Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak a munkások a holland üvegházakban

Hihetetlen, de igaz: ennyiért melóznak a munkások a holland üvegházakban

agrarszektor.hu
Megszületett a kollektív megállapodás a holland hajtató kertészek és a dolgozók szakszervezete között. Ennek értelmében 7,2 százalékkal emelkednek az üvegházakban dolgozó munkások bérei

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hollandiában az üvegházi hajtató kertészetekben dolgozó munkavállalókat képviselő FNV szakszervezet január 17-én megállapodásra jutott a munkáltatók érdekképviseletével az új kollektív szerződésről - írta meg a FruitVeB. A megállapodás értelmében a fizetések 15 hónap alatt három lépcsőben összesen 7,2%-kal emelkednek a mostaniakhoz képest. Az első lépcsőben, még 2024 januárjában a dolgozók egy 4%-os emelést, júliusban további 1,7%-ot, majd 2025. január 1-jén 1,5%-os bérnövekményt kapnak.

Leo van Beekum, az FNV Agrarisch Groen igazgatója a megállapodás kapcsán elmondta, hogy

ezt a tárgyalási eredményt a következő napokban minden tagunkkal ismertetjük, és mint mindig, most is az övék lesz az utolsó szó. Ez a kollektív szerződés összesen kb. 35 ezer munkavállalót érint.”

Jelenleg Hollandiában az üvegházakban dolgozó munkavállalók kötelezően előírt minimum órabérei (SMW: Statutory Minimum Wage) kategóriától függően 12-14 euró (4590- 5360 Ft/óra) között alakulnak. Ez a tavalyi évben két lépcsőben végrehajtott 5%-os béremelés utáni szint.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?