Drágulás jöhet sok piacon: ennek a zöldségnek keményen nőhet az ára

Drágulás jöhet sok piacon: ennek a zöldségnek keményen nőhet az ára

agrarszektor.hu
Az előző hetekben folyamatosan csökkent a spárga ára a holland piacokon, a húsvéti időszak közeledtével azonban drágulásra lehet számítani. Bár Európában mindenütt korábban indult be a vegetáció, a korai húsvét miatt az ünnepekre csak az üvegházi és a fűtött fóliás spárgának van esélye megjelenni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hollandiában a szezon kezdete, azaz február vége óta a 20 euró/kg (8000 Ft/kg) árszintről a kínálat bővülésével folyamatosan csökkent a spárga ára, és március közepén a 10 euró/kg (4000 Ft/kg) szint alá is benézett. Sőt, a solo 1 (Hollandiában: AA I.) minőségű tételek ára 7,9 euró/kg (3135 Ft/kg) körül alakul egy rövid ideig - írta meg a FruitVeB. Ez egy teljesen tipikus piaci jelenség, ha figyelembe vesszük, hogy február végén, 9. héten körülbelül 420 db 5 kilogrammos faládás tétel érkezett a The Greenery árverési csarnokba, a 10. héten már 2500, a 11. héten pedig 4000-nél is több, és március közepén, a 12. héten csak az első 4 napon 3000. Azóta a kínálat még tovább bővült, viszont a Húsvét közeledtével egyre nagyobb a kereslet is.

Idén Európában mindenhol korábban indult a vegetáció, ám az idei Húsvét időpontja is korábbi a tavalyinál: ebben az évben március 31-én, míg tavaly április 9-én jött el az ünnep. Ez azt jelenti, hogy csak az üvegházi és a fűtött fóliás spárgának van esélye Húsvétkor a boltok polcaira kerülni. Magyarországon hasonló a helyzet, sem a nagybani piacokon, sem a boltokban nem találunk még nagy tételben magyar spárgát. A szabadföldi állományokat várhatóan április első hetében kezdik el szedni: ez is legalább 10 nappal korábbi időpont a tavalyinál.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?