Elárasztotta a rossz minőségű spanyol paradicsom ezeket a boltokat

Elárasztotta a rossz minőségű spanyol paradicsom ezeket a boltokat

agrarszektor.hu
Az előző évek magas áraitól egyelőre elmarad a piac, de a Dél-Európából érkező tételek elapadását követően jó szezonja lehet a holland termelőknek. Az elmúlt időszakban a spanyol paradicsomnál többször is észlelt minőségi problémákból a holland termelők profitálhatnak a következő szezonban

Maarten Verhaegen, a BelOrta zöldség divíziójának vezetője szerint optimista várakozásokkal nézhetnek az idei év elébe a holland paradicsomtermesztők: az üvegházi paradicsom termőterülete ismét bővül, a Spanyolországból származó paradicsom minősége pedig nem jó. Mint fogalmazott, már a tavalyi év elején szerencséjük volt azzal, hogy Dél-Európában kifejezetten rossz volt az időjárás, ezért a hollandoknál a szezon magas árakkal indult - írta meg a FruitVeB. A szakember hozzátette, hogy akkor még a ToBRF vírus (paradicsom barna termésráncosodása, Jordán-vírus, tomato brown rugose fruit virus) és az ukrán háború miatti magas energiaárak következtében a szokásosnál jóval kevesebb paradicsomot termeltünk különösen a nyári hónapoktól kezdve.

Az átlagos szinttől még az idén is el fogunk maradni valamelyest, mivel az új, rezisztens fajták mind a gömb-, mind a fürtös típusoknál valamivel alacsonyabb hozamokkal kecsegtetnek. Ráadásul egyre idősebbek a termesztők, így a következő 5 évben várhatóan 5-10%-kal csökken majd a termőterület. Szeretnénk, ha a magas árakat hozó tavalyi év megismétlődne, mert termelési költségeink óriási mértékben emelkedtek

- mondta Maarten Verhaegen.

A 2023. év 38-40. hete körül ért véget az előző ciklus, és az 50. hét körül jelent meg ismét a piacokon a mesterséges megvilágítással termelt tételek, a csak mérsékelten megvilágított állományok pedig február közepén kerültek a pultokra. A holland és belga szupermarketek általában a 15. hétig, azaz április közepéig rendelkeznek a déli országokból származó paradicsomra ármegállapodás nélküli beszállítói szerződésekkel. Ezek a beérkező tételek állnak most a holland és belga üvegházi paradicsom útjában, és ez jól látszik az árakban. Azonban a spanyol paradicsomnál gyakran észlelt minőségi problémák a holland termelők malmára hajthatják a vizet.

Hollandiában és Belgiumban az elmúlt két évben jelentősen csökkent a snackparadicsom termőterülete, idén azonban ismét 165 hektárral számolnak. Az Oxin Growers csoport paradicsomtermő területe az idei évben nagyjából változatlan maradt, 305 hektár körül alakul majd. Idén ezen a héten (10. héten) kezdődik a hagyományos termesztésből származó gömbparadicsom termesztése és szállítása, míg a fürtösé a 12. héten indul. Az Oxin Growers értékesítési igazgatója szerint az árképzés kezdetben még a külföldről érkező áru mennyiségétől függ. Az idei évben jó szezonra számítunk, mivel a beszállítói szerződések megkötésekor már látszik a megnövekedett kereslet. A BelOrtánál is jó évet várnak, itt is a szokásosnál több szerződést kötöttek, mint az előző években: Verhaegen szerint látszik, hogy a vásárlók biztonságos termék-ellátottságot szeretnének.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?