt, hogy egészséges növényeket termesszenek, abból a feltételezésből kiindulva, hogy a termés kompenzálja majd az áram-, hő- és CO2-költségeket.

A leszüretelt uborkák száma megközelítette az előzetesen becsült terméshozamot, amely a kísérlet kezdetén készített termesztési terven alapult. A szabályozási stratégia kedvezőnek bizonyult, a nettó nyereség ugyanakkor a termesztők csoportjában volt a legmagasabb

- ismertette Anja Dieleman.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 27. 09:06